entocort

Lek Budesonid/Budezonid- ENTOCORT, CORTIMENT, BUDESONID
Budesonid zalecany jest w łagodnym lub średnio-ciężkim przebiegu choroby (CDAI <300). W przypadku tego leku nie zaobserwowano zahamowania funckii nadnerczy. Wykazano, że budesonid jest znacznie skuteczniejszy w indukowaniu remisji niż mesalazyna.
ENTOCORT- największą skuteczność osiąga się w przypadkach, gdy choroba jest umiejscowiona w jelicie krętym lub we wstępnicy.
CORTIMENT- działa na całe jelito grube

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaskaaa1502
Aktywny ✽✽✽
Posty: 622
Rejestracja: 13 maja 2014, 19:50
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: entocort

Post autor: kaskaaa1502 » 03 cze 2014, 11:25

problem z realizacją recepty na entocort:/
A jak się przewrócę, to się podniosę. A jak się nie podniosę to sobie poleżę i ...uj :P

Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: entocort

Post autor: Tubisia » 03 cze 2014, 15:49

kaskaaa1502, tzn.? Brak w aptece czy lekarz źle ją wypisał?
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

marzenek1
Debiutant ✽
Posty: 16
Rejestracja: 03 cze 2014, 15:35
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: piekary śląskie

Re: entocort

Post autor: marzenek1 » 03 cze 2014, 15:55

itam! Proszę napiszcie coś na temat przyjmowania Encortu Ja mam zacząć od jutra i strasznie panikuję.Od 13 lat choruje i do tej pory byłam na Asamaxie 3 gramy. Teraz na kolo wyszła mi faza aktywna i gastro. pomimo ze mam tylko wzdecia, chodze z normalnym stolcem 3,4 razy dziennie chce przeleczyc sterydami Zaczynam od 30 mg . Boje sie i nie wiem czy je brac. Pomóżcie prosze
marzenek1

Awatar użytkownika
kaskaaa1502
Aktywny ✽✽✽
Posty: 622
Rejestracja: 13 maja 2014, 19:50
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: entocort

Post autor: kaskaaa1502 » 03 cze 2014, 15:56

przepisany entocort 3mg opak.100tabl, dawkowanie 1x1 czyli ilość tabl w opakowaniu przekracza ilość potrzebną na 3miesiące. i z tym jest problem. to, że dostępny w każdej aptece tylko na zamowienie to pikuś

Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: entocort

Post autor: Tubisia » 03 cze 2014, 15:58

To podejdź do lekarza, by zmienił dawkowanie na recepcie, a przyjmuj, tak jak kazał 1x1.
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

Awatar użytkownika
kaskaaa1502
Aktywny ✽✽✽
Posty: 622
Rejestracja: 13 maja 2014, 19:50
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: entocort

Post autor: kaskaaa1502 » 03 cze 2014, 16:00

tak właśnie zrobię, tylko wkurza mnie fakt, że znowu bede musiała pół dnia zmarnowac, przecież często jest tak, że lekarz wogole nie pisze dawkowania na recepcie i nikt nie robi problemu.a tu afera o 10tabl

Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: entocort

Post autor: Tubisia » 03 cze 2014, 16:07

kaskaaa1502, no niestety takie są przepisy, a chodzi o to, by nie przedawkować leków. A lekarz d..a, że nie sprawdził recepty dokładnie. Wbij do niego bez umówionej wizyty, to jego obowiązek wypełnic poprawnie receptę.
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

Awatar użytkownika
kaskaaa1502
Aktywny ✽✽✽
Posty: 622
Rejestracja: 13 maja 2014, 19:50
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: entocort

Post autor: kaskaaa1502 » 03 cze 2014, 16:11

tylko sęk w tym ze ta recepta przyszła mi z oddziału ze szpitala, nie bede tam jechała 100km, zeby recepte poprawił. właśnie dzwoniłam do mojego stałego lekarza i bez problemu wypisze nową recepte.
A jak się przewrócę, to się podniosę. A jak się nie podniosę to sobie poleżę i ...uj :P

Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Re: entocort

Post autor: Tubisia » 03 cze 2014, 16:34

kaskaaa1502, śmiałby nie wypisac:p
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

Awatar użytkownika
kaskaaa1502
Aktywny ✽✽✽
Posty: 622
Rejestracja: 13 maja 2014, 19:50
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: entocort

Post autor: kaskaaa1502 » 16 cze 2014, 14:46

od około 10 dni zażywam entocort, a od 2 dni mam tak potworne bóle głowy, że wytrzymać się nie da. może to nie ma nic wspólnego z entocortem a nie wiem co robić. miał ktoś tak? od przeszło pol roku biore jeszcze Levomine ale nie wydaje mi się ze to przez te tabl
A jak się przewrócę, to się podniosę. A jak się nie podniosę to sobie poleżę i ...uj :P

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: entocort

Post autor: Baby » 16 cze 2014, 14:55

kaskaaa1502, może połączenie tych dwóch leków jest powodem Twoich bóli głowy. Ja też tak miałam mimo, że hormony brałam już 15 lat.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
kaskaaa1502
Aktywny ✽✽✽
Posty: 622
Rejestracja: 13 maja 2014, 19:50
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: entocort

Post autor: kaskaaa1502 » 16 cze 2014, 19:29

dziś biorę ostatnią tabl z listka, odstawić hormony czy skonsultować to z lekarzem?
A jak się przewrócę, to się podniosę. A jak się nie podniosę to sobie poleżę i ...uj :P

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: entocort

Post autor: Baby » 17 cze 2014, 00:23

kaskaaa1502, zdecydowanie skonsultować.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

luxor1289
Debiutant ✽
Posty: 5
Rejestracja: 22 lis 2014, 17:07
Choroba: inna choroba jelita
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Tczew

Re: entocort

Post autor: luxor1289 » 22 lis 2014, 17:13

Witam, trochę odkopie temat.
Czy są jakieś przeciwskazania aby w trakcie terapii Entocortem (9mg dziennie) stosować dodatkowo loperamid ? Niestety ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat. Przez moją nieuwagę zapomniałem spytać się lekarza prowadzącego a nie mam z nim kontaktu bezpośredniego. W ulotce nie ma takiego przeciwskazania ale wolę dopytać.

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: entocort

Post autor: Mamcia » 23 lis 2014, 20:02

Nie ma przeciwwskazania, ale loperamidu nie należy nadużywać.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lek Budesonid”