Samopoczucie w ciąży
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
Samopoczucie w ciąży
Cześć dziewczyny, chciałabym się dowiedzieć jakie samopoczucie macie/miałyście w ciąży?
Ja jestem w 3 miesiącu i od początku ciąży czuję się fatalnie, razem z ciążą pojawiło się zaostrzenie, bóle brzucha, biegunki z krwią, do tego brak apetytu i wymioty co dzień i nie tylko poranne (schudłam ok 5 kg). W 5 tyg. byłam w szpitalu bo sama nie radziłam sobie z zaostrzeniem i bólami, byłam na sterydach przez jakiś czas, teraz tylko na wlewkach. Najgorsze jest to, że kompletnie brak mi sił i energii do życia, męczy mnie każde wejście po schodach- nie mówiąc o spacerze, a do tej pory nawet w zaostrzeniach byłam energiczna i dawałam radę. Myślę, że zaostrzenie+ciąża daje takie efekty, co sądzicie? Robiłam badania w tym tyg. niestety morfologia też nie jest najlepsza-hemoglobina 10,2. Co jakiś czas borykam się z anemią ale takiej niskiej jeszcze nie miałam, jak tylko pojawiała się anemia to starałam się uzupełniać żelazo w diecie i wyniki były rewelacyjne - więc mam nadzieję, że i tym razem dam radę. Od środy ostro wcinam produkty z żelazem i mam nadzieję, że następne wyniki będą eleganckie:). Chciałabym wkrótce wrócić do pracy, tylko skąd wyczarować te siły i lepsze samopoczucie? Mam wrażenie, że wykończy mnie to fizycznie i psychicznie. Nawet nie potrafię do końca cieszyć się z faktu,że zostanę mamusią. Dziewczyny kochane napiszcie jak to u was wygląda/wyglądało, jak długo trwało zaostrzenie w ciąży i kiepskie samopoczucie?
Ja jestem w 3 miesiącu i od początku ciąży czuję się fatalnie, razem z ciążą pojawiło się zaostrzenie, bóle brzucha, biegunki z krwią, do tego brak apetytu i wymioty co dzień i nie tylko poranne (schudłam ok 5 kg). W 5 tyg. byłam w szpitalu bo sama nie radziłam sobie z zaostrzeniem i bólami, byłam na sterydach przez jakiś czas, teraz tylko na wlewkach. Najgorsze jest to, że kompletnie brak mi sił i energii do życia, męczy mnie każde wejście po schodach- nie mówiąc o spacerze, a do tej pory nawet w zaostrzeniach byłam energiczna i dawałam radę. Myślę, że zaostrzenie+ciąża daje takie efekty, co sądzicie? Robiłam badania w tym tyg. niestety morfologia też nie jest najlepsza-hemoglobina 10,2. Co jakiś czas borykam się z anemią ale takiej niskiej jeszcze nie miałam, jak tylko pojawiała się anemia to starałam się uzupełniać żelazo w diecie i wyniki były rewelacyjne - więc mam nadzieję, że i tym razem dam radę. Od środy ostro wcinam produkty z żelazem i mam nadzieję, że następne wyniki będą eleganckie:). Chciałabym wkrótce wrócić do pracy, tylko skąd wyczarować te siły i lepsze samopoczucie? Mam wrażenie, że wykończy mnie to fizycznie i psychicznie. Nawet nie potrafię do końca cieszyć się z faktu,że zostanę mamusią. Dziewczyny kochane napiszcie jak to u was wygląda/wyglądało, jak długo trwało zaostrzenie w ciąży i kiepskie samopoczucie?
Czasem wystarczy jedno słowo, jeden uśmiech miły, jeden kwiat, jeden mały gest...
-
- Debiutant ✽
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: Samopoczucie w ciąży
Witaj,
współczuję Ci kochana bo niestety mam to samo
U mnie również wraz z ciążą powróciła choroba. Jestem w drugim miesiącu ciąży i wyniki badań też mam kiepskie. Lekarz gastrolog na razie zwiekszył mi dawkę Asamaxu (3x2) i mam stosować ścisłą dietę. Bardzo to trudne, nic nie mogę jeść dlatego zastanawiam się, jakie "produkty z żelazem" wcinasz, bo ja w zasadzie nic nie mogę jeść, aby nie podrażniać dodatkowo jelita. Ja ciągle pracuję bo na razie mam innego wyjścia, ale na Twoim miejscu wcale bym się nie spieszyła do pracy. A co mówi Twój ginekolog? Mój się nie wypowiada, dostałam tylko Luteinę na podtrzymanie ciąży. Ale obecnie szukam innego ginekologa, który prowadził już podobną ciążę.
współczuję Ci kochana bo niestety mam to samo

