Ciezarowki - jelitowki
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- niunia
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Re: Ciezarowki - jelitowki
no ja się na tym nie znam, dlatego poszłam po porade do lekarza...
-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Moja p dr twierdzi ze Aza nie szkodzi ani w ciazy ani podczas karmienia , kobiety w USA karmia dziecko i biora Aze . Tylko u nas jest z tym problem .
- niunia
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Wiecie co tak sobie myślę że gdybym nie miała internetu i bym tu nie zaglądała, to po dzisiejszej wizycie u lekarza byłabym pewna że mogę karmić piersią i napewno bym to robiła, a po przeczytaniu wielu wątków nie wiem co robić... 

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
I to jedyna taka praca na jaka trafiłam. Zawsze jeśli chodzi o dzieci, ciążę i karmienie dmucha się na zimne i słusznie.Azathioprine treatment during lactation.
Christensen LA, Dahlerup JF, Nielsen MJ, Fallingborg JF, Schmiegelow K.
Department of Medicine V, Arhus University Hospital, Arhus, Denmark. lachr@as.aaa.dk
Aliment Pharmacol Ther. 2009 Jul;30(1):90-1; author reply 91.
Abstract
BACKGROUND: Thiopurines are widely used to maintain remission in inflammatory bowel disease. Treatment during pregnancy is generally recommended to improve the chance of a normal birth outcome, but advice concerning breastfeeding is conflicting. Aim To estimate the exposure of breastfed infants to 6-mercaptopurine, as a metabolite of azathioprine, from maternal milk. METHODS: Eight lactating women with inflammatory bowel disease receiving maintenance therapy with azathioprine 75-200 mg daily were studied. Milk and plasma samples were obtained 30 and 60 min after drug administration and hourly for the following 5 h. RESULTS: The variation in the bioavailability of the drug was reflected in a wide range of peak plasma values of 6-mercaptopurine within the first 3 h. A similar curve, but with an hour's delay and at significantly lower concentrations varying from 2-50 microg/L, was seen in maternal milk. After 6 h an average of 10% of the peak values were measured. CONCLUSIONS: The major part of 6-mercaptopurine in breast milk is excreted within the first 4 h after drug intake. On the basis of maximum concentration measured, the infant ingests mercaptopurine of <0.008 mg/kg bodyweight/24 h. The findings confirm that breastfeeding during treatment with azathioprine seems safe and should be recommended, considering the extensive beneficial effects.
PMID: 18761704 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- leila
- Doświadczony ❃
- województwo: zachodniopomorskie
w 2010 duzo dziewczynek ,mamy jelitowki w 2011 czas na synków:)
- Antonietta
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
Oby w 2011 rodzili nam sie chlopcy
[ Dodano: 04-06-2010 ]
PS. O ile urodzily sie nam w 2010 dziewczynki

PS. O ile urodzily sie nam w 2010 dziewczynki

"Mezny ten,kto w utrapieniu nie traci otuchy" [?]
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
ja sie jeszcze załapie na 2010 i chyba bedzie dziewczynka 
ps. ja juz po wizycie - uderzamy z wlewkami na hydrokortyzonie
pozniej wlewki z mesa a pozniej zobaczymy.. mam nadzieje ze bedzie do tego czasu juz dobrze

ps. ja juz po wizycie - uderzamy z wlewkami na hydrokortyzonie

pozniej wlewki z mesa a pozniej zobaczymy.. mam nadzieje ze bedzie do tego czasu juz dobrze

- Antonietta
- Początkujący ✽✽
Ranka
! Trzymaj sie dzielnie.
U nas odwrotnosc sie zmieni, bo w 2010 chlopak, ale w 2011 bedzie dziewczynka
Masz juz imie?
PS. CZUJESZ RUCHY
???????????

U nas odwrotnosc sie zmieni, bo w 2010 chlopak, ale w 2011 bedzie dziewczynka

Masz juz imie?
PS. CZUJESZ RUCHY

- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
na ruchy za wczesnie - pierworodki czuja ok. 20 tc i tak sie nastawiam. na razie czuje tylko mocne bole brzucha 
u nas nie wiadomo czy bedzie corka ale jakos tak to wyglada na USG
co do imienia to myslimy

u nas nie wiadomo czy bedzie corka ale jakos tak to wyglada na USG

co do imienia to myslimy

-
- Początkujący ✽✽
oj ranka, współczuję, ja też miałam zaostrzenie w ciąży, ale to przez te wymioty bo wymiotowałam leki, też miałam hydrocortyzon, ale dożylnie, i u mnie niestety okazało się, że jestem uczulona, spuchłam strasznie, zaczęłam mieć jakieś rwania macicy i plamienia, 5 dnia jak już mi tak twarz napuchła, że nie otwierałam oczu to mi go dopiero odstawili
to był 13/14 tc
A ja ruchy czułam w 16tc!!! sama nie wierzyłam, ale to chyba przez to, że strasznie wychudzona wtedy byłam, ważyłam 47kg, czułam te bąbelki czy motylki w brzuchu, a piewszy wyraźny kopniak w 21tc
Trzymam kciuki żebyś szybko się podleczyła.

