Strona 2 z 6

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 08 sty 2006, 21:07
autor: Mutti
A czy ktoś z was próbował fruktozy ? To też cukier ale łatwiej przyswajalny, nawet w cukrzycy dopuszcza się produkty przygotowane z fruktoza ( dżemy).

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 08 sty 2006, 23:37
autor: Shima
mam pytanie.....jak inulina dziala na cukrzykow??????to dla mnie bardzo wazne!!!!!!!!!!

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 09 sty 2006, 11:09
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 17 sty 2006, 14:56
autor: Balconik
Hej!
Kiedy zapadl na mnie "wyrok' w postaci CU zdecydowalem ograniczyc spozycie cukru.
Nawet zakupilem fruktoze i zastapilem nia zwykly cukier.
OD ponad roku nie uzywam wcale cukru do slodzenia i wcale nie narzekam.
Na szczescie lubuje sie w herbatkach owocowych wiec przyszlo mi to zdecydowanie latwiej, a bez "malej-czarnej" tez moge zyc.
Wole inke albo cykorie z odrobina mleczka.
W kazdym razie po fruktozie mniejsze "skutki uboczne " fermentacji ;)

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 17 sty 2006, 21:25
autor: Mutti
No właśnie! Skutki uboczne ( czytaj: fermentacja w jelitach) mniejsze , łatwiej się przyswaja, nie jest paskudna w smaku. jesli ktoś nie potrafi zrezygnowac ze slodzenia to polecam. Ja nawet dżemy robie na fruktozie ( np. dyniowy, jabłkowo - dyniowy, pomarańczowo- dyniowy, brzoskiwniowy), zwłaszcza, że w sklepach pojawiła się fruktoza żelująca.

stewia - cukier

: 13 wrz 2006, 19:23
autor: Lenka
Polecam wszystkim stewię. Sa to liście z których robimy napar. Stewia polecana jest wszystkim osobom, ktore powinny unikać cukru jak i cukrzykom - szczególnie dla tych osób jest to jakis smakołyk w postaci słodyczy. Liście stewii nie obciażają organizmu. Mój brat od 6 miesięcy słodzi tak herbatę, wodę (choruje na CU). Gdzie można kupić stewię: w Lodzi w sklepie ze zdrowa zywnością - Greenway. Jednak najbardziej dogodną formą jest zakup przez internet w sklepie Amadeo24. 1 kg stewii kosztuje w Amadeo24 80 zł natomiast w Lodzi 150 zł. Ilość 1 kg powinna starczyc na około pół roku.

Serdecznie pozdrawiam.

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 15 wrz 2006, 18:45
autor: ranka
w CU cukier tak,w Crohnie zdecydowanie
NIE.tak pisza madre ksiazki

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 15 wrz 2006, 23:15
autor: Mamcia
Jakie książki. Daj namiary - pleasssee. Nie podważam, tylko nie znam. Teoretycznie przy CUcukier powinien byc strawiony przed dojsciem do j.g., ale moje księgo mówią unikać cukru.
mamcia

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 16 wrz 2006, 17:29
autor: Natanael
tu raczej nie chodzi o trawienie tylko o fakt ,że rozdyma powodując napięcie na jelita (przynajmniej tak jest u mnie) i tu pojawia sie problem
1) jak tu pruknąć jesli ma sie biegune lub obfity śluz
2) jak to wytrzymać kiedy napinają ci jelita to wrzody bolą jak chlera :/

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 17 wrz 2006, 00:56
autor: ranka
"Interna"Kokot,tom 1.--->patrz tabelka,rozdzial:Jelito grube--->to do Mamci

Tak mi sie wydaje ze skoro CU tyczy sie tylko grubego to raczej cukier w CU nie powinien szkodzic bo przeciez jest juz rozkladany w cienkim,itd...

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 17 wrz 2006, 15:58
autor: kineczkaa
Jak ja zjadłam dzisiaj całą tabliczke czekolady ... ^^

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 17 wrz 2006, 17:00
autor: lucypah
mam w rodzine cukrzyka, ktoremu lekarz zalecil dodawanie slodzika, lecz podobno na zach wycifano to z powodu jakis efektow ubocznych
Co do choroby to z wlasnych doswiadczen nie widze roznicy w slodzeniu

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 17 wrz 2006, 23:57
autor: Natanael
to ciekawe bo ja mam cu ale jak słodkie zjem to zaraz rozdyma i gazów więcej :/

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 18 wrz 2006, 07:37
autor: Raysha
A ja piję z cukrem,piję z sokiem ze sklepu,dodaję cukru do słodkiego makaronu,jakoś nie zauwazyłam bym miała po tym bolesci więc jem sobie :mrgreen:

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 18 wrz 2006, 10:46
autor: manka
wlasciwie staram sie unikac wszelakiego cukru, ale raz w miesiacu ;) dopada mnie taka ochota ze przez jakies dwa dni jem gore slodkiego i wlasciwie jest wszystko ok, no moze poza malutka ciaza ale ona szybko znika :)