Strona 2 z 2

Re: Ciemne pieczywo

: 22 gru 2009, 21:08
autor: Tarja
Ja niestety juz od wielu lat nie mogę jeść ciemnego pieczywa bo nawet w remisji kończy się bólem i :wc:

Re: Ciemne pieczywo

: 23 gru 2009, 12:46
autor: CatAnn
Ja lubię ciemne pieczywa i wiem, że jest zdrowe, tylko że 95% ciemnego pieczywa dostępnego w sklepach jest z ziarnami, a tych jeść zdecydowanie nie powinnam... Ale raz na ruski rok się zdaży bez ziaren i wtedy sobie zjadam ;)

ciemne pieczywo

: 04 sty 2010, 15:27
autor: stellaDODO
Za czasów "zdrowych" zawsze jadłam ciemne pieczywo. Potem choroba...no i przerzuciłam się na jasne. Jedzenie jasnego pieczywa pomogło.
Ostatnio gdy troszkę było lepiej znowu powróciłam do starych nawyków ( ciemny chleb, orkiszowy) no i znowu nawrót.
Niestety zdrowe, ale nie dla mnie...

Re: Ciemne pieczywo

: 04 sty 2010, 18:07
autor: Natuśka
Ja od urodzenia byłam wychowana na chlebku własnego wypieku, na naturalnym zakwasie, wg tradycyjnej receptury mojej babci, wypiekany w tradycyjnym, murowanym piecu, bez żadnych ulepszaczy, spulchniaczy itp. Nie tolerowałam chleba kupowanego w sklepie- normalnie czułam jak mi się wszystko fermentowało w brzuchu... :cry: i jeszcze zgaga do tego... Ciemne pieczywo baaaardzo lubię, ale niestety już się muszę obejść smakiem... - efekt natychmiastowy :wc: A ostatecznie byłam zmuszona przejść na bezglutenową, bo jak nie jedno to drugie (czyt.jak mnie nie przeczyści, to mnie zatka)! :smutny:

Re: Ciemne pieczywo

: 06 sty 2010, 10:15
autor: Horadoopka
Natuśka pisze: A ostatecznie byłam zmuszona przejść na bezglutenową, bo jak nie jedno to drugie (czyt.jak mnie nie przeczyści, to mnie zatka)! :smutny:
może mnie tez coś takiego czeka... jak jem ciemny chleb- krew się pojawia, ale to tez zalezne od innego jedzenia. Jak przerzuce sie na białe pieczywo- zatyka- czego jeszcze bardziej nei cierpie... i juz nie wiem co robic.. wczoraj zjadłam 2 kromki takiego chleba pieczonego przez rodziców, z ziarnami- ale chyba mi poharatało jelita- bo krwawa mery była w wc... dziś więc lzejsze pieczywko i nie zdziwiłabym się, jakby dla odmiany jutro mnie zatkało.. i bądź tu mądry....... moze te krązki ryzowe wcinać? są z błonnkiem ale chyba nie draznią jelit..

Re: Ciemne pieczywo

: 06 sty 2010, 10:26
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: Ciemne pieczywo

: 06 sty 2010, 13:08
autor: Horadoopka
Dzięki jeszcze raz ( i pewnie nie ostatni..) dobrze, że Wy- stali bywalcy forum i moderatorzy macie cierpliwość do miotających się nowicjuszy..

Re: Ciemne pieczywo

: 06 sty 2010, 13:55
autor: kasinp
Horadoopka, ty juz nie taki nowicjusz , mozesz wiedze dalej przekazywac!!

Re: Ciemne pieczywo

: 06 sty 2010, 14:18
autor: Horadoopka
Z chorobą mam do czynienia juz kilka miesięcy- wstępna diagnoza ponad 2 miesiące temu, a nieraz mam wrazenie ze nic nie wiem.. i staram się pilnować i mysle ze w miarę ok a tu - tak jak dziś- w wc zaliczam karmazynowy przypływ i się załamuje już prawie...

Re: Ciemne pieczywo

: 06 sty 2010, 15:54
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: Ciemne pieczywo

: 07 sty 2010, 09:40
autor: Horadoopka
Dzięki serdeczne, :flowers: z Wami naprawdę jest łatwiej.. gdybym bazowała tylko na tym co powiedział mi lekarz, nie wiedziałabym nic..

Re: Ciemne pieczywo

: 07 sty 2010, 11:48
autor: Miska Ryżu
Horadoopka pisze:gdybym bazowała tylko na tym co powiedział mi lekarz, nie wiedziałabym nic..
tak to jest, nie zawsze lakarze maja wystarczającą ilość czasu by tłumaczyć wszystko każdemu, dlatego musimy dokształcać się sami :-)

polecam jak najbardziej pieczywo normalne pszenno-żytnie, jeżeli pszenne Cie zapycha. Zachowałbym z kolei ostrożność z tym chlebkiem z ziarnami.... Ja od kiedy wiem że ziarna i pestki poprzez nietrawienie się podrażniają jelitka to nawet jogurty przecedzam przez sitko co by jakis pestek z malin nie wpuścić do siebie :D

Re: Ciemne pieczywo

: 07 sty 2010, 12:06
autor: obyty.z.cu
Miska Ryżu pisze:Horadoopka napisał/a:
gdybym bazowała tylko na tym co powiedział mi lekarz, nie wiedziałabym nic..


tak to jest, nie zawsze lakarze maja wystarczającą ilość czasu by tłumaczyć wszystko każdemu, dlatego musimy dokształcać się sami
czesto tak jest,
ale tez czesto pacjenci sami nie pytaja,bo albo maja z tym problem, albo nie wiedza o co pytac.
Sadze jednak, ze podstawa powinna byc jednak wiedza lekarska nam przekazana i stosowana.
Czesto jest tak, ze po poprawie zdrowia "zapominamy" o przykazanich lekarskich,o braniu lekow czy wrecz sami je odstawiamy.
Z "opowiesci" innych chorych wiem tez, ze wielu z nich nie mowi do konca wszystko lekarzom, a potem sie dziwia ze cos nie tak, i ze to napewno wina lekarza.
Tak wiec "baza" to jednak to co mowi lekarz i "badania",
a pozniej samoedukacja i sprawdzanie na sobie co mozna a co nie.

Juz niepamietam jak smakuje ciemne pieczywo, , biale tzn. bulki ,bagietki, czy chleb pszenno zytni ( z dobrej piekarni- bron boze z marketu) to wszystko co moge i to w malych ilosciach.
Czasem jeden maly chleb nam starcza na 2 tygodnie (zamrazarka :wink: ).
Wazne, zeby nic na sile nie wprowadzac - bo tak trzeba wg zasad zywienia.

Re: Ciemne pieczywo

: 08 sty 2010, 07:43
autor: anulka089
ja zawsze wcinam pol bułki zwyklej i pol razowej

Re: Ciemne pieczywo

: 11 sty 2010, 11:22
autor: Joanna23
Ja jak jadłam ciemne pieczywo to miałam potem posiedzenie na tronie :razz: