Strona 1 z 1

inulina, czy typ ma znaczenie?

: 17 kwie 2014, 14:29
autor: iza121
Witajcie


Czy rodzaj stosowanej inuliny tj np. z cykorii, agawy, slonecznika etc. ma znaczenie w kwestii dzialania prebiotycznego?

Po za tym jakie jej dawki stosujecie u siebie? Jaka jest dawka maksymalna i/lub czy istnieje taka, ktora nie ma juz dzialnia "terapeutycznego"?


czytalam rozne badania na ten temat i to forum ale jednoznacznej odpowiedzi na te pytania niestety nie znalazlam, jedynie zauwazylam, ze badania wlasciwie glownie opieraja sie o inuline z cykorii. Zbieg okolicznosci, czy moze faktycznie ten rodzaj inuliny jest najlepszy?

Re: inulina, czy typ ma znaczenie?

: 17 kwie 2014, 16:07
autor: Mamcia
Nie mam na ten temat wiedzy z publikacji, ale na zdrowy rozum nie. Chodzi bowiem o to, aby bakterie probiotyczne miały z czego produkować krótkołańcuchowe kwasy słuszczowe.

Re: inulina, czy typ ma znaczenie?

: 06 maja 2015, 21:30
autor: Bananek
inulinę używam z cykorii,

na początku 2 tygodnie proponuję
do 2 łyżeczek dziennie, 1 rano 1 wieczorem (czubata łyżeczka),
(mieszam z sokiem, lub letnią herbatą, letnią wodą itp. staram się popijać dodatkową szklanką wody - czasami próbuję przed "grzesznymi posiłkami" :) u mnie częsta inulina to częstsze gazy u znajomych różnie

później indywidualnie
w moim przypadku wystarczy kilka razy w tygodniu po 1 łyżeczce,

przy okazji poznania inuliny dziękuję MAMCI!!!! polecam ją wielu znajomym z zaparciami i wszyscy są zadowoleni!!! wręcz szczęśliwi!!!