Strona 2 z 3

Re: Ryby

: 29 wrz 2012, 01:00
autor: aga_wu
rybki niom niom niom niom :E

Lubię ryby morskie, słodkowodne mniej, ale też nie pogardzę, jak już mam na talerzu :) Tylko czemu ryby są takie drogie?

robię tak jak Niszka, czasami dodaję dużo pietruszki, jeśli mam, albo skrojonego pora.
Polecam też rybę po grecku, z gotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka, pomidor - albo inne, co kto lubi) - pyszne i na ciepło i na zimno.

Re: Ryby

: 29 wrz 2012, 09:11
autor: CAMPARI34
ja lubię coda und solę
karpia też
ale tylko w grudniu :roll:

[ Dodano: 29-09-2012 ]
ja lubię coda und solę
karpia też
ale tylko w grudniu :roll: \
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=14
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=258
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=259
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=257
proponuję zaglądać tu po ciekawe przepisy :roll:

Re: Ryby

: 10 paź 2012, 19:59
autor: Unknown
Mam pytanie: czy świeży łosoś smażony na maśle z dodatkiem czosnku będzie w miarę zjadliwy, jeśli nie skropię go wcześniej sokiem z cytryny? Mam łososia, ale nie mam cytryny i nie wiem, czy to ma prawo się udać :P

Re: Ryby

: 10 paź 2012, 20:16
autor: Unknown
Niszka, skoro tak mówisz, spróbuję. Zastanawiałam się, czy bez cytryny nie będzie miał po obróbce jakiegoś nieprzyjemnego zapaszku :P

Re: Ryby

: 10 paź 2012, 23:38
autor: Ala57
Unknown, ja najbardziej lubię lososia doprawionego solą morską i pieprzem cytrynowym Kamisa.Można go zrobić na grillu i ten jest najlepszy pod warunkiem ,ze będzie robiony krótko podaję go z ryżem doprawionym zielona pietruszką i czosnkiem do tego jeszcze tylko sałata z winegretem i uczta gotowa.

Re: Ryby

: 11 paź 2012, 00:21
autor: Unknown
Ala57, dzięki, Twój przepis wypróbuję następnym razem :) A dziś na kolację zrobiłam coś a la tagliatelle z łososiem. Bez cytryny, pieprzu, bo zapomniałam uzupełnić braki :P Jak na pierwsze podejście do smażenia łososia, najgorzej to to nie smakowało, tylko za tłuste trochę mi wyszło.

Re: Ryby

: 11 paź 2012, 12:42
autor: Truskawka
myślę,że spokojnie:)

Re: Ryby

: 04 gru 2012, 22:19
autor: SZymon86
Nie wiem z jakich wód jest ta rybka ale bardzo mi ostatnio smakowała Sola inaczej limanda żółtopłetwa,mimo że zrobiona na parze to mi smakowała,za to dorsz z pary kiepsko mi przypasował.

Re: Ryby

: 04 gru 2012, 23:32
autor: maggie0278
Też lubimy dorsza, kupuję świeżego w Centrali Rybnej (takiej klasycznej jak się pamięta z czasów PRL) i do wyboru są płaty ze skórą lub bez.
Gdy jest okres ochronny i nie ma połowów, albo był za duży sztorm to zadowalam się mrożonym.

Re: Ryby

: 04 gru 2012, 23:48
autor: Natuśka
Hmm...
Preferuję mirunę, a jeśli jest świeżutka to raj dla podniebienia :zakochany:

Śledzia nieee, nie :nie:

Karpia, nienawidzę! To jest ulubiona ryba mojego brata, który tylko czeka na Boże Narodzenie i pałaszuje go w tirowych ilościach. Przez tydzień potrafi jeść na obiad karpia :wow:

Panga. Tę rybę preferuje moja siostra. Jak dla mnie ryba ta jest...syfiasta :neutral: Taki jakiś mam do niej wstręt. Czasem się skuszę na odrobinę, ale musi być upieczona, bo gdyby mi zupę na niej ugotowała to bym nawet nie tknęła :razz:

Re: Ryby

: 05 gru 2012, 00:11
autor: Piciu
Szczerze mówiąc nie przepadam za rybami , ewentualnie flądrę wpałaszuje nad morzem :razz:
Natuśka pisze:Panga. Tę rybę preferuje moja siostra. Jak dla mnie ryba ta jest...syfiasta
Dużo się nie mylisz, gdyż ta ryba to sama chemia,pędzona na takich rzeczach o których byście nie chcieli słyszeć....a smakuje jak trociny...

Re: Ryby

: 05 gru 2012, 10:04
autor: Osóbka
Słyszałam też, że naturalnym środowiskiem pangi są jakieś ścieki kanałowe :???: chociaż zanim się o tym dowiedziałam, to mi smakowała :razz:

Re: Ryby

: 05 gru 2012, 10:32
autor: SZymon86
Również słyszałem że panga to sam syf,przez to czym się żywi w gdzie pomieszkuje :)
A jak tego dorsza przyrządzacie? nad morzem smażony pyszny był ale póki co smażonego nie mogę,a z pary może akurat taki mało smaczny wychodzi,więc chętnie spróbuję inaczej.

Re: Ryby

: 05 gru 2012, 10:49
autor: Osóbka
Ja zawijam w folię aluminiową wrzucając do tego jeszcze jakieś warzywka typu marchewa i brokuły, posypuję przyprawą do ryb, albo po prostu solą i pieprzem cytrynowym i siup do piekarnika.

Re: Ryby

: 05 gru 2012, 13:46
autor: tom-as
Info o pandze sprzed kilku lat (co akurat nie ma tu jakiegoś znaczenia)

http://www.rybobranie.pl/wiadomosci/269 ... al_z_panga