wszystko o... jajkach :D

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
julianka
Początkujący ✽✽
Posty: 120
Rejestracja: 26 wrz 2005, 11:01
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

wszystko o... jajkach :D

Post autor: julianka » 31 gru 2007, 10:46

witam!
moja 2,5 letnia córeczka (z podejrzeniem cu) ostatnio jest niesamowicie zżarta na jajka (potrafi na raz zjeść 5 ugotowanych białek !), czasem jej robię jajecznicę, ale ile można jeść to samo:) macie może jakieś fajne przepisy na dania z jajek, które wam nie szkodzą (oczywiście takie rzeczy jak naleśniki bez dodatku mleka, także mamy przetestowane) :)
jaśmina jest na diecie bezmlecznej, więc np. omlet odpada, bo nutramigen cuchnie nieprzytomnie ;)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
manka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 682
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Choroba: CU
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: torun

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: manka » 31 gru 2007, 12:28

jest z tym trochę zabawy ale jak dla mnie to warto zrobić jajka faszerowane : ugotowane jajka na twardo przekrajamy na pół w skorupce , wyciągamy z niej tak żeby się nie popsuła ( skorupka oczywiście :) ) potem mielimy czy rozdrabniamy jak kto woli i mieszamy z czym chcemy , przyprawić do smaku czym się chce i wkładamy do skorupki, można potem trochę z wierzchu panierować i podsmażyć jeżeli nie szkodzi smażone :)
smacznego
RAZ JEST DOBRZE RAZ JEST ŹLE ALE ZAWSZE JEST JAKOŚ ;)

Awatar użytkownika
julianka
Początkujący ✽✽
Posty: 120
Rejestracja: 26 wrz 2005, 11:01
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: julianka » 31 gru 2007, 15:05

heh- jajka faszerowane- także mam opracowane, ale trochę inaczej je przyrządzam. jajka gotuję na twardo- kroję na pół, wyciągam żółtko, dodaję do niego, majonez, czasem wędzoną rybkę lub bardzo drobno pokrojoną szynkę, pietruszkę, sól i pieprz- no i z powrotem do białka :) naprawdę smaczne :) nie wpadłabym na pomysł z obsmażeniem :D małej trochę się boję, ale ja i owszem- spróbuję :D

Przemek84
Początkujący ✽✽
Posty: 64
Rejestracja: 26 wrz 2007, 22:26
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Częstochowa

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: Przemek84 » 01 sty 2008, 10:20

Moja mama tez smarzy w skorupkach ale ze ja len jestem to wole skorupki wywalic :) i farsz uformowac jak "mielonego" tylko malego i dopiero na patelnie .
Wiem ze moze niezbyt zdrowe ale jakie smaczne :) udusic troche posiekanych pieczarek , ugotowac jajka na twardo , jajka obrac i przekroic na pol , wyjac zoltka i wymieszac z pieczarkami (chlodymi) dodac do tego majonezu i farsz nalozyc do "dziurek" po bialkach posypac zoltym serem .
Podrawiam

Awatar użytkownika
julianka
Początkujący ✽✽
Posty: 120
Rejestracja: 26 wrz 2005, 11:01
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: julianka » 01 sty 2008, 12:31

przemku- super pomysł z tymi pieczarkami :wink: dzięki- i tego spróbuję :lol:

Awatar użytkownika
doelli
Aktywny ✽✽✽
Posty: 501
Rejestracja: 03 gru 2007, 17:20
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: doelli » 01 sty 2008, 12:42

Kochani, a jak sobie radzicie teraz, kiedy szaleje wirus H5, konsumujecie jajka bez obawy, bo ja spotkałam się z takimi przypadkami, że nawet na święta nie piekli ciast z jajami, bo się tak boją?! :wink:
doelli
Jak dobrze, że jesteście!

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: Raysha » 01 sty 2008, 12:48

jajka mozna robic w kazdej postaci po ugotowaniu, smazeniu itp. bo w temperaturze 100 stopni giną bakterie i wirusy, jedynie czego raczej unikac to jajecznicy i jajka na miekko bo nie jest jakby do konca ugotowane. Zresztą nie popadajmy w paranoje. Jem jajka pod kazdą postacią :)

Misia

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: Misia » 01 sty 2008, 16:06

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Awatar użytkownika
julianka
Początkujący ✽✽
Posty: 120
Rejestracja: 26 wrz 2005, 11:01
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: julianka » 01 sty 2008, 16:18

misiu- słyszałam o tym,że nawet do naleśników można dodać wody gazowanej, by nabrały puszystości :) spróbuję zrobić omlet wg twojego/makłowiczowego przepisu :D
w sumie, to musiałabym sprawdzić jak jest u małej z mlekiem sojowym, bo jakoś dotychczas nie miałam odwagi, bo np. sinlacu- mała nie toleruje zupełnie (jak usłyszałam od gastro- zapewne chodzi o tapiokę, która jest jego składnikiem)

Awatar użytkownika
misiek1
Aktywny ✽✽✽
Posty: 889
Rejestracja: 09 gru 2006, 19:43
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: misiek1 » 01 sty 2008, 22:31

manka pisze:jajka faszerowane
mój jajeczny faworyt, dodaje tylko koper pieprz i sol i sa boskie :)

Córeczce robię czasem muchomorka, gotuje jajko na twardo, obcinam dupkę, biorę pomidroka przecinam na pół i wykrajam środek. Następnie stawiam jajko na obciętej dupce a na głowe kłade pomidork, robie jeszcze kropeczki z gestej smeitany albo majonezu. Czasem pan muchomorek ma też oczka i buzke :lol:
Nie sądze jednak żebyś skorzystała z tego przepisu.

