Strona 2 z 4

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 09 lut 2015, 14:32
autor: obyty.z.cu
Pandzia pisze: ja nigdy nie dostrzegałam tej różnicy dopóki nie natrafiłam na artykuł
"zamienniki" to już słowo wszystkim znane,w wszystkich dziedzinach życia.
Wytrych.
Dlatego tak ważne jest to co piszemy na forum =edukacja= to podstawa do wiedzy codziennej,a my chorujący szczególnie narażeni na problemy jelitowe,gastryczne tym bardziej.

Mesalazyna jest w wielu lekach,dla farmaceutki w aptece to ta sama substancja czynna,a dla nas już nie tak.Bo wiemy gdzie działa Pentasa,gdzie Salofalk,a gdzie Asamax.

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 09 lut 2015, 15:34
autor: Lemoni
Ale istnieje zamiennik cukru wanilinowego. Jest po prostu kilka razy droższy i nie znajdzie się go pewnie w każdych małych osiedlowych delikatesach ;)

Aha, i nie wiem, jak odpowiedzieć w sondzie. Czytam etykiety, ale kupując ten sam twarożek kilkanaście razy w miesiącu nie upewniam się przy każdej wizycie w sklepie, czy producent akurat nie zmienił składu ;). Co jakiś czas sprawdzam, szczególnie, gdy zmieniają opakowanie - ale nie dajmy się zwariować ;)

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 09 lut 2015, 17:14
autor: Maatylda
to akurat znałam. praktykuję opcję obytego.z.cu,

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 09 lut 2015, 19:00
autor: deth
a też słyszałem o tym wynalazku Japończyków. No ale jak rarytasem jest kopi luwak... to ja bym się źródła uzyskiwania nie czepiał :mrgreen:

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 09 lut 2015, 20:04
autor: obyty.z.cu
Pandzia pisze:"W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania z kału bydła domowego waniliny. Wytwarzanie tego związku (używanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym) tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii"
to może dopisze,że najdroższa kawa na świecie,to kawa którą "przetrawili" i wydalili cyweta,taka "ichna" kuna.Ziarenka które wydali ,zbiera się i przerabia,Kawa kosztuje krocie.
Ostatnio bardzo modna i także bardzo droga jest kawa (zresztą arabika), którą także "wydalają " słonie....
Ciekawi wygoglują...
W świecie jest dużo podobnego wykorzystania zwierzęcych odchodów.. :wink:
deth pisze:No ale jak rarytasem jest kopi luwak... to ja bym się źródła uzyskiwania nie czepiał
no właśnie,ekspert czuwa
:spoko:
http://dopacanowa.blox.pl/2013/02/Najdr ... hodow.html
http://platine.pl/najdrozsza-kawa-swiat ... 13875.html

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 09 lut 2015, 21:45
autor: deth
mieliśmy podobne myśli ;-)
ekspertem od kaw to pamiętam jest @Piciu ;-)

sory za ot

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 09 lut 2015, 23:06
autor: michal_mg
Są oczywiście tematy gdzie dobranie nazwy podobnej jest celowe, ale akurat nie tu.
Wanilia - jest rodzajem rośliny strączkowej i przyprawą. Jej owoc - jest przyprawą, a za jej smak i zapach odpowiada substancja o nazwie WANILINA - nazwa pochodząca od nazwy rośliny. Substancje nazwano wcześniej niż Japończycy odkryli najtańszy sposób jej produkcji, za który to w 2007 dostali nawet nobla. Za właśnie gówniany interes :D
Są inne metody pozyskiwania tej substancji - najbardziej naturalna to pozyskiwanie włosków z owocu wanilii, bardzo drobniutki meszek, w którym wanilina też się znajduje. Kolejne są już tylko sztuczne metody. Natomiast Japoński wynalazek nie jest sztuczny - pozyskiwany jest z naturalnego surowca, więc przedrostek EKO jak najbardziej mu się należy :)
Jednak poważnie to jak wspomniałem, akurat tutaj nazwa była pierwotna, a samuraje dali tutaj sepuku przyprawie kuchennej. Kiedyś, kiedy wanilia była droga ze względu na kurs dolara było o co się pocić. Teraz wanilia kosztuje tyle, że stać każdego więc niech nie łaszczy się za tańsze wersje HOME...

O kawie już nie wspomne, bo deth, już o tym pisał. Jednak wielu z nas z namaszczeniem wspomina jak to na wsi jadł "coś" co rosło w ogrodzie... podlewane gnojówką jakby nie patrząc i mu smakowało...

p/s fajny paradoks... taka afera o gównianym cukrze na forum biegunkowiczów, ha,ha,ha

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 09 lut 2015, 23:15
autor: patkaas
mówiąc szczerze, to przecież owy "naturalny" nawóz jest najlepszy ;) wielokrotnie spożywałam produkty z wiejskich upraw po takich zabiegach(i wciąż to robię) i problemów z tym nie miałam. moim zdaniem lepsze z dodatkiem natury niż chemii.

co do tej waniliny to japońskie mądre głowy odkryły, że można to wziąć z kału w 2006, ale czy zostało to wdrożone w praktykę i rzeczywiście teraz wszyscy pozyskują to w ten sposób?

