Ryby

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Unknown
Początkujący ✽✽
Posty: 441
Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: ...

Ryby

Post autor: Unknown » 07 wrz 2012, 18:29

Nie bardzo znam się na rybach, dlatego mam pytanie, czy np. miruna jest w miarę wartościową rybą, czy raczej to coś podobnego do pangi i tilapii, choć w przeciwieństwie do nich jest rybą morską?

I jeszcze całkiem nieźle prezentuje się w sklepie - i cenowo, i wizualnie - mrożona nototenia, próbował ktoś z was może? Warto kupić? Może jakieś przepisy :)

Rzadko jadam ryby i postanowiłam to zmienić, dlatego wszelkie wskazówki mile widziane :)
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

Awatar użytkownika
Chudziakowa
Aktywny ✽✽✽
Posty: 605
Rejestracja: 23 mar 2012, 20:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Ryby

Post autor: Chudziakowa » 07 wrz 2012, 18:50

Ja najlepiej lubie Mirune ale kupuje te mało mrożone tzn. które mają mało lodu. Są droższe ale bardziej się opłacają bo mniej wody mają ,nie rozwalają się na patelce .
Rybe zawsze skrapiam cytryną to wtedy nie ma zapachu ryby w całym domu, aaaaa i proponuje wypróbować pieprz cytrynowy jest super.
27.02.2012 operacja,usunięte jelito kręte wraz z kątnicą. Od 28.03.12-Remicade

Awatar użytkownika
malapkasia
Znawca ❃❃
Posty: 2859
Rejestracja: 24 maja 2010, 11:31
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin/Bełżyce/Łuszczów

Re: Ryby

Post autor: malapkasia » 07 wrz 2012, 20:10

panga to sama woda, nawet ostatnio oglądałam Galileo i mówił red. że jest najbardziej lubianą rybą, ale i najbardziej bez smakową i wodnistą..
tilapia -zwał jak zwał.. jest moim zdaniem smaczniejsza...
często jadam pstrąga tęczowego, jak dla mnie jest walkiem smaczny jest bardziej "mokry" niż łosoś norweski, który też często jem (na różne sposoby) :)
najbardziej smaczny mimo all jest KARP :E
mam chęć jeszcze na halibuta, podobno jest bardzo zdrowy i smaczny, ale i drogi :| (ok. 45zł/kg)
a to, że trzeba uważać co się kupuje tyczy się wszystkiego, trzeba pamiętać o zasadach :)
nie kupuj pstrąga w okresie kiedy jest zakaz połowów ;) najlepiej prosto od hodowcy :) etc etc :P
"Aby być szczęśliwym z mężczyzną, trzeba go bardzo dobrze rozumieć i trochę kochać. Aby być szczęśliwym z kobietą, trzeba ją bardzo kochać i w ogóle nie próbować zrozumieć"
imuran, entocort 3mg, novothyral

Awatar użytkownika
toczka
Początkujący ✽✽
Posty: 459
Rejestracja: 15 mar 2009, 19:22
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice

Re: Ryby

Post autor: toczka » 07 wrz 2012, 20:33

makrela, losos i dorsz :) Oto moja Trojca sweta! Aha, jeszcze halibut- ale musi byc swiezy.
W tym roku w Grecji jadlam tsipure. Kucharz nam ja sprezentowal przed przyrzadzeniem i wyfiletował po jej obrobce. Mamusiuuuu, CO ZA SMAK!!!!
Na końcu jest zawsze dobrze. A jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to nie jest jeszcze koniec...

Nobody expects the Spanish Inquisition!

Unknown
Początkujący ✽✽
Posty: 441
Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: ...

Re: Ryby

Post autor: Unknown » 07 wrz 2012, 21:09

Hmm.. makrelę znam, ale tylko wędzoną albo taką z puszki w pomidorach. Chętnie spróbowałabym za ta tego pstrąga pieczonego. Jednak nie wiem, czy to nie będzie zbyt duże wyzwanie kucharskie jak na mnie :P
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

Awatar użytkownika
Mimi2
Aktywny ✽✽✽
Posty: 778
Rejestracja: 24 lip 2012, 16:32
Choroba: inna choroba jelita
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Rsko
Kontakt:

Re: Ryby

Post autor: Mimi2 » 07 wrz 2012, 21:47

Mintaj to jest to:)
K55.2 Angiodysplazje jelita grubego&dolichocolon
Waga 54kg Wzrost 166cm stan: remisja :)
Łykam probiotyka i nic się flaka nie tyka!

Awatar użytkownika
Orzelek
Doświadczony ❃
Posty: 1204
Rejestracja: 30 kwie 2012, 15:22
Choroba: CD
województwo: śląskie
miasto: Częstochowa
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Ryby

Post autor: Orzelek » 07 wrz 2012, 23:15

Z ryb to tylko pieczone pstrągi i karpie. Poza tym jem je w niewielkich ilościach, bo to co zjem ląduje prawie w całości w worku stomijnym ( i to pomimo długotrwałego przeżuwania). Wszelkie ryby wędzone mi szkodzą i dlatego ich nie jadam.
25.11.2011 - ileostomia
01.12.2011 - kolostomia
21.11.2012 - usunięcie ileostomii

Bez leków !!

