manka pisze:jajka faszerowane
mój jajeczny faworyt, dodaje tylko koper pieprz i sol i sa boskie
Córeczce robię czasem muchomorka, gotuje jajko na twardo, obcinam dupkę, biorę pomidroka przecinam na pół i wykrajam środek. Następnie stawiam jajko na obciętej dupce a na głowe kłade pomidork, robie jeszcze kropeczki z gestej smeitany albo majonezu. Czasem pan muchomorek ma też oczka i buzke
Nie sądze jednak żebyś skorzystała z tego przepisu.
Wodę mineralna dodaje czasem do naleśników i nie ubijam ich zbyt długo , wtedy wychdoza bardzo puszyste i miękkie.
Jest duzo przepisów na Tortille z duża ilościa jaj:
Tortilla z tuńczkiem
8 jaj,
mała puszka tuńczyków,
2 łyżki śmietanki,
sok z cytryny,
5 dag masła,
sól,
pieprz
Tuńczyka utrzeć ze śmietanką na jednolitą masę. Ubić jaja z solą oraz pieprzem i przemieszać z pastą rybną. Masło rozpuścić na patelni, powoli rozgrzać, uważając, by się nie przypaliło. Smażyć tortillę z obu stron. Jeść na gorąco lub zimno. Można ją skropić sokiem z cytryny.
Tortilla z warzywamiI
8 jaj,
1 duży bakłażan,
1 mały kabaczek,
1 średnia cebula,
2 duże pomidory,
5 dag wędzonej polędwicy,
oliwa,
sól
Bakłażan, kabaczek, pomidory, cebulę oraz mięso krajać w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć wszystkie składniki; pod koniec smażenia całość posolić. Ubić po dwa jaja, każdą porcję wymieszać z czwartą częścią masy warzywnej i smażyć niewielkie tortille w małej ilości gorącej oliwy.
Kiedyś jadłem cos takiego i bylo bardzo smaczne.