Strona 1 z 2

Kasza Jaglana

: 05 lut 2015, 13:18
autor: look84
Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości.

Kasza jaglana ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi.Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne
Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny) zawiera witaminy z grupy B: B1 , B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyny) żelazo i miedź.

www.poradnikzdrowie.pl

Re: Kasza Jaglana

: 05 lut 2015, 13:36
autor: deth

Re: Kasza Jaglana

: 05 lut 2015, 16:27
autor: Maatylda
Kasza jaglana na wszystko, do wszystkiego i prawie dla wszystkich ;)

Można z niej wyczarować nawet ciasta, budynie czy wege smalczyk.

Re: Kasza Jaglana

: 06 lut 2015, 07:37
autor: janmaj
polecam - smaczna i zdrowa !!

Re: Kasza Jaglana

: 07 lut 2015, 17:26
autor: patkaas
Trzeba znaleźć dla siebie dobry sposób na przyrządzenie, bo nieodpowiednie może zniechęcić. Mi za pierwszym razem wyszła okropna papka, źle wyglądała i tak samo smakowała. Za drugim razem zasięgnęłam porady i wyszła bardzo smaczna, poza tym to jest też sycąca :) Zdrowa, więc kto może niech je!

Re: Kasza Jaglana

: 07 lut 2015, 17:39
autor: look84
Przede wszystkim trzeba wysypać Kasze prosto z torebki na sitko i opłukac pod zimną wodą żeby pozbyć się goryczki. Ja akurat jestem na diecie półmiksowanej i dodaje kaszy jaglanej do zup, z piersi indyka bulion warzywny marchewka , pietruszka , seler "przeciągnięte" delikatnie blenderem pychota :))
Albo Mintaj "bez glazury" w soku z cytryny i ziołowej soli 20 minut na parowarze, z kaszą jaglaną i gotowaną marchewką rewelacja :))

Re: Kasza Jaglana

: 07 lut 2015, 18:02
autor: patkaas
Ja mam trochę inny sposób. Aby pozbyć się tej goryczki, wyprażam kaszę na suchym garnku. Później zalewam wrzątkiem do 2-3 cm ponad powierzchnię, przykrywam pokrywką i tak na wolnym ogniu ok. 20-30 minut. Podstawowe zasady przy tym to, że solimy po ugotowaniu i nie mieszamy jej. To czy jest już gotowa sprawdzamy widelcem, lekko odchylając dno, jeśli jest suche to już. A jak za szybko wsiąknie wodę, to można dolać. Ja generalnie kaszę jadam do obiadu, ale kiedyś zrobiłam sobie też sałatkę ;)

Re: Kasza Jaglana

: 22 kwie 2015, 01:20
autor: michal_mg
Kasze można też gotować z jakimiś ziołami zależnie od preferencji. Zioła prowansalskie, czy po prostu z samym majerankiem. Wiadomo, że jak kasze mamy zamiar przyrządzić na słodko to zioła odpadają, ale wtedy można pokombinować z innymi przyprawami jak cynamon, bądź cukier WANILI-n-OWY :D

Re: Kasza Jaglana

: 19 sty 2016, 21:31
autor: malina1985
Rzadko się o tym mówi, ale z jedzeniem kaszy jaglanej muszą uważać osoby uczulone na nikiel... Więc jeśli mamy jakieś skórne problemy powodowane "kontaktem" ze sprzączką od paska czy zegarka- to możemy na takową alergię cierpieć, a kasza jaglana może zmiany takowe nasilić.

Re: Kasza Jaglana

: 20 sty 2016, 00:58
autor: michal_mg
malina1985, może napisz co ma kasza jaglana z niklem, bo nie bardzo wiem z czym to połączyć.

Re: Kasza Jaglana

: 20 sty 2016, 09:40
autor: malina1985
Kasza jaglana jest owszem bardzo zdrowa, sama ją lubię, ale zawiera nikiel i może nasilać alergię na ten pierwiastek. Mi zwrociła uwagę na to moja alergolog, bo nie wiedziałam skąd u mnie nasilenie objawów alergicznych. Odstawiłam codziennie spożywane na śniadanie płatki, kaszę i objawy minęły (nie mam jakby co uczulenia na proso). Teraz spożywam ją w mniejszych ilościach i jest ok.


Tutaj wykaz produktów z niklem, w którym jest m.in. kasza jaglana.
http://www.alergik24.pl/alergia-na-nikiel/

Re: Kasza Jaglana

: 20 sty 2016, 11:29
autor: BlueEyedGirl
właśnie gotuję zupę z dodatkiem kaszy jaglanej, ciekawe jak będzie smakować :D

Re: Kasza Jaglana

: 20 sty 2016, 12:01
autor: michal_mg
pewnie niklowo :D

malina1985, tzn, że nie jesz też kakaa, zielonej pietruszki, produktów sojowych - czyli 95% produktów dostępnych w sklepach z domieszką soi, i nie pijesz czarnej herbaty?

W linku jest podana lista i to są produkty z tej listy. Jeśli masz odczucia tylko co do kaszy jaglanej - a ona niklu wcale nie ma najwięcej (nawet ma jej najmniej z wymienionych) - to może to być jakaś krzyżowa reakcja, albo całkiem co innego.

Re: Kasza Jaglana

: 20 sty 2016, 17:57
autor: Rafaello
michal_mg, to że jest podana jakaś zawartość nie oznacza że są to właściwe wartości spożywane. Jaka jest typowa porcja kaszy, a jaka pietruszki? Wyobrażasz sobie 100 g pietruszki? Albo weź jakiś produkt który zawiera śladowe ilości soi i pomyśl ile musiało by go być żeby tej soi wyszło 100 g? A z herbatą to już w ogóle. To że liście tyle zawierają nie oznacza, że po zaparzeniu do wody przejdzie wszystko, to tak nie działa.

Takie reakcje na metal to chyba raczej wymagają dłuższego kontaktu i z odpowiednią ilości. Może to już zwyczajnie było za dużo. Bo chyba mi nie powiesz, że jakikolwiek kontakt miałby ją wywoływać. Gdyby tak było to wszyscy padalibyśmy od powietrza.

Nawet jeżeli masz rację, lub tylko Ci się to nie widzi i myślisz inaczej, to jakoś dziwnie to argumentujesz.

Re: Kasza Jaglana

: 20 sty 2016, 18:29
autor: michal_mg
Rafaello, tak, nikt nie je 100g pietruszki. Jednak chleb pszenny już tak, a ilość jest większa. To czy jest grubo czy chudo ziarnisty to już raczej nie ma znaczenia.
Chciałem jedynie dać drogowskaz, że to nie koniecznie dany produkt wywołuje daną alergię, a reakcja krzyżowa różnych alergenów uaktywnia reszte na co jednostkowo możemy nie reagować.