Włoskie specjały ?

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Jędrek
Początkujący ✽✽
Posty: 197
Rejestracja: 03 lip 2007, 19:56
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: ITALIA

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: Jędrek » 15 sty 2008, 18:51

doelli pisze:Zazdroszczę Ci, bo wkrótce będzie u Ciebie tak cieplutko, my tu musimy jeszcze troszkę poczekać.
właśnie na to czekam :wink: , ale z tego co wiem to nawet teraz jest u mnie cieplej niż w Polsce. No i tutaj (nie w górach) śnieg padał tylko 2 razy i szybko stopniał a Polske chyba zasypało. Ale to już dawno było chyba

Awatar użytkownika
carollina
Debiutant ✽
Posty: 41
Rejestracja: 25 sty 2008, 06:17
Choroba: CD u partnera
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: carollina » 03 lut 2008, 20:06

A macie jakies fajne przepisy na włoskie specjały ktore nie szkodzą jelitom???


Np spagetii jak robilam to zwsze kroiłam włoszczyzne, pozniej koncentrat pomidorowy, no i zawsze dodawałam troche tego sosu do spagetti z paczki - a teraz nie wiem czy tą "chemie" można dodać


Osobiście uwielbiam kuchnie włoską, moje ulubione jedzonko :wink:
CD u męża , waga 65 kg, wzrost 172cm
Leki: Aza 1,5 talb rano i wieczorem,

Graga
Początkujący ✽✽
Posty: 169
Rejestracja: 13 paź 2006, 18:49
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: Graga » 03 lut 2008, 20:16

właśnie ze względu na chemię nie używam sosów z torebek

Awatar użytkownika
carollina
Debiutant ✽
Posty: 41
Rejestracja: 25 sty 2008, 06:17
Choroba: CD u partnera
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: carollina » 03 lut 2008, 20:25

Graga no właśnie czyli zamiast tej chemii dodać jakieś zioła pewnie i takie tam, chyba ze macie wy jakies fajne wypróbowane dania włoskie (mniam mniam :))
CD u męża , waga 65 kg, wzrost 172cm
Leki: Aza 1,5 talb rano i wieczorem,

Graga
Początkujący ✽✽
Posty: 169
Rejestracja: 13 paź 2006, 18:49
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: Graga » 04 lut 2008, 19:26

No tak ja dodaję suszone ziółka typu bazylia, oregano. Do niektórych dań dodaję lubczyk - do spaghetti akurat nie.

Awatar użytkownika
doelli
Aktywny ✽✽✽
Posty: 501
Rejestracja: 03 gru 2007, 17:20
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: doelli » 09 lut 2008, 13:38

Suszone to na teraz, a w okresie, kiedy można dostać świeże zdecydowanie takich używam.
Gotuję makarony i dodaję do nich pasty, np. z mięsem mielonym i z pomidorami i przecierem, pasta z tuńczykiem jest pyszna, z kalafiorem, brokułami, można też z ziemniaków pastę do makaronu zrobić, to wszystko na bazie oliwy z oliwek + cebulka i czosnek zeszklone - nie przyrumienione, bo czosnek robi się gorzki, do tych past- od tuńczyka zacząwszy dodaję śmietany i przyprawy, wystarczy sól, bazylia, odrobinę pieprzu i starty żółty ser - to już na talerzu do posypania... i do popicia białe wino lub czerwone, tak jest we Włoszech, ale na gruncie polskim tego nie stosuję. Popić muszę w trakcie jedzenia, bo zaraz dostaję czkawkę, dobra niskogazowana woda mineralna lub bez, co kto woli, co kto może.
doelli
Jak dobrze, że jesteście!

Renata2
Początkujący ✽✽
Posty: 413
Rejestracja: 22 sty 2007, 21:36
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: Renata2 » 22 lut 2008, 17:49

Włosi używają dużo ziól do potraw, może w tym sedno :?: ser żółty jest ciężkostrawny, ale przy dużej ilości warzyw, oliwie z oliwek i ziołach, nawet on nie szkodzi. :wink:
Renata2
asamax 500g 2-0-2
vedolizumab- lek biologiczny, 3 stopień programu
controloc 1-0-1
rutinoscorbin 2-0-2
witaminy

Awatar użytkownika
doelli
Aktywny ✽✽✽
Posty: 501
Rejestracja: 03 gru 2007, 17:20
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: doelli » 14 mar 2008, 23:52

Odnośnie sera, to Włosi używają sera parmezzano(?), on jest drobniuteńko tarty i jest super, niestety cenowo, to jednak należy do tych droższych serów. :mrgreen:
doelli
Jak dobrze, że jesteście!

