Colitis ulcerosa a służba wojskowa?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU w rodzinie
- województwo: łódzkie
Colitis ulcerosa a służba wojskowa?
To pytanie głównie do panów. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Czy choroba zwalnia od obowiązku służby wojskowej? Jak do tej sprawy odnosi się wojskowa komisja lekarska?
Re: Colitis ulcerosa a służba wojskowa?
ha. Jak zdjagnozowano mnie 7 lat temu to jedyną miłą informacją łączącą się z CU była odpowiednia kategoria uwalniająca od woja
na szczęscie miałem już za soba komisję i wywinąłem sie w trochę inny sposób. Natomiast od czasu do czasu chadzałem do p. profesora z Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi i on również potwierdził . ... MASZ CU - TO WOJO ODPUSZCZA GONITWĘ ZA TWOIM MARNYM ( niestety ) CIAŁEM.
Zresztą chyba nawet standardy NATO nie przewidują kibli w czołgach...

Zresztą chyba nawet standardy NATO nie przewidują kibli w czołgach...

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Co prawda są teraz ogólnodostępne kibelki przenośne, ale od woja jesteście wolni. Jeżeli macie kłopoty z uzyskaniem odpowiedniej kategorii odwołujcie się do skutku. W razie problemów Towarzystwo J-elita służy pomocą
Mamcia
Mamcia
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- Kontakt:
Cześć
Nadeszła pora i państwo już się o mnie upomina
Mam wezwanie na 13 lutego, jednak nie wiem jakie dokumenty o stanie zdrowia przygotować dla komisji. Mam crhona zdiagnozowanego 2 lata temu, jestem po operacji resekcji jelita no i miałem 2gą grupę (umiarkowaną) jednak była na rok a ten czas już upłyną, ale mam już wezwanie na komisję lekarską w sprawie jej przedłużenia, czy wznowienia:/ nie wiem jak to nazwać.
No więc pytanie proste: Jakie dokumenty mam ze sobą wziąć ? Czy moze od razu je zawieźć i mieć spokój. Mają to byc wypisy ze szpitali? Orzeczenie o niepełnosprawnosci? Jakieś zaświadczenie od lekarza prowadzącego?
Dziekuję za odpowiedź.
Aha, jeszcze jedno. Czy kategoria przyznana przez komisję np. D ma jakiś wpływ na późniejsze zatrudnienie? Bo jeżeli mam dostać D lub E i później mieć problemy ze znalezieniem pracy to wolę A i wymigać się od woja studiami:/
Nadeszła pora i państwo już się o mnie upomina

No więc pytanie proste: Jakie dokumenty mam ze sobą wziąć ? Czy moze od razu je zawieźć i mieć spokój. Mają to byc wypisy ze szpitali? Orzeczenie o niepełnosprawnosci? Jakieś zaświadczenie od lekarza prowadzącego?
Dziekuję za odpowiedź.
Aha, jeszcze jedno. Czy kategoria przyznana przez komisję np. D ma jakiś wpływ na późniejsze zatrudnienie? Bo jeżeli mam dostać D lub E i później mieć problemy ze znalezieniem pracy to wolę A i wymigać się od woja studiami:/
Witaj
Nie słyszałem aby ktoś z pracodawców zwracał uwagę na kategorię wojskową. Chyba że masz zamiar pracować w policji lub podobnych służbach
pozdrawiam
Nie słyszałem aby ktoś z pracodawców zwracał uwagę na kategorię wojskową. Chyba że masz zamiar pracować w policji lub podobnych służbach

pozdrawiam
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Strażakiem policjantem ani celnikiem nie będę (Chyba) więc chyba nie powinienem się martwić o to jaką kategorię dostanę. Jednak panuje jakiś taki pogląd wśród młodzieży (wszyscy to samo mówią) że pracodawca interesuje się tym jaką kategorię na komisji wojskowej się dostało. Mi to prawdę mówiąc "zwisa" jaka ona będzie. jednak chciałbym otrzymać odpowiedź jakie dokumenty powinienem zabrać ze sobą na tą komisję.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u rodzica
Jam kobieta, na komisji wojskowej nie stawałam, natomiast tak sobie myślę, ze powinieneś wziąć wszystkie karty szpitalne, wyniki badań ( kolonoskopie, pasaż jelit , ostsatnie wyniki badań krwi , zwłaszcza jeśli nie są najlepsze itp). Najlepiej uporządkowane chronologicznie, w osobnych koszulkach spiętych razem w segregator. To robi wrażenie a pamiętaj, że z psychologicznego punktu widzenia pierwsze wrażenie ma często decydujacy wpływ na późniejsze decyzje . A komisja to też ludzie tylko wojskowe, ale prawom psychologii podlegają.
Crohn/CU nie ma znaczenia jesli chodzi o wojsko (!) praktycznie nie ma za to punktow! Ja dostalem ostatnia kategorie bo ogolnie wygladam slabo - niedowaga, niski wzrost itd.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Bardzo mi się spodobało to stwierdzenieMutti pisze:to robi wrażenie a pamiętaj, że z psychologicznego punktu widzenia pierwsze wrażenie ma często decydujacy wpływ na późniejsze decyzje

-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u rodzica
Zygfryd, jeśli napisałam " pierwsze wrażenie", to nie znaczy, że chodzi tylko o wygląd. Zadziałaj tak, jak napisał Zenobius : zestaw papierów na biurko. Jak teraz masz dobre wyniki to ich nie bierz, po co? A gdy każą ci sie rozebrać, to blizna na brzuchu też o czymś świadczy, nie? I wcale nie musisz być szczery aż do bólu z tym aktualnie lepszym samopoczuciem.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Wiem wiem że szczerość nie zawsze popłaca
Nie zamierzam nawet dyskutować z nimi tylko dam papiery na biurko i odpowiem na zadawane pytania.

- Natanael
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- Kontakt:
ja narazie sie nie przyznaje , legalnie studiuje a jak bedzie mus do powiem, kto wie może prace dobrą znajde ( warunek choroba mi przejdzie bo w taki dzien jak dziś to mam ochote w łeb se palnąć)
Z kiepską kategorią nei znajde pracy np w służbach mundurowych
Z kiepską kategorią nei znajde pracy np w służbach mundurowych
22 lata - CU
...Ufać Bogu to wszystko co nam zostało...
- Natanael
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- Kontakt:
np chciałbym być informatykiem w policji, może z moim wykrztałceniem poradnictwo (za dwa lata końzce) może udało by sie znaleźć w policji jakąś taką komurke
22 lata - CU
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
No i po krzyku. Dostałem D.
Na 4 lekarzy tylko 1 chirurg wiedział co to jest ten Crohn. Najśmieszniejsze było to jak 3 lekarki (po około 50 lat) szukały w encyklopedi zdrowia czegoś o chorobie Crohna a później jedna czytała na głos a 2ga wypisywała uzasadnienie wystawienia kategorii D
a więc wojsko mam w "D"upie
Na 4 lekarzy tylko 1 chirurg wiedział co to jest ten Crohn. Najśmieszniejsze było to jak 3 lekarki (po około 50 lat) szukały w encyklopedi zdrowia czegoś o chorobie Crohna a później jedna czytała na głos a 2ga wypisywała uzasadnienie wystawienia kategorii D

a więc wojsko mam w "D"upie