AZATHIOPRINE
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- kasia38
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: AZATHIOPRINE
Ja od tygodnia walczę z infekcją i już ją prawie pokonałam:)
Na czas walki jednak, żebym była mocniejsza, odstawiłam sobie Azę (nie wiem czy dobrze czy nie, kiedyś jak brałam Metotrexat lekarz kazał mi odstawiać jak leczyłam infekcję, więc teraz zrobiłam tak samo).
I co zauważyłam, od tej pory jak jej nie biorę nie miałam żadnego problemu z brzuchem, tzn. żadnych biegunek, codziennie ładne 2 uformowane stolce:) a wcześniej 4 i wszystko oddzielne, niestrawione.
Dodam jeszcze, że nie stosuję żadnej diety, a wręcz przeciwnie, bo mam w domu czas imprezowy więc jem wszystko i dużo:)
Czy to jest zbieg okoliczności, czy faktycznie Aza może u mnie powodować takie luźne stolce, jak myślicie?
Na czas walki jednak, żebym była mocniejsza, odstawiłam sobie Azę (nie wiem czy dobrze czy nie, kiedyś jak brałam Metotrexat lekarz kazał mi odstawiać jak leczyłam infekcję, więc teraz zrobiłam tak samo).
I co zauważyłam, od tej pory jak jej nie biorę nie miałam żadnego problemu z brzuchem, tzn. żadnych biegunek, codziennie ładne 2 uformowane stolce:) a wcześniej 4 i wszystko oddzielne, niestrawione.
Dodam jeszcze, że nie stosuję żadnej diety, a wręcz przeciwnie, bo mam w domu czas imprezowy więc jem wszystko i dużo:)
Czy to jest zbieg okoliczności, czy faktycznie Aza może u mnie powodować takie luźne stolce, jak myślicie?
Seronegatywne zapalenie stawów, Ch L-C , stan po Helikolektomi prawostronnej, Centalna Retinopatia Surowicza, zmiany w kręgosłupie lędźwiowym (naczyniak?), 2 x przebyta zakrzepica, guzki w tarczycy, torbiel endometrialny na jajniku, jersinioza.
Biorę: Azotioprynę 100 mg ,Salofalk 500 mg 3x2, Calperos 1000, Alfadiol, Contrsahist, Alvesco, Alergodil, Magnez
Biorę: Azotioprynę 100 mg ,Salofalk 500 mg 3x2, Calperos 1000, Alfadiol, Contrsahist, Alvesco, Alergodil, Magnez
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
to chyba nie jest norma,kasia38 pisze:Czy to jest zbieg okoliczności, czy faktycznie Aza może u mnie powodować takie luźne stolce, jak myślicie?
ja podnioslem z 2 tabletek do 3,5,zszedlem sterydami do 2 mg i u mnie cos idzie na lepsze.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- kasia38
- Doświadczony ❃
- Kontakt:
hehe moje piękne dni już chyba minęły i to chyba nie brak Azy był powodem ale spokój.
Jak siedziałam tydzień w domku to było ok, dziś poszłam do pracy i już nerwy i już częściej do wc
Jak siedziałam tydzień w domku to było ok, dziś poszłam do pracy i już nerwy i już częściej do wc

Seronegatywne zapalenie stawów, Ch L-C , stan po Helikolektomi prawostronnej, Centalna Retinopatia Surowicza, zmiany w kręgosłupie lędźwiowym (naczyniak?), 2 x przebyta zakrzepica, guzki w tarczycy, torbiel endometrialny na jajniku, jersinioza.
-
- Debiutant ✽
gorączka po azie
Od 8 dni przyjmuje azathioprine w dawca 50 mg (przy leczeniu encortonem pojawila sie sterydozaleznosc, wiec wprowadzono aze i w planach bylo schodzenie ze sterydow), to moja pierwsza przygoda z tym lekiem,
Niepokoi mnie, ze od 2 dni w ciagu 2 godzin od zazycia leku pojawia sie goraczka 38 stopni, ktorej nie moge zbic apapem.
