Strona 1 z 1

tłoczony sok z jabłek

: 10 maja 2016, 12:44
autor: tommy
Ostatnio spróbowałem tłoczonego soku z jabłek ( popularny karton z lejkiem :) ). I mam wrażenie , że niezbyt dobrze na to zareagowały moje jelita . Czy to może być przypadek czy jednak jest to zbyt świeże dla nas :?: Przestałem pić i się uspokoiło .....

Re: tłoczony sok z jabłek

: 10 maja 2016, 13:02
autor: Lolcia_Karolcia
Moje jelita reagują na jabłka jak byk na czerwoną płachtę. Niby uczulenia nie mam, ale zawsze jabłka wywołują burzę w kichach.

Re: tłoczony sok z jabłek

: 10 maja 2016, 13:03
autor: Bizonik
Na mnie działa podobnie, jelita warczą i bulgocze. Natomiast rozcieńczony gorącą wodą jest ok.
Natomiast sok zrobiony samemu w sokowirówce nie wywołuje takiej reakcji. Takim świeżo wyciśniętym sokiem dosmaczam sobie gotowany ryż lub płatki owsiane są o niebo smacniejsze:)
Natomiast co do jabłek to jak próbuje jeść całe to zaraz mam bóle brzucha ale już zmiksowane są ok a jak jest gotowane, prażone czy wręcz pieczone jest rewelacyjne nawet bym mógł stwierdzić że są zbawieniem na te warki i bulgotania. Ale napewno jest w tym to co opisywał Obyty że jabłko ma dwa rodzaje błonnika, rozpuszczalny w wodzie i nie rozpuszczalny. Natomiast soki są raczej pozbawione błonnika.

Re: tłoczony sok z jabłek

: 10 maja 2016, 14:44
autor: patkaas
Miałam okazję pić i było ok. Może zwiększone wzdęcia występowały, bo po zjedzeniu surowego jabłka to już maraton :) Polecam zaś bardziej sok z jabłka zrobiony w sokowirówce. :roll:

Re: tłoczony sok z jabłek

: 10 maja 2016, 15:17
autor: kalka_96
a ja mogę świeże soki, ze wszystkiego :)
nic szczególnego się po nich nie dzieje...
a teraz się zaczyna sezon na świeże owoce
truskawki, jagody, poziomki, wiśnie... wiem, że mają pestki :oops: ale u mnie sprawdza się zasada umiaru

Re: tłoczony sok z jabłek

: 10 maja 2016, 15:51
autor: obyty.z.cu
soki z kartonu to dużo cukru i stąd fermentacja od razu.Opowieści, że bez konserwantów to ...jak opis niektórych suplementów.
Zresztą podobnie jest z sokami z butelki , te "jednodniowe". Sok z sokowirówki od razu wypity, to 100
wartości, odstany, nawet w lodówce, to z każdą godziną się ..."utleniają".
Pijcie soki świeżo zrobione, od razu, a szczegónym źródłem dobra -> są soki z kiszonek .
Nie tylko zresztą te z kapusty.Choćby z buraków.

Re: tłoczony sok z jabłek

: 10 maja 2016, 20:41
autor: topost
Jak ktoś ma biegunkowe reakcje na jabłka (oczywiście nie w formie przetworzonego soku tylko surowego owocu) to proponuję przetestować na sobie dietę niskiego FODMAP. Jabłko bowiem jest sztandarowym produktem na liście zakazanych, może to więc stanowić wskazówkę jakie mamy nietolerancje (czyli kierunek cukry). Mnie osobiście ta dieta bardzo poprawiła objawowo przebieg choroby, wzdęcia, gazy, przelewania ... dużo dużo mniejsze i to już w 2-3 dniu. A sama dieta nie jest bardzo restrykcyjna.

Re: tłoczony sok z jabłek

: 11 maja 2016, 00:08
autor: Jacekx
Obyty a co z pasteryzacją ? ...bo o ile wiem a informowali mnie a tym moi gastro to przy aktywnym CU tzn. nie w remisji uwidocznionej przez kolonoskopię

soki pasteryzowane.
Pasteryzowane są OK...ja piję soki niepasteryzowane gdy jelito choć ma objawową remisję.

Chyba, że chcę uzyskać rewolucję w swoich jelitach :smutny:

Re: tłoczony sok z jabłek

: 18 maja 2016, 16:39
autor: piotr090980
Ja również co zjem lub wypiję jabłka to od razu biegunka :(