Pentasa - sposób przyjmowania leku
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Re: Pentasa - sposób przyjmowania leku
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
Ja sobie kładę jak najdalej w buzi, popijam wodą i nie zdążają się za abrdzo rozpuścić. W herbacie im idzie lepiej.
Pozdrawiam, Aleksandra
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Wszystkie leki popijam wodą , takie przyzwyczajenie. Jeszcze się nie zdarzyło żeby tabletka rozpuściła mi się w buzi
.

- kasia88
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
a moje tabletki sie nie rozpuszczaja
a popijam czym popadnie

"Kobieta nie słowami mówi prawdę, lecz ciałem."
- dota
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
no to chyba ja jedna podaje dziecku pentase po jedzeniu i do tego łamię. Na ulotce faktycznie nie ma informacji przed czy po jedzeniu, więz doszłam do wniosku,że nie ma znaczenia. Odnośnie łamania lekarka powiedziała,że można . Rozpuszcza się chyba dobrze bo już w stolcu granulek nie widzę
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
mnie lekarka powiedziała, że kategorycznie nie wolno łamać, bo się za wcześnie uwolni
Pozdrawiam, Aleksandra
- dota
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
dla Bartka jest poprostu za duża do połknięcia. Ale jak na tabletce jest kreska to wolno łamac. A co do uwalniania to i tak w stolcy widuję nierozpuszczone granulki
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
No tak, mnie mówiła, bo ja jestem jelitówka. Po co pomagać 

Pozdrawiam, Aleksandra
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
Kocham niedoinformowanych lekarzy. Uch.
Pozdrawiam, Aleksandra
- Madzia91
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Hej! Mam do was pytanie, a właściwie kilka pytań. Po pierwsze, czy idąc do lekarza pierwszego kontaktu np. przy grypie, mówicie mu, że bierzecie Pentase?
Po drugie, czy bierzecie ją cały czas? I czy wiadomo jak długo trzeba ją brać?
Co bierzecie (przy Pentasie) kiedy np. boli was głowa?
I to chyba narazie wszystko, co mnie gryzie!
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Po drugie, czy bierzecie ją cały czas? I czy wiadomo jak długo trzeba ją brać?
Co bierzecie (przy Pentasie) kiedy np. boli was głowa?
I to chyba narazie wszystko, co mnie gryzie!
- tom-as
- Ekspert ✿✿
Jasne! Nie tylko o Pentasie, ale i o innych "dopingach"Madzia91 pisze:Hej! Mam do was pytanie, a właściwie kilka pytań. Po pierwsze, czy idąc do lekarza pierwszego kontaktu np. przy grypie, mówicie mu, że bierzecie Pentase?

Osobiście jestem użytkownikiem Crohn'a (a może Crohn jest moim użytkownikiem??) i pentase (lub jakiś odpowiednik) to mam juz zapisany po wsze czasyMadzia91 pisze:Po drugie, czy bierzecie ją cały czas? I czy wiadomo jak długo trzeba ją brać?

NicMadzia91 pisze:Co bierzecie (przy Pentasie) kiedy np. boli was głowa?

To była przyjemność odpowiedzieć na te pytaniaMadzia91 pisze:I to chyba narazie wszystko, co mnie gryzie!

Pa pa
- Niki
- Początkujący ✽✽
Madzia 91
Ja zawsze informuję lekarza pierwszego kontaktu o rozpoznaniu klinicznym u mnie CD oraz o lekach jakie przyjmuje. Również informuję o tym lekarza specjaliste jeżeli przyjdzie mi się leczyć u takiego np. neurolog, laryngolog, ortopeda. Jest to bardzo ważne, gdyż nie każdym lekiem możemy być leczeni. A jeśli chodzi o ból głowy lub inne dolegliwości bólowe to mogę zażywać APAP, Nospe(2 tabletki za jednym razem). Takie pozwolił mi mój gastrolog. Inne wywołują u mnie zaostrzenie. Musisz prozmawiać najlepiej ze swoim lekarzem, On zna stan twojego zdrowia i będzie wiedział co możesz a co nie.
A Pentase bede przyjmować do końca (o ile starczy mi na to pieniążków). A może wynajdą jakiś cudowny lek na nasze schorzenia.
Pozdrowienia
Ja zawsze informuję lekarza pierwszego kontaktu o rozpoznaniu klinicznym u mnie CD oraz o lekach jakie przyjmuje. Również informuję o tym lekarza specjaliste jeżeli przyjdzie mi się leczyć u takiego np. neurolog, laryngolog, ortopeda. Jest to bardzo ważne, gdyż nie każdym lekiem możemy być leczeni. A jeśli chodzi o ból głowy lub inne dolegliwości bólowe to mogę zażywać APAP, Nospe(2 tabletki za jednym razem). Takie pozwolił mi mój gastrolog. Inne wywołują u mnie zaostrzenie. Musisz prozmawiać najlepiej ze swoim lekarzem, On zna stan twojego zdrowia i będzie wiedział co możesz a co nie.
A Pentase bede przyjmować do końca (o ile starczy mi na to pieniążków). A może wynajdą jakiś cudowny lek na nasze schorzenia.
Pozdrowienia
A tak w ogole to czy polykacie cale tabletki, czy tez rozpuszczaja sie wam juz w ustach, bo jak sie popija ciepla herbata albo woda to tabletki rozpuszczaja sie juz w ustach, a jak np. sokiem to nie daja sie rozpuscic ... ?[/quote]
moj producent mowi ze w zadnym wypadku nie kruszyc, mozna lamac o ile jest kreska biegnaca po srednicy. jest dopuszczlne natomiast rozpuscic w ok. 25ml wody zamiszac i szybko wypic.
no i prawdopodobnie godzine przed posilkiem ale na mojej etykiecie od farmaceuty pisze ze razem z jedzeniem. 2 razy po dwa.
moj producent mowi ze w zadnym wypadku nie kruszyc, mozna lamac o ile jest kreska biegnaca po srednicy. jest dopuszczlne natomiast rozpuscic w ok. 25ml wody zamiszac i szybko wypic.
no i prawdopodobnie godzine przed posilkiem ale na mojej etykiecie od farmaceuty pisze ze razem z jedzeniem. 2 razy po dwa.