Mamusie i ich Dzidziusie
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
Re: Mamusie i ich Dzidziusie
Na potówki najlepiej sprawdza się mąka kartoflana -stosować jak zasypkę. Dobrze działa też Alantan w zasypce .
przed zasypaniem można też potraktować spirytusem.
przed zasypaniem można też potraktować spirytusem.
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
To na odparzenia chyba, bo buziaka czy ciałka całą mąką się nie zasypieatabe pisze:Na potówki najlepiej sprawdza się mąka kartoflana -stosować jak zasypkę.

Ja znam metodę "krochmalu", robimy kisiel z mąki ziemniaczanej i wlewamy do wanienki. Metoda babcina, ale znajoma położna również ją poleciła. Moja mama i teściowa też na wszelkie zmiany skórne tylko to stosowały.
A tak naprawdę u Julka nie stosowałam nic i same zniknęły, muszę tylko dbać, aby go nie przegrzewać, bo wtedy znów się pojawią.
- kafka
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
Ano właśnie na potówkę mąka i Alantan faktycznie dośc dobrze działają - wypróbowane na moim dziecięciu. Miała potówkę za uszkami, na dekolcie i górnej części plecków. Za uszami smarowałam patysiem do uszu unurzanym w Alantanie, a tułów płatkiem kosmetycznym posypanym tymże. Spirytus salicylowy może podrażnic tak delikatny naskórek jak mają dzieciaczki. Mnie położna zabraniała zwykłym salicylowym traktowac nawet kikucik, a co dopiero większe partie skóry.
My na ulewanie stosowaliśmy poduszkę - klin i grubaśne książki pod jedną stroną łóżeczka, trzymaliśmy małą nieco uniesioną po jedzeniu jak najdłużej, no i nigdy nie zmienialiśmy pieluszki po jedzeniu, a przed. Dodatkowo spała wyłącznie na boczkach. Ulewała bardzo intensywnie, w pewnym momencie wręcz chlustała, więc z powodu mojej paranoi odnośnie zakrztuszenia używaliśmy monitora oddechu. U nas ulewanie nie było normalne (doszło do ulewania z krwią w pewnym momencie) i musiałyśmy przejśc na Nutrę.
My na ulewanie stosowaliśmy poduszkę - klin i grubaśne książki pod jedną stroną łóżeczka, trzymaliśmy małą nieco uniesioną po jedzeniu jak najdłużej, no i nigdy nie zmienialiśmy pieluszki po jedzeniu, a przed. Dodatkowo spała wyłącznie na boczkach. Ulewała bardzo intensywnie, w pewnym momencie wręcz chlustała, więc z powodu mojej paranoi odnośnie zakrztuszenia używaliśmy monitora oddechu. U nas ulewanie nie było normalne (doszło do ulewania z krwią w pewnym momencie) i musiałyśmy przejśc na Nutrę.
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Ale ten spirytus nie na całe zmiany tylko na krostkę na ten żółty czubeczek - pomaga i nic się ze skórą nie dzieje.kafka pisze:Mnie położna zabraniała zwykłym salicylowym traktowac nawet kikucik, a co dopiero większe partie skóry.
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
magdalene, dzięki za info o tych plastrach, pewnie mój mąż je sobie "zażyczy". Mi blizna nie przeszkadza, ale on cały czas marudzi, żebym czymś smarowała. Może cena go odstraszy 
Ja tez jestem po kontroli u gina. Moja dr jak mnie zobaczyła to stw. że bardzo się cieszy, że ma mnie już "za sobą"
. Nie mówiłam jej, że chcemy mieć jeszcze drugie dziecko, niech się kobitka na zapas nie stresuje
. A tak poważnie to powiedziała, że mój przypadek pokazał jej jak dużo pokory jeszcze musi mieć wobec swojego zawodu ...
Zapytałam też o antykoncepcję (wiadomo facet to facet...już coś przebąkuje kiedy wreszcie będzie można
) i dostałam Azalię. Tabletki antykoncepcyjne dla kobiet karmiących.
Zaczyna się je brać w dowolnym momencie, przez pierwsze 3 tyg. nie dają ochrony, a od 4 tygodnia już tak. Bierze się je bez robienia przerw, koszt ok. 31 zł.

