Strona 2 z 2

Re: Kasza Jaglana

: 20 sty 2016, 18:32
autor: malina1985
michal_mg To jest fakt, że zawiera ten nikiel, nawet jakbyś bardzo tego nie chciał. Tłumaczenie, że czegoś jest mniej lub więcej nie jest jedynym wyznacznikiem reakcji alergicznej. Niektórzy po zjedzeniu małej dawki produktu- alergenu puchną i muszą sie znaleźć w szpitalu, inni mimo przeciwciał w organizmie nie reagują na kilogramy alergenu, albo muszą się z nim stykać przez x czasu. Reakcja alergiczna nie zależy tylko od ilości alergenu, ale też innych czynników. I nie mając tej wiedzy,mozna sobie szkodzić i zrobić więcej szkody niż pożytku (kieliszek wodki dzień w dzień, może zaszkodzić wątrobie bardziej, niż jednorazowa ćwiartka na miesiąc).

I nie jest to tylko moje "widzimisię". O tym dowiedziałam się od alergologa i sama bylam zaskoczona.

P.S. A co do Twojego pytania- nie jem tych rzeczy o których piszesz, w takiej ilości w jakiej jadłam kaszę jaglaną, która była podstawą mojego sniadania dzień w dzień.

Re: Kasza Jaglana

: 21 sty 2016, 15:33
autor: alate
ja nawet ostatnio tradycyjna pomidorówkę zamiast z ryżem, z jaglaną zrobiłam. Pycha była! Nawet dziecisko, wybredne zazwyczaj,jadło jak szalone

Re: Kasza Jaglana

: 21 sty 2016, 21:47
autor: michal_mg
tylko ja niczego nie neguję.

Re: Kasza Jaglana

: 22 sty 2016, 23:08
autor: BlueEyedGirl
alate pisze:ja nawet ostatnio tradycyjna pomidorówkę zamiast z ryżem, z jaglaną zrobiłam. Pycha była! Nawet dziecisko, wybredne zazwyczaj,jadło jak szalone
Kasza jaglana w zupie super smakuje :)

Re: Kasza Jaglana

: 10 mar 2016, 09:22
autor: martt1608
Ja jem kasze praktycznie dziennie do warzyw rybki czy drobiu :-) Jest pyszna

Re: Kasza Jaglana

: 11 mar 2016, 20:42
autor: Anette28
kasza jest przepyszna, a ja kiedyś jak słyszałam słowo kasza to już było mi słabo, a teraz gości na talerzu 2 razy w tygodniu :roll:

Re: Kasza Jaglana

: 07 cze 2016, 13:09
autor: Aconcagua
To ja zapodam wam przepis na śniadanie, które jem już nieprzerwanie od 4 lat:
- wstawiamy do zagotowania niecałe pół litra wody
- płuczemy kilkukrotnie 8/9 dużych łyżek kaszy jaglanej
- trzemy na dużych oczkach na tarce jedno duże jabłko
- kroimy w "kostkę" dwa małe daktyle

Jak woda się zagotuje to wrzucamy kaszę, daktyle i jabłko, doprowadzamy znowu do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimalny, przykrywamy i za 12 minut wracamy.