Mam zlecone badania kontrolne, ale mialam je wykonac dopiero po 2 tygodniach od rozpoczecia terapii. Czy to nie za pozno?
Czy ktos tez mial takie objawy? Poradzcie co robic.
Niepokoi mnie, ze od 2 dni w ciagu 2 godzin od zazycia leku pojawia sie goraczka 38 stopni, ktorej nie moge zbic apapem.
Mam zlecone badania kontrolne, ale mialam je wykonac dopiero po 2 tygodniach od rozpoczecia terapii. Czy to nie za pozno?
Czy ktos tez mial takie objawy? Poradzcie co robic.
eskam
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
-
- Debiutant ✽
Natalka, dziekuje bardzo. Poczytalam wskazany watek. Tam ludzie odstawiali AZE przy goraczce. Ja moge sie skontaktowac z moja lekarka dopiero w czwartek - nie wiem, czy jutro raczej nie zazyc leku czy przecierpiec goraczke?
eskam
-
- Weteran ✿
- Kontakt:
myślę, że nic się nie stanie jak sobie odpuścisz tą 1 czy 2 tabletki.eskam pisze:nie wiem, czy jutro raczej nie zazyc leku czy przecierpiec goraczke?
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
- kasia38
- Doświadczony ❃
- Kontakt:
te z tak myślę, ja bym nie brała dopóki nie skontaktuj się z lekarzem.
sama teraz nie brałam przez 10 dni i nic złego sie nie działo.
natomiast ja pierwsze badania po włączeniu azy miałam zalecone po tygodniu
sama teraz nie brałam przez 10 dni i nic złego sie nie działo.
natomiast ja pierwsze badania po włączeniu azy miałam zalecone po tygodniu
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: śląskie
Mój syn Adam (15Lat) bierze azątipryne od 4 czerwca 2012, od kilku dnia zaczął tracić włosy kępkami oraz odmawia jedzenia (nie jestem głodny). Wyczytałam w ulotce leku, że takie mogą być skutki uboczne. 28.12.12 mamy wizytę u gastrologa. Chyba trzeba rozmawiać o odstawieniu. Czy ktoś z Was ma jakąś myśl, czy doświadczenie w takiej sytuacji.
-
- Debiutant ✽
Też traciłam włosy po pół roku stosowania, wyleciała mi połowa.... do tego krosty... szkoda gadać. I też chciałam zmieniać. Lekarz kazał poczekać. No i przeszło.... teraz już organizm się przyzwyczaił i znów mam czuprynę (biorę 2 lata). I z tego co wiem wiele osób tak ma. Najważniejsza jest wątroba! badania co miesiąc na początku.
-
- Debiutant ✽
Witam ponownie,
Jestem po tygodniowym pobycie w szpitalu gdzie poszerzono badania. Na wyjście zamieniono mi azathioprynę na marcaptopurinum. Czy macie jakieś doświadczenia z tym lekiem, wykupiłam go i treść ulotki nic mi nie mówi. W czerwcu mam wizytę u swojego gastrologa i nie wiem czy zacząć brać czy czekać na konsultację...
Pozdrawiam:)
Jestem po tygodniowym pobycie w szpitalu gdzie poszerzono badania. Na wyjście zamieniono mi azathioprynę na marcaptopurinum. Czy macie jakieś doświadczenia z tym lekiem, wykupiłam go i treść ulotki nic mi nie mówi. W czerwcu mam wizytę u swojego gastrologa i nie wiem czy zacząć brać czy czekać na konsultację...
Pozdrawiam:)
Patrycja
- Baby
- Moderator
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
Patrycja389, zajrzyj tutaj viewtopic.php?t=1454&highlight=mercaptopurinum. Ja także biorę ten lek 

,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
-
- Debiutant ✽
-
- Weteran ✿
- Kontakt:
wtyku, nie ma potrzeby pisania kilku takich samych postów i zapewniam Cię, że temat-ankieta założony przez Ciebie jest dobrze widoczny na forum, dlatego 2 pozostałe powielone posty usuwam.