Ciemne pieczywo

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
pistols30
Początkujący ✽✽
Posty: 335
Rejestracja: 13 cze 2008, 15:54
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: katowice
Kontakt:

Ciemne pieczywo

Post autor: pistols30 » 18 wrz 2009, 10:25

Od jakiegos czasu pieke sobie sam chleby.Rozne,rozniste-z dodatkiem miodu,slonecznika itp.Smakowo o niebo przewyzszaja te chleby z piekarni.Ostatnio zasmakowalo mi pieczywo ciemne wiec upieklem chleb orkiszowy i zytnio orkiszowy.Po tygodniu jedzenia tego chleba dostalem boli brzucha i lekkiego zaostrzenia.Ciekaw jestem czy Wy jadacie ciemne pieczywo(razowe,graham itp) i czy macie po nim jakies problemy? Teraz wrocilem do pieczenia chlebow pszennych i jelita powoli zaczynaja sie uspokajac.....A szkoda,bo chleb orkiszowy "pierwsza klasa" :neutral:

Misia

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Misia » 18 wrz 2009, 10:31

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

pistols30
Początkujący ✽✽
Posty: 335
Rejestracja: 13 cze 2008, 15:54
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: katowice
Kontakt:

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: pistols30 » 18 wrz 2009, 10:41

Ale tez pieczesz sama,czy kupujesz?Ja teraz robie tylko pszenny ale nastepnym razem sprobuje dodac tez maki zytniej :roll:

Misia

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Misia » 18 wrz 2009, 10:44

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Piciu
Znawca ❃❃
Posty: 2059
Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Piciu » 19 wrz 2009, 11:14

Próbowałem nie raz chlebów ciemnych , lecz zazwyczaj kończyło to się bólami i krwią w stolcu, ogólnie zaostrzeniem, obecnie tylko jadam pieczywo pszenne.

Horadoopka
Początkujący ✽✽
Posty: 287
Rejestracja: 29 wrz 2009, 11:49
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: z tamtąd

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Horadoopka » 29 wrz 2009, 12:37

...od 2 tyg wiem, że podejrzewaja u mnie CU, a od lat jadłam tylko ciemne pieczywo - im bardziej ziarniste - tym lepiej.. no super.. nie wiedziałam i mysląc, że jem zdrowo - szkodziłam sobie tylko..... :smutny:

Misia

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Misia » 29 wrz 2009, 12:49

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Olimpijka

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Olimpijka » 29 wrz 2009, 12:52

[cytat usunięty na prośbę użytkownika]

Ja jadam rozne ciemne pieczywo, musli na mleku i jogurtach i jest w porzadku ;)

Horadoopka
Początkujący ✽✽
Posty: 287
Rejestracja: 29 wrz 2009, 11:49
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: z tamtąd

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Horadoopka » 02 paź 2009, 11:59

dzięki.. potrzebuje czasu, żeby w tym wszystkim sie jakos odnaleźć..

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: maggie0278 » 02 paź 2009, 12:16

Jak moja Klaudusia miała biegunki krwotoczne ( przy diagnozie CU ) to uciekaliśmy od ciemnego chleba i wszystkiego co podrażnia jelitka i dieta była ubogoresztkowa .

A odkąd przy Crohnie towarzyszą jej zaparcia to bardzo przydaje się ciemne pieczywo, surowe owoce, maślanka i jogurty bo jestem zwolennikiem "naturalnego regulowania " :roll:

Dzieci niezbyt chętnie jedzą ciemny chleb ( bo np.do ukochanej nutelli, na którą czasami pozwalam, pasuje zdecydowanie jasne pieczywko ) , także przeplatam w posiłkach - raz ciemne raz jasne.
Oczywiście zdarzają się sytuację , w których zmuszona jestem podać jej ( jak lekarz sugeruje ) np. forlax gdy nie działa już nic...
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Horadoopka
Początkujący ✽✽
Posty: 287
Rejestracja: 29 wrz 2009, 11:49
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: z tamtąd

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Horadoopka » 07 paź 2009, 15:51

Musze sie jeszcze poobserwowac, ale chyba jednak ciemne pieczywo zaostrza mi chorobę. Sulfe biorę dopiero 1,5 tyg, dośc szybko mi pomogła i krwawienie bardzo zmalało. Jednoczesnie przerzuciłam sie na jasne pieczywo. Po tygodniu zmniejszyłam dawke Sulfy z 6 do 4 tabletek dziennie i jednoczesnie pozwoliłam sobie na ciemne przepyszne pieczywko.. i znów krwawienie.. Myslałam, że to od zmniejszenia dawki leku, ale gdy znów zrezygnowałam z ciemnego - sytuacja sie uspokaja.. Moze za mało czasu by to stwierdzić jednoznacznie - czas obserwacji - zaledwie 1,5 tyg, ale może coś w tym jest. Bardzo żałuje, bo uwielbiam ciemny ziarnisty chlebek :)

Misia

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Misia » 07 paź 2009, 17:24

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Awatar użytkownika
Miska Ryżu
Doświadczony ❃
Posty: 1475
Rejestracja: 03 lip 2008, 10:38
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Miska Ryżu » 08 paź 2009, 11:12

mi ciemny chlebek bardzo smakuje, jednakże nie służy ;)
Smutno Ci? A może budyń? :)

Iluizjana
Debiutant ✽
Posty: 15
Rejestracja: 07 paź 2009, 14:09
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Wiedeń

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Iluizjana » 09 paź 2009, 20:48

Horadoopka :roll: pieczywo z ziarenkami ,orzechy, panierka bardzo mi szkodziły.
Kiedyś walczyłam z jelitami teraz walczę z moją psychiką. Udaje się. Osiem lat spokoju.

Awatar użytkownika
Lemoni
Doświadczony ❃
Posty: 1499
Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Newbury
Kontakt:

Re: Ciemne pieczywo

Post autor: Lemoni » 22 gru 2009, 17:19

Ja od daaawna jadam głównie ciemne pieczywo, głównie graham (nie jest jakimś mechaniczno-ziarenkowym hardkorem, więc powinno być spoko). Ostatnio niestety miewam jakieś gastrofazy, zjadam znacznie więcej pieczywa, i to białego. I mam okropne boleści. Kłuje mnie, skręca, mam okropne gazy...

Zablokowany

Wróć do „Pieczywo i Wyroby Cukiernicze”