U mnie również wraz z ciążą powróciła choroba. Jestem w drugim miesiącu ciąży i wyniki badań też mam kiepskie. Lekarz gastrolog na razie zwiekszył mi dawkę Asamaxu (3x2) i mam stosować ścisłą dietę. Bardzo to trudne, nic nie mogę jeść dlatego zastanawiam się, jakie "produkty z żelazem" wcinasz, bo ja w zasadzie nic nie mogę jeść, aby nie podrażniać dodatkowo jelita. Ja ciągle pracuję bo na razie mam innego wyjścia, ale na Twoim miejscu wcale bym się nie spieszyła do pracy. A co mówi Twój ginekolog? Mój się nie wypowiada, dostałam tylko Luteinę na podtrzymanie ciąży. Ale obecnie szukam innego ginekologa, który prowadził już podobną ciążę.
-
- Debiutant ✽
Hej, szczerze Ci powiem, że do ginekologa chodzę regularnie raz na 3 tyg. z ciążą wszystko jest ok i to jest dla mnie najważniejsze. Biorę jedynie witaminy dla kobiet w ciąży z imbirem. Ginekolog zawsze pyta mnie o jelita, ale za dużo w tych sprawach nie może ingerować żeby nie zaszkodzić, poleca różne produkty w zależności od samopoczucia, ale dla mnie najważniejsze jest zdanie mojego gastrologa, z którym również jestem w stałym kontakcie. Nawet jak byłam w szpitalu to ginekolog we wszystkich decyzjach radził się gastrologa. Mój gastrolog nigdy nie zalecał mi żadnych specjalnych diet, mam jeść wszystko ale oczywiście z umiarem. Szczerze Ci powiem, że nigdy nie zauważyłam żeby jakieś jedzenie bardziej wpływało na remisje czy na zaostrzenie ( to jest tylko moje zdanie). Jeżeli mogę kochana Ci coś polecić to od rana wcinam owsiankę+łyżka otrębów dodaje suszone owoce; żurawinę, morele, rodzynki dla lepszego smaku. Staram się jeść brokuły, fasolkę, buraczki na obiad, chleb pełnoziarnisty z posiekaną pietruszką, planuję jeszcze zasiać rzeżuchę:). Czerwone mięsa; wołowinę, wątróbkę od czasu do czasu (nie polecana w ciąży z powodu wit A)mimo wszystko ja jem bo myślę, ze w małych ilościach jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Poza tym kupuje soki jednodniowe marchewka i pomarańcza (wit C zwiększa wchłanianie żelaza). Dziś wyczytałam również, że dziewczyny piją pokrzywę, wiec zamierzam pić raz dziennie, myślę że nie zaszkodzi. Ogólnie po miesiącu powinny być rezultaty, przynajmniej przed ciążą tak było; żelazo poniżej 40 skoczyło mi do powyżej 100;) a hemoglobina do 13, dlatego wierzę że i tym razem się uda:) Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania proponuję pisać na maila, chętnie odpowiem
Czasem wystarczy jedno słowo, jeden uśmiech miły, jeden kwiat, jeden mały gest...
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Witam ,
mam problem i proszę o rade. Jestem w 13 tyg. ciąży do tej pory ciągłe wymioty ,regularnie robię badania krwi i do tej pory były w normie. Natomiast dziś odebrałam wyniki i niestety nie są za ciekawe. Najbardziej martwię się tym CRP które jest powyżej normy(norma 0-5) ja mam 7. co o tym myśleć pomóżcie!!!!!!!!!!!
mam problem i proszę o rade. Jestem w 13 tyg. ciąży do tej pory ciągłe wymioty ,regularnie robię badania krwi i do tej pory były w normie. Natomiast dziś odebrałam wyniki i niestety nie są za ciekawe. Najbardziej martwię się tym CRP które jest powyżej normy(norma 0-5) ja mam 7. co o tym myśleć pomóżcie!!!!!!!!!!!
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
z tego co wiem to wymioty podczas ciąży to norma, a takie crp to praktycznie normadorrrrris pisze:(norma 0-5) ja mam 7.

+ gdzies w necie wyczytalem że u kobiet w ciązy norma crp jest chyba od 0 do 8mg/l
CD od 2006r
0 interwencji chirurgicznych
remisja prawie 3 lata ^.-
leki: Imuran 2x 50mg
Czas nie leczy ran...
On tylko przyzwyczaja nas do bólu...
Śmierć, Miłość i Sraczka przychodzą z nienacka
Czas nie leczy ran...
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Wielkie dzięki!! mam nadzieje ze to norma i nie mam się o co martwic, a co do wymiotów to norma ale wiesz mogły mi podrażnić to jelito. Już sama nie wiem.
-
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: IBS
- województwo: małopolskie
moj lekarz mowil, zeby nie ob jest w ciazy niemiarodajne, nie wiem jak CRP, ale byc moze tez. pogadaj z lekarzem o tym, ale mysle ze nie ma powodow do zmartwien.
Agula 84 

-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
nie ma za co ; *dorrrrris pisze:Wielkie dzięki!! mam nadzieje ze to norma i nie mam się o co martwic, a co do wymiotów to norma ale wiesz mogły mi podrażnić to jelito. Już sama nie wiem.
CD od 2006r
Czas nie leczy ran...
Czas nie leczy ran...
- Ania16
- Początkujący ✽✽
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
mi chirurg kiedys powiedzial, ze dziecko jest jak taki maly nowotworek, nie wiedzialam o czym mowi wtedy.. ale teraz wiem i Ciebie rozumiem... zaostrzenie tez mam i zero sil na cokolwiek... ale wierze ze bedzie lepiej. trzymaj sie cieplo:)
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
W tym tygodniu powtórzę crp aż się boje. Byłam na prenatalnych i niby wszystko ok , nawet pleć poznaliśmy w 13 tyg, a jelita bolą ale wypróżnienia w normie co 2 dzień. Juz sama nie wiem.
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
i codorrrrris pisze: nawet pleć poznaliśmy

CD od 2006r
Czas nie leczy ran...
Czas nie leczy ran...
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Dziewczynka podobno!
-
- Debiutant ✽
- Choroba: osoba zainteresowana
- województwo: warmińsko-mazurskie
chciałem się zorientować czy takie bóle brzucha w ciązy to normalne, bo nie mogę patrzeć jak moja żona cierpi:/