Ja tez jestem po kontroli u gina. Moja dr jak mnie zobaczyła to stw. że bardzo się cieszy, że ma mnie już "za sobą"

Zapytałam też o antykoncepcję (wiadomo facet to facet...już coś przebąkuje kiedy wreszcie będzie można

Zaczyna się je brać w dowolnym momencie, przez pierwsze 3 tyg. nie dają ochrony, a od 4 tygodnia już tak. Bierze się je bez robienia przerw, koszt ok. 31 zł.
-
- Znawca ❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
to tak jak Zerazette 28 tabletek i bez przerwy nonstop, bralam jak urodzilam Konrada 8 lat temu , ale chodzilam po nich po scianach i mialam wahania nastroju , od smiechu po placz , nie ma sie wcale krwawienia , bo nie robi sie przerw w cyklach
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
nie zmieniłam.. ale na szczescie sie nie nasila, chyba blednie.magdalene pisze:Horadoopka[/b], wysypka może być też reakcją na proszek do prania. Nie zmieniałaś ostatnio?Egzistenz pisze:A ile nosi się jeden plaster i jak długo trwa leczenie?
wczoraj bylismy u lekarza (bo zółtaczka małej nie mija), zbadali ją i pobrali krew z rączki- to było straszne.. lekarz wygiął jej nadgarstek, wbił igłe z takim plastikowym sączkiem i pobrał 4 fioleczki. płakałam bardzo patrząc na moją biedna niunię.....
- kafka
- Początkujący ✽✽
Cini, możesz mu też powiedziec, że sporadycznie powodują reakcję alergicznąCinimini pisze:pewnie mój mąż je sobie "zażyczy". Mi blizna nie przeszkadza, ale on cały czas marudzi, żebym czymś smarowała. Może cena go odstraszy

-
- Początkujący ✽✽
Dzisiaj Elizka ma 3tyg.bylam dzisiaj u lekarza pediatry bo malutka zlapala katarek balam sie zeby nie poszel na oskrzela ale na szczescie nic nie slychac robie malutkiej inchalacje i uzywam wode morska,mam nadzieje ze przejdzie,a co tam u was slychac??
ZAWSZE MOGŁO BYĆ GORZEJ
LEKI:
pentansa 1g 3tab.rano
encorton 5mg
aza75rano i wieczorem
pentansa 1g 1tab.wieczorem
probiotyki
LEKI:
pentansa 1g 3tab.rano
encorton 5mg
aza75rano i wieczorem
pentansa 1g 1tab.wieczorem
probiotyki
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
magdalene, kuracja Sutriconem jest dluga i niestety nie daje pozadanych efektow zbytnio na duzych bliznach np po cieciu. moja kolezanka stosowala na blizne dlugosci ok. 4 cm i tez nic nie dalo.. mam pytanie: a przeszkadza wam ta blizna po cieciu? bo jesli chodzi o plaze to chyba i tak da sie ja zakryc?
alternatywa do Sutriconu jest masc Bliznasil ale nie wiem ile kosztuje - oparta jest na tych samych skladnikach co Sutricon.
co do potowek.. czy tez tradziku - sam zejdzie.
alternatywa do Sutriconu jest masc Bliznasil ale nie wiem ile kosztuje - oparta jest na tych samych skladnikach co Sutricon.
co do potowek.. czy tez tradziku - sam zejdzie.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
mysle ze uzaleznione jest to osobniczo, moze troche zblednie ale generalnie ja nie mam z nimi super doswiadczen..
chyba jest bardziej uwarunkowane zdolnosciami regeneracyjnymi samej tkanki
chyba jest bardziej uwarunkowane zdolnosciami regeneracyjnymi samej tkanki
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Moją widać, jest powyżej linii majtek, aczkolwiek mi nie przeszkadza.ranka pisze: a przeszkadza wam ta blizna po cieciu? bo jesli chodzi o plaze to chyba i tak da sie ja zakryc?
- Małgosia
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
CC miałam ponad 6 lat temu. Moja blizna jest kompletnie niewidoczna - zbladła i jest koloru otaczającej skóry. Trudno ją właściwie dostrzec. Nie stosowalam żadnych maści ani plastrów.
Myślę, jak Ranka, że duże znaczenie mają tutaj predyspozycje osobnicze.
Myślę, jak Ranka, że duże znaczenie mają tutaj predyspozycje osobnicze.
będzie dobrze 

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: dolnośląskie
..dziewczyny, czy zwiększenie ilosci 'wiatrów'
to sygnał zblizającego sie zaostrzenia? od kilku dni moje kiszki to orkiestra dęta chyba niezaleznie od tego co jem.. dobrze ze mała nie ma kolek, choć bączki tez puszcza... boje się, ze znów sie zacznie. za 2 tyg ide do gastro..

- Truskawka
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: wielkopolskie
mi takie bączki zostały od porodu..moze flaczki sie na swoje miejsce pchaja:)
na sali była dziewczyna ,która tez mówiła,ze ma ogromne gazy po porodzie:)
mam nadzieje,ze to nie zły znak...
na sali była dziewczyna ,która tez mówiła,ze ma ogromne gazy po porodzie:)
mam nadzieje,ze to nie zły znak...

Truskawka:)