proszę o oświecenie mnie

Pozdrawiam

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Podstawowa zasada diety dr Haya to niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku. Według doktora, produkty białkowe i węglowodanowe są trawione przez inne enzymy. Połączenie ich w trakcie jednego posiłku, niepotrzebnie obciąża układ trawienny i sprzyja m.in. nadwadze. Ponadto w diecie dr Haya wyróżnia się jeszcze grupę produktów neutralnych, które można łączyć zarówno z białkami, jak i węglowodanami.
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odc ... 41540.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odc ... 41540.htmlWażne
Ważne
Niektórzy dietetycy nie uznają diety dr Haya za racjonalny sposób żywienia, który można stosować przez wiele lat. Racjonalne żywienie opiera się bowiem na Piramidzie Zdrowego Żywienia i Normach Żywienia, według której w codziennym jadłospisie można łączyć produkty z każdej z grup.
Dieta niełączenia - trzy grupy produktów
Białka
mięso (ale nie surowe),
ryby i owoce morza,
jajka (ale nie smażonych i gotowanych),
soja (w każdej postaci),
mleko (ale nie pasteryzowane).
Węglowodany
pieczywo,
makaron,
kasze,
ziemniaki,
owoce,
rodzynki.
Produkty neutralne
tłuszcze (w tym oleje roślinne i masło),
warzywa,
zioła,
kwaśne: śmietana, mleko i kefir,
maślanka,
kiełki,
czosnek,
grzyby.
Jakich produktów nie wolno spożywać
W trakcie diety dr Haya należy zrezygnować z:
cukru,
fast foodów,
białego pieczywa,
wędlin,
czerwonego mięsa,
słodkich napojów gazowanych,
alkoholu,
mocnej kawy i herbaty.
Dieta Haya - wady i zalety
Zalety
pomaga osobom zmagającym się z chorobami nerek
wspomaga pracę układu krążenia
wspomaga pracę układu pokarmowego
łagodzi napięcie nerwowe
oczyszcza organizm z toksyn
przyśpiesza przemianę materii, a tym samym wspomaga w procesie odchudzania.
Wady
należy stosować się do specjalnie ułożonego jadłospisu, by przestrzegać zasad łączenia produktów
nie można podjadać między posiłkami, nawet jeśli są to zdrowe przekąski
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odc ... 41543.htmlDieta rozdzielna dr Haya nie wymaga od nas liczenia kalorii. Jej podstawową zasadą jest bowiem rozdzielenie produktów białkowych od węglowodanowych. Odpowiednie łączenie produktów jest wyznacznikiem sukcesu diety. Ważne jest także to, że potrawy smażymy tylko na oliwie z oliwek lub dusimy i gotujemy na parze
jajka (ale nie smażonych i gotowanych),