:tak: Remisja :tak:

1 % z PITa wspomaga Jelita

Pozdrawiam :roll: :flowers: :przytul: :*

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Ryby

Post autor: Natalka » 07 wrz 2012, 23:21

śledzie w każdej postaci :eat:
oczywiście makrela, tuńczyk i dorsz też jest bardzo o.k.,
halibut wędzony to poezja smaku jak dla mnie,
no i zapomniałam jeszcze o szprotkach i łososiu,
pstrąga świeżego z grilla też polecam,
miruna może być, ale nie żebym się zabijała o nią :wink:
tu coś o wartościach:
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Mi ... mczyk.html
i inne rybki http://www.jaizdrowie.com/html/rodzina_ ... tych_.html
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka

Unknown
Początkujący ✽✽
Posty: 441
Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: ...

Re: Ryby

Post autor: Unknown » 07 wrz 2012, 23:25

tola, wygląda obłędnie i mimo wszystko trochę skomplikowanie jak na mnie :P Ale niech to będzie wyzwanie :)

Mam tylko nadzieję, że taki pstrąg kupiony w najbliższym sklepie rybnym, będzie świeży. Nie wiem, ale mam jakieś opory - z racji odległości od morza :P - przed kupowaniem ryb świeżych.
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Ryby

Post autor: maggie0278 » 08 wrz 2012, 00:55

toczka pisze:makrela, losos i dorsz Oto moja Trojca sweta
podzielam zdanie :wink:
Natalka pisze:śledzie w każdej postaci
to też moja miłość wielka, uwielbiam :roll:
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
Truskawka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 739
Rejestracja: 20 lip 2011, 16:01
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Ryby

Post autor: Truskawka » 08 wrz 2012, 13:19

Kocham ryby:) pochodze z mazur :) i tam wracam na ryby:)
uwielbiam morze i morskie ryby tez:)
łosoś,halibut, dorsz,fladra, pstrąg ,sielawka,sandasz i szczupak:) o i karp!!:)
Truskawka:)

Obrazek

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Ryby

Post autor: maggie0278 » 08 wrz 2012, 14:09

Truskawka pisze:o i karp!!:)
oj, nie znoszę.
jak dla mnie, karp zawsze trąci mułem (rzecznym rzecz jasna :wink: )
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

marcin820201
Początkujący ✽✽
Posty: 416
Rejestracja: 19 mar 2011, 14:13
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa/Mińsk Maz.
Kontakt:

Re: Ryby

Post autor: marcin820201 » 27 wrz 2012, 08:52

Masakra, ale mi sie apetytu narobiło. Tak patrząc po ilości ryb to jest spore doświadczenie ;)
Salofalk 3x1g, Multivitamina High Potency, Witamina D3 7000IU, Omega 3 - 3 g, LDN 4.5 mg, lipolic acid 600 mg, probiotyk. momentami melatonina 1-5 mg.

Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu: że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy. (Albert Einstein)

Z czasem zrozumiesz, że 3 rzeczy się liczą: zdrowie, miłość i.... (Obyty z CU)

Jesienna
Debiutant ✽
Posty: 32
Rejestracja: 02 paź 2010, 15:06
Choroba: CU u partnera
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź / Fort Wayne

Re: Ryby

Post autor: Jesienna » 27 wrz 2012, 13:58

Ja najczęściej kupuję świeże pstrągi lub makrelę (również świeżą!) w sklepie rybnym, ale są też w Realu i podobnych hipermarketach.

Polecam też polędwicę z tuńczyka z Biedronki, uwielbiam! :)

Miruny, morszczuki, mintaje też jadam baaardzo często, rewelacyjnie smakują z sosem musztardowym (w rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, bulion mięsny lub warzywny oraz sporą ilość głównego bohatera - musztardy - najlepiej sarepskiej).

Smacznego :)
And death shall be no more. Death, thou shalt die...

Jesienna
Debiutant ✽
Posty: 32
Rejestracja: 02 paź 2010, 15:06
Choroba: CU u partnera
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź / Fort Wayne

Re: Ryby

Post autor: Jesienna » 27 wrz 2012, 14:32

Niszka pisze: Właściwie ryby zawsze jem pieczone w folii, polewam je wcześniej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, do tego sól, pieprz i sprasowany czosnek, pycha :)
Sprasowany tzn. przeciśnięty przez praskę, tak? :mrgreen: Smarujesz po wierzchu czy głównie do środka?
Pytam, bo próbuję dojść do perfekcji w grillowaniu ryb w folii ;)
And death shall be no more. Death, thou shalt die...

Zablokowany

Wróć do „Mięsa i Ryby”