A ja ruchy czułam w 16tc!!! sama nie wierzyłam, ale to chyba przez to, że strasznie wychudzona wtedy byłam, ważyłam 47kg, czułam te bąbelki czy motylki w brzuchu, a piewszy wyraźny kopniak w 21tc
Trzymam kciuki żebyś szybko się podleczyła.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
ja tez mam taka nadzieje bo teraz ten rzut jest taskim jakiego nigdy nie mialam i raczej na drugie dziecko sie nie pisze - nie ma mowy
-
- Początkujący ✽✽
eee tam, narazie tak myśliszranka pisze:ja tez mam taka nadzieje bo teraz ten rzut jest taskim jakiego nigdy nie mialam i raczej na drugie dziecko sie nie pisze - nie ma mowy

ja jak tak rzygałam, mdlałam i jeszcze dopadło mnie zaostrzenie to płakałam i też mówiłam, że już nigdy nie będę w ciąży, byłam wykończona, ale jak tylko wymioty przeszły to szybko zapomniałam o cierpieniu i mimo leżenia w łóżku cieszyłam się ciążą , a teraz już planuję co tu zrobić żeby na tyle się podleczyć żeby odstawić azę i znowu zajść w ciążę, ale za jakieś 3 lata

ja już nawet nie pamiętam czy poród mnie bolał, a to było 2 tyg temu

- Antonietta
- Początkujący ✽✽
U nas chlopak 
Ranko ja w 1 ciazy czulam ruchy przed 20 tc, wiec to chyba bardzo indywidualna sprawa, a nie jestem chudzina. Teraz czulam w 16 tc kopniak na wykladzie
Mam problem z wozkiem, bo szukam gdzie uzywanego i taniego, ale ten co sobie "uwidzialam" jest mimo wszystko drogi- nawet uzywany.

Ranko ja w 1 ciazy czulam ruchy przed 20 tc, wiec to chyba bardzo indywidualna sprawa, a nie jestem chudzina. Teraz czulam w 16 tc kopniak na wykladzie

Mam problem z wozkiem, bo szukam gdzie uzywanego i taniego, ale ten co sobie "uwidzialam" jest mimo wszystko drogi- nawet uzywany.
- funia
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
to polecam allegro do polowania:)
ja upolowałam sobie używaną emmaljungę za 400 zł (nowa 1800).
ja upolowałam sobie używaną emmaljungę za 400 zł (nowa 1800).
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
to i ja się dołączam:)
Witam przyszłe mamuski...
Dołaczam się do Was w 29 tygodniu
U nas też dziewczyna...Amelia. Płeć znalismy już w 20tc. Wiercic się zaczęła około 19t.
Malutka wierci się w brzuchu, choć ostatnie 3 dni jakoś leniwie. Poszłam wczoraj do szpitala i robili mi KTG. Z małą wszystko w porządku, ale mam za często skurcze. Lekarka mówiła, że jeśli nie wiążą się ze skracanie szyjki, to nie ma się narazie czego bać
A pomoć moja szyjka jest baarrrdzo długggaaa
Gratuluje wszystkim mamcią, które mają już ciąże za sobą i maleństwa w domu. Ach, jak ja Wam dziewczyny zazdroszczę
Mi oprócz bóli brzucha, jelit, zawrotów głowy i innych przypadłości dołaczyła cukrzyca ciążowa
I tak jak przy jelitach nie można jeść warzyw, owoców czy melka, tok w cukrzycy trzeba...zwariować idzie
Porodu boje się jak pewnie każda z nas, chyba wolałabym cesarkę

Dołaczam się do Was w 29 tygodniu

Malutka wierci się w brzuchu, choć ostatnie 3 dni jakoś leniwie. Poszłam wczoraj do szpitala i robili mi KTG. Z małą wszystko w porządku, ale mam za często skurcze. Lekarka mówiła, że jeśli nie wiążą się ze skracanie szyjki, to nie ma się narazie czego bać

Gratuluje wszystkim mamcią, które mają już ciąże za sobą i maleństwa w domu. Ach, jak ja Wam dziewczyny zazdroszczę

Mi oprócz bóli brzucha, jelit, zawrotów głowy i innych przypadłości dołaczyła cukrzyca ciążowa

Porodu boje się jak pewnie każda z nas, chyba wolałabym cesarkę

życie to nie je bajka...chociaż ja spotkałam księcia:):):(gg-2687534)