Badania ze stomią

O tych, co ją mają i o tym jak ją pielęgnować – rady, pytania i odpowiedzi

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Melody
Początkujący ✽✽
Posty: 88
Rejestracja: 28 cze 2007, 13:59
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Brak

Badania ze stomią

Post autor: Melody » 29 cze 2007, 12:56

Osoby, które mają stomię nie mogą mieć już robioną kolonoskopię (chyba,że nie mają na stałe). Więc jakie badania pozwolą zbadać reszte jelita? Enteroklyze, TK, MR??? :neutral:

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Badania ze stomią

Post autor: Mamcia » 29 cze 2007, 13:26

Stomia wg mojej wiedzy nie jest przeciwskazaniem do kolonoskopii., bo niby z jakich powodow ma być????
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Melody
Początkujący ✽✽
Posty: 88
Rejestracja: 28 cze 2007, 13:59
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Brak

Re: Badania ze stomią

Post autor: Melody » 29 cze 2007, 14:02

A kolonoskopia może być robione przez stomie??? :neutral: Bo jeśli ktoś ma zszyty tyłeczek to tylna kolonoskopia odpada.

andreas50_54
Debiutant ✽
Posty: 34
Rejestracja: 17 lis 2006, 14:03
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Sląsk
Kontakt:

Re: Badania ze stomią

Post autor: andreas50_54 » 29 cze 2007, 14:15

Kolostomię można i się robi przez stomię.Wiem to ze swojej praktyki,bo mi próbowali robić.Co prawda nie wyszlo to badanie ,ze względu na to że mam zwężenie stomi i że bezpośednio pod stomią usytuował się Crohn, o czym dowiedziałem się znacznie później z innego badania.W moim wypadku zmuszony byłem zrobić TK.
Od 1992 CU,III 2006 ileostomia i CD. II 2008 ŻP

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Badania ze stomią

Post autor: ranka » 29 cze 2007, 21:45

kolonoskopie robi sie przez stomie,a sluzy to jako badanie kontrolne zwlaszcza u osob po przebytym raku jelita grubego.
Obrazek

Melody
Początkujący ✽✽
Posty: 88
Rejestracja: 28 cze 2007, 13:59
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Brak

Re: Badania ze stomią

Post autor: Melody » 29 cze 2007, 21:51

A jeśli ja mam tylko cienkie to jest potrzebne to kolo??
Bo jak nie to jakie inne badanie by zbadac cienkie?



P.S. Dzięki hawaii za PW :przytul:

andreas50_54
Debiutant ✽
Posty: 34
Rejestracja: 17 lis 2006, 14:03
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Sląsk
Kontakt:

Re: Badania ze stomią

Post autor: andreas50_54 » 30 cze 2007, 11:55

Ja też mam tylko jelito cienkie.Można jeszcze zrobić jak napisałem wyżej TK lub pasaż jelita co robili mi jakiś miesiąc temu podczas ostatniego pobytu w szpitalu.
Od 1992 CU,III 2006 ileostomia i CD. II 2008 ŻP

Awatar użytkownika
audrey923
Początkujący ✽✽
Posty: 124
Rejestracja: 16 mar 2014, 13:01
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3city

Re: Badania ze stomią

Post autor: audrey923 » 31 lip 2014, 22:16

Można robić też enterografię MR, ale tempo, w jakim po czyszczeniu w worku znajduje się kontrast podawany doustnie jest zabójcze ^^ Ja podczas tego rezonansu w ogóle nie obawiałam się badania, tylko że worek mi pęknie ;D
10.02.2014 - diagnoza CD.
25.05.2014 - perforacja jelita -> resekcja 26 cm jelita cienkiego i wyłonienie ileostomii.
18.02.2015 - odtworzenie ciągłości przewodu pokarmowego.
8.07.2016 - "Brak cech wznowy" :D

2 g Pentasa
100 mg Azathioprine

Źle już było, teraz musi być tylko lepiej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stomia i J-pouch”