Masło czy margaryna?

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Kropelka
Początkujący ✽✽
Posty: 115
Rejestracja: 05 lip 2008, 18:20
Choroba: CD
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Kropelka » 17 lip 2008, 17:13

ja od dziecka jem z maslem :razz: i jak kiedys posmakowalam chleb z margaryna to az niedobrze mi bylo...
"Nadzieja przychodzi do człowieka wraz z drugim człowiekiem."

Awatar użytkownika
Alishia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 728
Rejestracja: 12 sty 2007, 19:34
Choroba: CD
województwo: opolskie
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Alishia » 18 lip 2008, 08:37

Do kromek(ogólnie do chleba)stosuję zawsze masło.Obojętnie z czym bym jadła:)
Czasem też dodaję masło do smażenia.Ale częściej daję margarynę(którą używam też do pieczenia).
Polecam do smażenia dodawać choć kapkę oliwy.Jest zdrowsza i dodaje dobrego smaku:)

cytrus125p
Debiutant ✽
Posty: 8
Rejestracja: 25 lip 2008, 13:59
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: cytrus125p » 25 lip 2008, 15:57

Kiedyś używałem margaryny, ale odkąd wykryto u mnie chorobę i przeczytałem, że lepiej jeść masło - jem masło, chociaż po margarynie też mi nic nie jest. Ale i tak masło jest lepsze w smaku :)
Alishia pisze:Czasem też dodaję masło do smażenia.Ale częściej daję margarynę(którą używam też do pieczenia).
Polecam do smażenia dodawać choć kapkę oliwy.Jest zdrowsza i dodaje dobrego smaku:)
Z tego co mi wiadomo olei roślinnych (czyli oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego oraz margaryny) nie powinno się mocno podgrzewać, bo się wytwarzają jakieś szkodliwe związki (nie pamiętam co dokładnie). Do smażenia i pieczenia powinno się używać tłuszczy zwierzęcych (masło, smalec) lub oleju rzepakowego (uniwersalnego).

krenos

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: krenos » 12 paź 2008, 22:38

Ja od roku smaruje chleb tylko masłem. Jakiś czas temu spróbowałem margaryny i niezbyt mi podeszła :) Masło jak najbardziej godne polecenia, lepsze w smaki i podobno zdrowsze dla jelit niż margaryna.

Awatar użytkownika
Koliberek
Początkujący ✽✽
Posty: 58
Rejestracja: 10 maja 2007, 20:32
Choroba: CU
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Koliberek » 13 paź 2008, 12:50

Margaryna a fe!!!

Awatar użytkownika
Grzyb333
Doświadczony ❃
Posty: 1075
Rejestracja: 10 mar 2008, 13:49
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Grzyb333 » 13 paź 2008, 22:01

Masełko jest dobre, a margaryna spada z noża zanim doniesie się ją kromki, strasznie to irytujące, poza tym smakuje tak jakoś syntetycznie. :neutral:
GrzybaBlog - http://graforoman.wordpress.com/ Darwin się mylił. Ja nie pochodzę od małpy. Ja pochodzę od Purchawki :E

Elcia
Początkujący ✽✽
Posty: 60
Rejestracja: 07 lip 2006, 14:19
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Płock

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Elcia » 13 paź 2008, 22:35

Bardzo lubie masełko własnej roboty mniam mniam :) ale tak na codzień to jadam rame bo z tego wszystkiego to chyba najbardziej mi podchodzi :)

krenos

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: krenos » 13 paź 2008, 23:25

Domowe zdrowe masełko mmmm :roll:
Mi najbardziej podchodzi Osełka śmietankowa :D

Misia

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Misia » 13 paź 2008, 23:43

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Natalka » 14 paź 2008, 15:50

[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
a co to takiego?
i czy na etykiecie taka nazwa właśnie jest? izomery czy coś innego się pod tym kryje?
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka

Misia

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Misia » 14 paź 2008, 18:48

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Awatar użytkownika
Grzyb333
Doświadczony ❃
Posty: 1075
Rejestracja: 10 mar 2008, 13:49
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Grzyb333 » 14 paź 2008, 20:21

Podejrzewam, że to właśnie te izomery Trans powodują, że margaryna spada z noża zanim doniesie się ją do kromki czy bułki. Takie coś może doprowadzić do kuchennej nerwicy i wstrętu do szykowania kanapek. :mrgreen:
GrzybaBlog - http://graforoman.wordpress.com/ Darwin się mylił. Ja nie pochodzę od małpy. Ja pochodzę od Purchawki :E

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Natalka » 14 paź 2008, 20:45

Dzięki Misia, teraz w końcu wiem dlaczego ludzie uważają, że margaryna jest ble, no nie każda oczywiście.
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka

Misia

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Misia » 14 paź 2008, 22:14

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Masło czy margaryna?

Post autor: Natalka » 14 paź 2008, 22:36

[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
mi takie wyjaśnienie wystarczy, za bardzo się nie zagłębiam w chemię, bo orłem nigdy nie byłam, ale rozumiem to co napisałaś.
A co do etykiet to właśnie o to mi chodziło, że producenci tak kombinują, że nie piszą wprost co jest w składzie, a przeciętnemu (zdrowemu) "zjadaczowi" raczej nie chce się rozszyfrowywać tych zagadek, dlatego też chciałam się dowiedzieć co się kryje pod tymi izomerami trans.
nigdy nie jadłam w ten sposób pieczywa z oliwą, może by tak spróbować :roll:
ojciec mojego chłopaka tak je tylko że on macza chleb w oleju rzepakowym.

Zablokowany

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”