Rady dla początkującej w obsłudze stomii, żywieniu itp
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
Re: Rady dla początkującej w obsłudze stomii, żywieniu itp
Z uwagi ze jestem kilka dni po operacji to realizuje narazie zlecenia na miesiac. Musze cos dobrac dobrego dla siebie. Na ten miesiac wzialem zestaw 2-czesciowy, ale zastanawiam sie czy nie lepszy bedzie 1-czesciowy. A wyczytalem ze niektorzy potrafia chodzic z tym 1-czesciowym po kilka dni.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Możesz poprosić kilka firm o przesłanie próbek. Często dają w szpitalach, ale zdarza się, że w danym szpitalu mają tylko jedną firmę. Nie jest to zgodne z zasadami konkurencji, ale trudno z tym walczyć. Każdemu co innego pasuje, a i rozwiązania nie są identyczne.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- sylunia80
- Moderator
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Jak dla mnie jednoczęściowy jest za słaby i zaraz po przyklejeniu mi się odklejał-jak tylko stomia zaczynała wydalać.Próbowałam jednoczęściowe z 3 firm i w każdej to samo.endrju1986 pisze: A wyczytalem ze niektorzy potrafia chodzic z tym 1-czesciowym po kilka dni.
Z dwu częściowym mam większą pewność że nic się nie wydarzy-ale to trzeba się przekonać na własnej skórze

27.01.2014-usunięcie jelita grubego, ileostomia...
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia
-
- Debiutant ✽
Dali mi w szpitalu wyprawki 3 firm. Najbardziej mi podpasował ConvaTec. W szpitalu dobrze płytki trzymały, jak dla mnie mają najwygodniejszy system wylewania treści jelitowej i sklep mam 10min na piechotkę przez park.Mamcia pisze:Możesz poprosić kilka firm o przesłanie próbek. Często dają w szpitalach, ale zdarza się, że w danym szpitalu mają tylko jedną firmę.
Dzisiaj pierwszy raz samodzielnie wymieniałem worek i założyłem jednoczęściowy. A nagimnastykowałem się przy tym jak nie wiem co. Musze trochę potrenować, bo jak miałbym zrobić taka zmianę gdzieś na mieście to było by bardzo ciężko.
[ Dodano: 10-06-2014 ]
A jakich Wy używacie firm worków i kosmetyków? Podajcie zalety i wady.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
http://www.convatec.pl/Produkty/opieka- ... 59/1_0107/
http://www.convatec.pl/Produkty/opieka- ... 59/1_0105/
http://www.convatec.pl/Produkty/opieka- ... 68/1_0138/
http://www.convatec.pl/products/p-b91cb ... f9/1_0041/
http://www.convatec.pl/products/p-b91cb ... f9/1_0008/
W ofercie firmy ConvaTec dostępne są również gaziki ConvaCare z płynem ochraniającym, które m.in. chronią skórę przed podrażnieniami.
http://www.convatec.pl/opieka-stomijna/ ... a-stomijne
ten system jest wg mnie bardzo dobry.
Wadą worka jest filtr,trochę worki się nadymają.
Płytke zmienia się do 7 dni,a worek kiedy chcesz.
http://www.convatec.pl/Produkty/opieka- ... 59/1_0105/
http://www.convatec.pl/Produkty/opieka- ... 68/1_0138/
http://www.convatec.pl/products/p-b91cb ... f9/1_0041/
http://www.convatec.pl/products/p-b91cb ... f9/1_0008/
W ofercie firmy ConvaTec dostępne są również gaziki ConvaCare z płynem ochraniającym, które m.in. chronią skórę przed podrażnieniami.
http://www.convatec.pl/opieka-stomijna/ ... a-stomijne
ten system jest wg mnie bardzo dobry.
Wadą worka jest filtr,trochę worki się nadymają.
Płytke zmienia się do 7 dni,a worek kiedy chcesz.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Debiutant ✽
Ja bym nawet powiedział, że filtr w workach ConvaTec wogóle nie działa. Pompują się strasznie, szczególnie w nocy.
A jak nosicie woreczki? Chowacie je np. w bokserkach/majtkach czy na zewnątrz ubrań?
I czy przy stomii można normalnie zapinać pasy w samochodzie? (w moim przypadku pasy przebiegają przez stomie)
A jak nosicie woreczki? Chowacie je np. w bokserkach/majtkach czy na zewnątrz ubrań?
I czy przy stomii można normalnie zapinać pasy w samochodzie? (w moim przypadku pasy przebiegają przez stomie)
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: inna choroba jelita
@endrju1986
Ja noszę spodnie biodrówki na szelki do tego bluzka na zewnątrz czyli nie wpuszczona w spodnie - worek wisi swobodnie he he .Fajne dżiny są w faktory na Toruńskiej ja kupiłem wranglery za dwie stówki.
Co do pasów to u mnie też pas przechodzi centralnie przez stomię. Technikę mam taką że pas trochę poluźniam (oczywiście po jakimś czasie sam się napina) i jak sobie o tym przypomnę to poluźniam znów. Prowadzę samochód dosyć dużo (dojazd do pracy) i najbardziej się obawiam uderzenia w tył ciekawe co zrobił by pas z moją stomią ale w czasie jazdy (ostrożnej) staram się o tym nie myśleć.
Ja mam worki Welland filtr wydaje się działać poprawnie. Używam worków jednoczęściowych otwartych, zmieniam co 2 dni chociaż wytrzymały by pewnie 3 lub 4 dni, ale ponieważ biorę kąpiel bez worka stomijnego to taki reżim najbardziej mi pasuje.
Ja noszę spodnie biodrówki na szelki do tego bluzka na zewnątrz czyli nie wpuszczona w spodnie - worek wisi swobodnie he he .Fajne dżiny są w faktory na Toruńskiej ja kupiłem wranglery za dwie stówki.
Co do pasów to u mnie też pas przechodzi centralnie przez stomię. Technikę mam taką że pas trochę poluźniam (oczywiście po jakimś czasie sam się napina) i jak sobie o tym przypomnę to poluźniam znów. Prowadzę samochód dosyć dużo (dojazd do pracy) i najbardziej się obawiam uderzenia w tył ciekawe co zrobił by pas z moją stomią ale w czasie jazdy (ostrożnej) staram się o tym nie myśleć.
Ja mam worki Welland filtr wydaje się działać poprawnie. Używam worków jednoczęściowych otwartych, zmieniam co 2 dni chociaż wytrzymały by pewnie 3 lub 4 dni, ale ponieważ biorę kąpiel bez worka stomijnego to taki reżim najbardziej mi pasuje.
Pierwsza operacja (na ostro)na zapalenie uchyłka jelita grubego(perforacja
jelita) + usunięcie wyrostka robaczkowego 28/02/2014 efekt stomia czasowa
Druga operacja ropień + rozejście się szwów 02/03/2014
Trzecia operacja wyznaczona na wrzesień 2014 zespolenie jelita i będzie OK . Niestety na tydzień przed planowanym zespoleniem płyn w jamie brzusznej, ogromny ból i następna operacja na ostro - ogromny ropień.
Marzec 2015 zespolenie, nareszcie udane.
Pozdrawiam
Trzecia operacja wyznaczona na wrzesień 2014 zespolenie jelita i będzie OK . Niestety na tydzień przed planowanym zespoleniem płyn w jamie brzusznej, ogromny ból i następna operacja na ostro - ogromny ropień.
Pozdrawiam
- obyty.z.cu
- Doradca CU
Pas w aucie nie przeszkadza,w sensie- przyzwyczaiłem się.
Woreczek jednak w spodnie,koszula czy bluzka na wierzch,dość luźna.
Czasem pomaga marynarka lub bluza.Pewnie więcej ja zwracam uwagę na "miejsce woreczka" niż ludzie o tym niewiedzący.
Szelki to dobry pomysł,ale to wiąże się w moim przypadku ze zmianą garderoby.
Ze wzgl. na czekające mnie następne operacje korzystam z tego co mam.
Ciemne kolory bluzek "ukrywają" miejsce woreczka.
No tak,umiejscowienie stomii na wysokości pępka,powoduje,że wszystkie spodnie dresowe czy krótkie spodenki mają gume akurat w połowie woreczka.
To jest problem z "maskowaniem" to jedno,a to że guma-ściągacz jest w połowie woreczka powoduje nadymanie się tej części woreczka,a w konsekwencji odstawanie.
Szelki to by na pewno załatwiły. Już je odnalazłem,no ale musiałbym te gumy zlikwidować w pasie.
Prysznic codziennie z woreczkiem,jemu to nie przeszkadza,mi też nie
Ze stomią to jedyny mam problem z "owłosieniem",szczególnie te włoski wyrastające z boku stomii,maszynka ich nie wytnie,golarką strach,pozostają nożyczki,no ale moje oczy trochę kiepskie.Jeśli się nie wytnie tych "włosków",to potem "ciągnie" pod płytką.
Woreczek jednak w spodnie,koszula czy bluzka na wierzch,dość luźna.
Czasem pomaga marynarka lub bluza.Pewnie więcej ja zwracam uwagę na "miejsce woreczka" niż ludzie o tym niewiedzący.
Szelki to dobry pomysł,ale to wiąże się w moim przypadku ze zmianą garderoby.
Ze wzgl. na czekające mnie następne operacje korzystam z tego co mam.
Ciemne kolory bluzek "ukrywają" miejsce woreczka.
No tak,umiejscowienie stomii na wysokości pępka,powoduje,że wszystkie spodnie dresowe czy krótkie spodenki mają gume akurat w połowie woreczka.
To jest problem z "maskowaniem" to jedno,a to że guma-ściągacz jest w połowie woreczka powoduje nadymanie się tej części woreczka,a w konsekwencji odstawanie.
Szelki to by na pewno załatwiły. Już je odnalazłem,no ale musiałbym te gumy zlikwidować w pasie.
Prysznic codziennie z woreczkiem,jemu to nie przeszkadza,mi też nie

Ze stomią to jedyny mam problem z "owłosieniem",szczególnie te włoski wyrastające z boku stomii,maszynka ich nie wytnie,golarką strach,pozostają nożyczki,no ale moje oczy trochę kiepskie.Jeśli się nie wytnie tych "włosków",to potem "ciągnie" pod płytką.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- sylunia80
- Moderator
- Kontakt:
My kobiety chyba mamy ciut lepiej bo ja np.zakładam wysokie majtki tak że cały worek mam w nich,do tego spódniczka lub sukienka troszkę od pasa rozkloszowana i nie widać nic,nawet jak sie wypełni to wygląda jak brzuszek.Ostatnio kupiłam jeansy z wysokim stanem i też świetnie się sprawdzająendrju1986 pisze:A jak nosicie woreczki? Chowacie je np. w bokserkach/majtkach czy na zewnątrz ubrań?

27.01.2014-usunięcie jelita grubego, ileostomia...
-
- Debiutant ✽
A powiedzcie mi orientacyjnie ile zwolnienia lekarskiego należy się po operacji wycięcia jelita? Dostałem narazie zwolnienie na miesiąc od wyjścia ze szpitala, ale za 2 tygodnie będę szedł do lekarza rodzinnego żeby mi je przedłużył. Czy lekarz rodzinny może mi nie przedłużyć takiego zwolnienia? Prace mam fizyczną (trochę noszenia jest, ale rozsądne ciężary)
- obyty.z.cu
- Doradca CU
To wszystko zależy od tego jak się czujesz i co będziesz opowiadał z lekarzem.Jeden chce szybko,inni dłużej.Bez problemów możesz to ciągnąć do pół roku.
Prace fizyczne w tym noszenie ciężarów, to ja mam na wypisie zakazane przez 3 miesiące.Chorować możesz 180 dni,potem rok zasiłku rehabilitacyjnego,z tym że pracodawca po 9 mscach może ciebie zwolnić.
Po roku zasiłku możesz wystąpić o rentę.
Prace fizyczne w tym noszenie ciężarów, to ja mam na wypisie zakazane przez 3 miesiące.Chorować możesz 180 dni,potem rok zasiłku rehabilitacyjnego,z tym że pracodawca po 9 mscach może ciebie zwolnić.
Po roku zasiłku możesz wystąpić o rentę.
-
- Debiutant ✽
Renta mnie narazie nie interesuje. Do pracy z chęcią bym wrócił, bo strasznie mi się już nudzi, ale musze dojść do siebie w 100%. A problem może polegać na tym, że mój lekarz, (jeszcze jak miałem jelito) i latałem do łazienki ponad 10 razy dziennie, każde wypróżnienie z krwią, to twierdził że jestem zdrowy i zwolnienia dać mi nie może (stwierdził tak po wynikach krwi, które miałem dobre). I teraz się obawiam, że jak pójdę do niego po przedłużenie zwolnienia to mi go nie przedłuży, bo powie że miesiąc po operacji jestem w pełni sprawny do pracy, a na wypisie nikt mi nie napisał żadnych przeciwskazań co do dźwigania jak u Ciebie.
- kalatos
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Co to za lekarz? Operacja wydaje się na tyle poważna, że miesiąc to troszkę krótka rekonwalescencja.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
wiesz,operacja wszystko zmieniła,tu już nie ma że "mu się wydaje" że jesteś zdrowy.endrju1986 pisze: problem może polegać na tym, że mój lekarz, (jeszcze jak miałem jelito) i latałem do łazienki ponad 10 razy dziennie
Nie odważysię nie dać zwolnienia.No oczywiście,jeśli ty mu nie powiesz, że czujesz się ok ,nudzisz się i chcesz do pracy

Gdyby nawet,to tu o "zdolność do pracy " chodzi.
Ten który ją da,ten na siebie bierze odpowiedzialność.
Operacja w jamie brzusznej to duża operacja,nawet największy niedowiarek medyczny o tym wie.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: inna choroba jelita
No ja też dostałem 4 tygodnie ze szpitala ale poszedłem do rodzinnego popatrzył na wypis i obrazy 6 tygod wypisal. Wezwali mnie nawet do ZUS ale tam wywaliłem brzuch i po problemie
Pierwsza operacja (na ostro)na zapalenie uchyłka jelita grubego(perforacja
Pozdrawiam
Pozdrawiam