Awatar użytkownika
Alishia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 728
Rejestracja: 12 sty 2007, 19:34
Choroba: CD
województwo: opolskie
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: Alishia » 18 mar 2008, 09:40

sera parmezzano(czy jak się go piszę) tak naprawdę jest w plasterkach.I w plasterkach się powinno go dawać na jedzenie.Ale mnie on nie smakuje..stare nieuprane skarpetki...afeee;)

Renata2
Początkujący ✽✽
Posty: 413
Rejestracja: 22 sty 2007, 21:36
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: Renata2 » 25 mar 2008, 10:51

Tarty parmezan można kupić w Polsce, jest pakowany w małe woreczki foliowe. Świetnie podkreśla smak potraw i nie trzeba go dodawać w takich ilościach, jakby był w plasterkach.

:eat:
Renata2
asamax 500g 2-0-2
vedolizumab- lek biologiczny, 3 stopień programu
controloc 1-0-1
rutinoscorbin 2-0-2
witaminy

Awatar użytkownika
handi
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 14 kwie 2008, 14:18
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódzkie
Kontakt:

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: handi » 23 kwie 2008, 21:11

elwirka pisze:jak znajde gdzies w papierach to napisze tu kilka przepisów ktore dostałam od gospodyni
Mogłabyś poszukać jakiegoś fajnego przepisiku bo mi ślinka leci na samą myśl o pysznosciach włoskiego pochodzenia :wink:
A może ktos poda przepisik na w miarę lekkostrawną "włoszczyznę"...

exa
Doświadczony ❃
Posty: 1741
Rejestracja: 28 sie 2006, 19:13
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź/Piaseczno

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: exa » 24 kwie 2008, 06:13

polecam taki prosty sposób na spaghetii:

mięso mielone z indyka lub cielęce, około 0,3kg
puszka całych pomidorów
maly słoiczek koncentratu
czarne oliwki (najbardziej smakuja mi z pestką, bez zalewy)
ok 2 cebulek
oliwa z oliwek, lub pestek winogron (ponoc jest lzejsza)
czasem dorzucam kaparki, albo mix oliwek

mięsko na patelnię z oliwą na oko, jak sie "zetnie" wkladam cebulę (tylko zeby nie zesmazyła się, tylko odrobine potrzymac (zeby możliwie była jak najbardziej zywa),
wrzucam pomidory z puszki....jak woda trochę wyparuje, dodaje oliwki i kaparki, dodaje duuuuzo bazyli, mozze odrobine oregano, soli, pieprzu, koncentratu....i mieszam dopóki sie nie zagęści....
posypuje ostatnio czyms takim co się nazywa corregio, czy jakoś tak...

przyprawy staram sie kupowac na rynku Bałuckim w Łodzi, tam w uliczce pomiędzy rynkami jest takie stoisko jakichś państwa co produkują, maja wszystko co sie chce...i jest to aromatyczne i ma jakis smak....w przeciwieństwie do tych z torebek....

są tam nap takie małe suszone papryczki, zielone i czerwone, które tez dodaję do spaghetii, oraz czubricy odrobinę....

pycha :wink:
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)

Jędrek
Początkujący ✽✽
Posty: 197
Rejestracja: 03 lip 2007, 19:56
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: ITALIA

Re: Włoskie specjały ?

Post autor: Jędrek » 06 lut 2009, 20:55

elwirka pisze:jak znajde gdzies w papierach to napisze tu kilka przepisów ktore dostałam od gospodyni
I co? znalazłaś te papiery? bo my juz nie mamy pomysłów na dania. mama nie umie zrobic nic wloskiego. bylem kilka razy u wlochow na obiedzie i dostalem suche ziemniaki z piekarnika z olejem. (oni tez to jedli)


raczej miedzy wlochami mamy wrogow niz przyjaciol (akurat ci u ktorych bylem sa w porzadku)

Zablokowany

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”