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 09 lut 2015, 23:28
autor: Orzelek
Co prawda nie zawsze, ale coraz częściej robiąc zakupy jedzeniowe wczytuję się w to, co napisano na ulotce. Moją uwagę skupiam na keczupach, herbatach (te owocowe na pierwszym miejscu mają zazwyczaj podaną dziką różę, a ten główny smak w ilościach śladowych) , a przede wszystkim na wędlinach :!: Mięso oddzielone mechanicznie rządzi :!:

W głównej mierze jest to spowodowane programem "Wiem co jem" z tvn style.

Kiedyś była czekolada i wyrób czekoladopodobny. Teraz większość jedzenia ma jakość podobną do tego drugiego rodzaju :( Wiem, że najlepiej zrobić samemu wędlinę, upiec chleb, ale gdy nie ma czasu, to nie ma jak :(

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 10 lut 2015, 00:58
autor: michal_mg
moje czytanie składów było spowodowane najpierw dietą żonki - Dukan, dawno, a potem nasza wspólna dieta wg testów IGG, ciekawa lektura o ile wie się co się kryje pod nowymi nazwami - przykładem ciekawym jest KOSZENILA dodawana namiętnie do jogurtów :)

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 10 lut 2015, 09:44
autor: Anette28
obyty.z.cu pisze:to może dopisze,że najdroższa kawa na świecie,to kawa którą "przetrawili" i wydalili cyweta,taka "ichna" kuna.Ziarenka które wydali ,zbiera się i przerabia,Kawa kosztuje krocie.
Ostatnio bardzo modna i także bardzo droga jest kawa (zresztą arabika), którą także "wydalają " słonie....
Ciekawi wygoglują...
W świecie jest dużo podobnego wykorzystania zwierzęcych odchodów.. :wink:
nie rozumiem czemu mi to tłumaczysz? ja to rozumiem i wcale mnie to nie dziwi :wink:
michal_mg pisze:p/s fajny paradoks... taka afera o gównianym cukrze na forum biegunkowiczów, ha,ha,ha
no jak niektórzy robią aferę o głupią ciekawostkę :wink: widocznie w życiu brak wrażeń
Orzelek pisze:W głównej mierze jest to spowodowane programem "Wiem co jem" z tvn style.
nigdy nie oglądałam, muszę raz obejrzeć, a ciekawy jest ten program?
patkaas pisze:co do tej waniliny to japońskie mądre głowy odkryły, że można to wziąć z kału w 2006, ale czy zostało to wdrożone w praktykę i rzeczywiście teraz wszyscy pozyskują to w ten sposób?
no to już dyskusja na inny temat

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 10 lut 2015, 11:31
autor: obyty.z.cu
Pandzia pisze:nie rozumiem czemu mi to tłumaczysz?
dlatego
Pandzia pisze: grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania z kału bydła domowego waniliny.(...).SMACZNEGO
i nie peronalnie Tobie,ale jako ciekawostkę z życia w ogóle.
To co dla jednych jest blee,dla innych może być super.
Pandzia, wywołałaś fajny temat,który pokazuje jak ważne jest czytanie etykiet ,
...a teraz chyba masz zły dzień .

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 10 lut 2015, 11:46
autor: Lemoni
michal_mg, koszenila nie robi na mnie wcale wrażenia, nawet sama kupiłam koszenilowy barwnik do wypieków ;). Wysuszone skorupki owadów ble, a karp w galarecie ze swojej głowy już ok :roll: ?

Chociaż przyznaję, że mnie przez jakiś czas obrzydzała podpuszczka.

Jak się zastanowić, to jest dużo "obrzydliwości" na naszych stołach ;).

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 10 lut 2015, 11:51
autor: Kamila
Dla mnie obrzydliwość to np. aspartamy, glutaminiany czy inne sztuczne słodziki i barwniki.

Re: Cukier wanilinowy/waniliowy, a świadomy wybór konsumentów

: 10 lut 2015, 14:28
autor: Anette28
obyty.z.cu pisze:latego
Pandzia napisał/a:
grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania z kału bydła domowego waniliny.(...).SMACZNEGO

i nie peronalnie Tobie,ale jako ciekawostkę z życia w ogóle.
To co dla jednych jest blee,dla innych może być super.
Pandzia, wywołałaś fajny temat,który pokazuje jak ważne jest czytanie etykiet ,
...a teraz chyba masz zły dzień .
to nie moje słowa tylko z artykułu :wink:
obyty.z.cu pisze:Pandzia, wywołałaś fajny temat,który pokazuje jak ważne jest czytanie etykiet ,
...a teraz chyba masz zły dzień .
nie temat jest ważny i sama zdałam sobie sprawę, że nie czytam etykiet i nie zwracałam na różne sprawy uwagi, aż do tego nieszczęsnego cukru i nie robiłam to z braku czasu bardziej z lenistwa i nie wiedzy :roll: