Czy wie ktoś może jak to wygląda ze zniżkami dla osób niepełnosprawnych (niepełnosprawność lekka) za granicą, w UE? Uznają nasze legitymacje czy raczej nie liczyć na zniżki?
z góry dzięki

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
http://wyborcza.pl/1,75478,17831938,Pol ... ropie.htmlPolska legitymacja osoby niepełnosprawnej to biały papier ze zdjęciem, imieniem i nazwiskiem. Jest na niej napisane, że upoważnia do korzystania z ulg. Jednak wszystkie zapisy są wyłącznie w języku polskim.
Dla porównania, w Niemczech legitymacja jest po niemiecku, ale zawiera adnotację w języku angielskim, że posiadacz tej karty jest niepełnosprawny. Z kolei w Hiszpanii legitymacja, choć jest w całości po hiszpańsku, to jest jednak plastikowa, w charakterystycznym niebieskim kolorze i ma wydrukowane symbole oznaczające różne rodzaje niepełnosprawności, więc kontroler może się domyślić, o co chodzi. Niepełnosprawny Polak z legitymacją tylko po polsku nigdy nie wie, czy uda mu się przekonać sprawdzającego bilety, że jest niepełnosprawny.
co innego karta parkingowa,tę uznają wszyscy.Ludmiła Anannikova 29.04.2015 01:00
trzeba jednak pamiętać,że karta uprawnia do korzystania z miejsca do parkowania,ale niekoniecznie zwalnia z opłat.Ja miałem miejsce w Szwecji na "kopercie",ale płacić musiałem na osiedlowym parkingu.Komisja Europejska informuje na swojej stronie, że niepełnosprawni powinni mieć dostęp do wszystkich korzyści płynących z obywatelstwa UE. Jednak wciąż brakuje unijnych przepisów o wzajemnym uznaniu dokumentów osób niepełnosprawnych. Nie opracowano też wzoru unijnej legitymacji. Jedynym sukcesem jest wspólna dla całej Unii karta parkingowa, która uprawnia do parkowania na kopercie. Nie zastępuje jednak legitymacji.
W większości krajów przepisy dotyczą osób niepełnosprawnych bez podziału na ich obywatelstwo i kraj przyznania praw.Zasadą jest,że na orzeczenie wydane w Polsce nie przysługują żadne ulgi w innych krajach UE.
,ale często jest uznawane przez ludzi kontrolujących,tylko od nich to zależy