CUKIER- tak czy nie?

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
beast
Debiutant ✽
Posty: 15
Rejestracja: 31 sie 2009, 14:04
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: pomorze
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: beast » 06 wrz 2009, 20:05

rajan pisze:Jeżeli chodzi o cukier to ja słodzę wszystko jak leci zwykłym cukrem. Tu raczej chodzi o słodycze i tego typu niezdrowe przekąski. Całkowita rezygnacja ze słodzenia zwykłym cukrem herbaty itp. to moim skromnym zdaniem przesada. :)

no wlasnie mi lekarz w peirwszym etapie leczenia zabronil cukru. w sumie nie przeszkadza mi to bardzo herbate moge slodzic slodzikiem albo postaram sie pic gorzka, moze sie odzwyczaje od slodzenia. ale chyba cukier w malych ilosciach w napojach albo w herbatnikach nie powinien zaszkodzic.

Awatar użytkownika
Miska Ryżu
Doświadczony ❃
Posty: 1475
Rejestracja: 03 lip 2008, 10:38
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Miska Ryżu » 06 wrz 2009, 20:51

ja słodze wszystko jak leci normlanym białym cukrem i nic mi się nie dzieje. Czekolade i wszystko co wokół niej równiez pochłaniam i bardzo dobrze się z tym czuję.
Smutno Ci? A może budyń? :)

Misia

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Misia » 06 wrz 2009, 21:28

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Awatar użytkownika
beast
Debiutant ✽
Posty: 15
Rejestracja: 31 sie 2009, 14:04
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: pomorze
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: beast » 06 wrz 2009, 21:48

[cytat usunięty na prośbę użytkownika]


o inulinie czytalem, watek o cukrze jest ale moje pytania sa z deka inne.

exa
Doświadczony ❃
Posty: 1741
Rejestracja: 28 sie 2006, 19:13
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź/Piaseczno

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: exa » 06 wrz 2009, 21:52

beast pisze:o inulinie czytalem, watek o cukrze jest ale moje pytania sa z deka inne.
a odpowiedzi wyczerpujące...się nie opychać słodyczami a jak po słodzeniu kawy czy herbaty się czujesz - obserwować...wszystko w końcu jest dla ludzi....ludzie różnie różne rzeczy tolerują...
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)

Misia

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Misia » 06 wrz 2009, 22:08

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Natalka » 06 wrz 2009, 23:33

Też słodzę zwykłym cukrem, ale nie słodzę dużo.
beast pisze:watek o cukrze jest ale moje pytania sa z deka inne
no myślę, że jednak nie ma sensu dublować tematów :wink:

scalone do kupy
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: maggie0278 » 07 wrz 2009, 11:11

a ja polecam cukier brzozowy, jest trochę drogi ale bardzo wydajny i staram się go używać (wiadomo, że jak go w domu zbraknie to stosuję zwykły) ale jak już moja córa ma zaostrzenie to staram się słodzić właśnie nim

cyt.

"Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy.
W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia.

Cukier brzozowy (ksylitol):

* zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier!
* zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
* dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
* potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów).
* stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok.
* jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka.
* ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Candida albicans) w przewodzie pokarmowym.
* zmniejsza łaknienie organizmu na cukier.
* może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych.
* jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki.
* ułatwia mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie.
* jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój)."
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1472
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: izo.sim » 16 paź 2010, 11:12

maggie0278 pisze:a ja polecam cukier brzozowy
No właśnie, ktoś jeszcze używa ksylitol? Przed chwilą czytałam o nim peany pochwalne. A jak właściwie z nim jest? Ktoś ma sprawdzone informacje? Podobno może między innymi zapobiegać osteoporozie, a sporo CUDaków stosuje sterydy, które... sami wiecie :razz:
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Awatar użytkownika
Golfi
Doświadczony ❃
Posty: 1019
Rejestracja: 27 gru 2005, 22:41
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Golfi » 22 sty 2011, 00:45

myślę, że wypróbuję cukier brzozowy ;) już i tak powoli odstawiam zwykłą cukierniczkę do zera... więc mały eksperyment nie zaszkodzi :)
"Nic, co ma wielką wartość w życiu nie przychodzi łatwo."

Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1472
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: izo.sim » 22 sty 2011, 08:52

Jak już będziesz używać ze 2 tygodnie, daj znać co i jak.
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Awatar użytkownika
Golfi
Doświadczony ❃
Posty: 1019
Rejestracja: 27 gru 2005, 22:41
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Golfi » 23 sty 2011, 10:34

dam znać , ale pewnie trochę to potrwa zanim mi go dostarczą :)
"Nic, co ma wielką wartość w życiu nie przychodzi łatwo."

Awatar użytkownika
Alutka86
Doświadczony ❃
Posty: 1576
Rejestracja: 08 lip 2010, 09:46
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Alutka86 » 23 sty 2011, 12:47

też chętnie spróbuję.. gdzie można kupić taki cukier?
Nie marnuj uśmiechu dla siebie samego!!!

Awatar użytkownika
Golfi
Doświadczony ❃
Posty: 1019
Rejestracja: 27 gru 2005, 22:41
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Golfi » 23 sty 2011, 13:56

martita pisze: prawie w każdym sklepie nawet u mnie na wsi go mają :wink:
aa to spoko , wobec tego najprzód polatam po sklepach :D myślałem że jedyną drogą jest zamówienie za pośrednictwem strony przedstawionej powyzej.
"Nic, co ma wielką wartość w życiu nie przychodzi łatwo."

Awatar użytkownika
dariah4
Aktywny ✽✽✽
Posty: 634
Rejestracja: 27 gru 2010, 10:38
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: dariah4 » 25 sty 2011, 15:50

Ja używam zwykłego cukru i mi nie szkodzi:). Całe szczęście bo nie cierpie gorzkiej herbaty.

Zablokowany

Wróć do „Pieczywo i Wyroby Cukiernicze”