Wodę mineralna dodaje czasem do naleśników i nie ubijam ich zbyt długo , wtedy wychdoza bardzo puszyste i miękkie.

Jest duzo przepisów na Tortille z duża ilościa jaj:

Tortilla z tuńczkiem
8 jaj,
mała puszka tuńczyków,
2 łyżki śmietanki,
sok z cytryny,
5 dag masła,
sól,
pieprz

Tuńczyka utrzeć ze śmietanką na jednolitą masę. Ubić jaja z solą oraz pieprzem i przemieszać z pastą rybną. Masło rozpuścić na patelni, powoli rozgrzać, uważając, by się nie przypaliło. Smażyć tortillę z obu stron. Jeść na gorąco lub zimno. Można ją skropić sokiem z cytryny.

Tortilla z warzywamiI
8 jaj,
1 duży bakłażan,
1 mały kabaczek,
1 średnia cebula,
2 duże pomidory,
5 dag wędzonej polędwicy,
oliwa,
sól

Bakłażan, kabaczek, pomidory, cebulę oraz mięso krajać w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć wszystkie składniki; pod koniec smażenia całość posolić. Ubić po dwa jaja, każdą porcję wymieszać z czwartą częścią masy warzywnej i smażyć niewielkie tortille w małej ilości gorącej oliwy.

Kiedyś jadłem cos takiego i bylo bardzo smaczne.
Martwisz się chorobą ? ale z Ciebie egoista, na tej samej ziemi umiera codziennie tysiące dzieci z głodu, to jest prawdziwa choroba.

Zaglądam tu raz na jakiś czas ale nie są to godziny ani dni a nawet tygodnie :)

ulusiek17
Początkujący ✽✽
Posty: 77
Rejestracja: 29 sie 2007, 22:14
Choroba: CD
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: szczecin
Kontakt:

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: ulusiek17 » 01 sty 2008, 23:05

Mikrusia pisze:Jem jajka pod kazdą postacią
ja też uwielbiam jajka :) nawet jadłam dziś na kolacje kanapeczki z jajkiem. W szkole na zasadach żywienia pani mówiła nam, że nie można jeść więcej niż 1jajo na 3dni bo mają w sobie dużo cholesterolu
Do CuDaków świat należy ;)

Awatar użytkownika
manka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 682
Rejestracja: 13 kwie 2006, 19:34
Choroba: CU
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: torun

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: manka » 02 sty 2008, 09:25

dodam jeszcze, co do faszerowanych to ja farsz robię również z białka , jeżeli wkłada się to z powrotem do skorupki to takie całe zmielone czy podziabane łatwiej wyciągać :)
też do tego dodaję pieczarki, koperek albo pietruszkę, czasem cebulkę,jakąś szyneczkę
właściwie można dać wszystko co się chce :)
tak trochę odejdę od jajek i powiem że pieczarki faszerowane w podobny sposób są jak niebo w gębie- faszeruje się kapelusze :)
RAZ JEST DOBRZE RAZ JEST ŹLE ALE ZAWSZE JEST JAKOŚ ;)

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: Raysha » 02 sty 2008, 12:07

ulusiek17 pisze:że nie można jeść więcej niż 1jajo na 3dni bo mają w sobie dużo cholesterolu
ale nie zapominajmy że mają też dobry cholesterol ;)

Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: goniusia » 06 sty 2008, 14:20

Ja też lubię jajka,a sczególnie tosty francuskie:
rozbijam jaja do miseczki dodaję trochę mleka,soli,pieprzu wszystko razem bełtam.W tej masie obtaczam kromeczki bułki albo chleba i smażę na rozgrzanym tłuszczu.
Pychotka!

Awatar użytkownika
Shadowka
Doświadczony ❃
Posty: 1624
Rejestracja: 26 cze 2007, 15:56
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Piekary Śląskie/Żory
Kontakt:

Re: wszystko o... jajkach :D

Post autor: Shadowka » 06 sty 2008, 22:30

julianka pisze:misiu- słyszałam o tym,że nawet do naleśników można dodać wody gazowanej, by nabrały puszystości :) spróbuję zrobić omlet wg twojego/makłowiczowego przepisu :D

Ja tak robię, to samo robię gdy piekę gofry, ślicznie rosną ;) i są smaczne takie lżejsze na żoładku..

Jajeczka uwielbiam ale ostatnio po jajacznicy jakoś się bardzo źle czułam, teraz nie ruszam jajek , a uwielbiam ugotowane na miękko mniammm
Pozdrawiam
Shadi

"nie szukałam doskonałości - sama przyszła "

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”