Kasza Jaglana

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malina1985
Debiutant ✽
Posty: 32
Rejestracja: 21 gru 2015, 19:33
Choroba: IBS
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: warszawa

Re: Kasza Jaglana

Post autor: malina1985 » 20 sty 2016, 18:32

michal_mg To jest fakt, że zawiera ten nikiel, nawet jakbyś bardzo tego nie chciał. Tłumaczenie, że czegoś jest mniej lub więcej nie jest jedynym wyznacznikiem reakcji alergicznej. Niektórzy po zjedzeniu małej dawki produktu- alergenu puchną i muszą sie znaleźć w szpitalu, inni mimo przeciwciał w organizmie nie reagują na kilogramy alergenu, albo muszą się z nim stykać przez x czasu. Reakcja alergiczna nie zależy tylko od ilości alergenu, ale też innych czynników. I nie mając tej wiedzy,mozna sobie szkodzić i zrobić więcej szkody niż pożytku (kieliszek wodki dzień w dzień, może zaszkodzić wątrobie bardziej, niż jednorazowa ćwiartka na miesiąc).

I nie jest to tylko moje "widzimisię". O tym dowiedziałam się od alergologa i sama bylam zaskoczona.

P.S. A co do Twojego pytania- nie jem tych rzeczy o których piszesz, w takiej ilości w jakiej jadłam kaszę jaglaną, która była podstawą mojego sniadania dzień w dzień.
Jeżeli czegoś nie można, a bardzo się chce, to wolno ;)

Pakiet Srebrny w abonamencie 0 PLN- RZS, IBS, Bielactwo, Autoimm.zapalenie tarczycy

Awatar użytkownika
alate
Moderator
Posty: 861
Rejestracja: 23 wrz 2014, 18:28
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Starachowice

Re: Kasza Jaglana

Post autor: alate » 21 sty 2016, 15:33

ja nawet ostatnio tradycyjna pomidorówkę zamiast z ryżem, z jaglaną zrobiłam. Pycha była! Nawet dziecisko, wybredne zazwyczaj,jadło jak szalone
Crohn ? Z tym da się żyć !

Awatar użytkownika
michal_mg
Aktywny ✽✽✽
Posty: 532
Rejestracja: 11 paź 2013, 18:39
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Kasza Jaglana

Post autor: michal_mg » 21 sty 2016, 21:47

tylko ja niczego nie neguję.
Obrazek

BlueEyedGirl
Początkujący ✽✽
Posty: 93
Rejestracja: 12 mar 2015, 19:16
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Tarnów

Re: Kasza Jaglana

Post autor: BlueEyedGirl » 22 sty 2016, 23:08

alate pisze:ja nawet ostatnio tradycyjna pomidorówkę zamiast z ryżem, z jaglaną zrobiłam. Pycha była! Nawet dziecisko, wybredne zazwyczaj,jadło jak szalone
Kasza jaglana w zupie super smakuje :)
There is nothing people who suffer from a chronic illness want more than to be out everyday, feeling well and enjoying life.
— Marisa Troy

https://colitisulcerosasite.wordpress.com/ - mój CUdaczny blog :)

martt1608
Początkujący ✽✽
Posty: 57
Rejestracja: 09 mar 2016, 15:06
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Kasza Jaglana

Post autor: martt1608 » 10 mar 2016, 09:22

Ja jem kasze praktycznie dziennie do warzyw rybki czy drobiu :-) Jest pyszna
Celuj w niemożliwe, osiągniesz nieprawdopodobne

Awatar użytkownika
Anette28
Junior Admin
Posty: 3556
Rejestracja: 16 lis 2008, 22:17
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Holandia/Helmond
Kontakt:

Re: Kasza Jaglana

Post autor: Anette28 » 11 mar 2016, 20:42

kasza jest przepyszna, a ja kiedyś jak słyszałam słowo kasza to już było mi słabo, a teraz gości na talerzu 2 razy w tygodniu :roll:
~Nie ma sensu życia tylko życiu trzeba nadać sens~
*Hoe minder mensen weten, hoe beter ze leven*

CD od 2002
Ileostomia 18.11.2012

Aconcagua
Debiutant ✽
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2015, 21:42
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Kasza Jaglana

Post autor: Aconcagua » 07 cze 2016, 13:09

To ja zapodam wam przepis na śniadanie, które jem już nieprzerwanie od 4 lat:
- wstawiamy do zagotowania niecałe pół litra wody
- płuczemy kilkukrotnie 8/9 dużych łyżek kaszy jaglanej
- trzemy na dużych oczkach na tarce jedno duże jabłko
- kroimy w "kostkę" dwa małe daktyle

Jak woda się zagotuje to wrzucamy kaszę, daktyle i jabłko, doprowadzamy znowu do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimalny, przykrywamy i za 12 minut wracamy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pieczywo i Wyroby Cukiernicze”