wszystkiemu winna psychika
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Rem
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
wszystkiemu winna psychika
Co sądzicie o psychice jako czynniku Crohna?
- junior
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
Re: wszystkiemu winna psychika
W moim przypadku myślę że miała duży wpływ. Jednak jest ona raczej jednym z czynników, które gdy dopiero wszystkie się nałożą to wywołują chorobę. Można to porównać do tego, iz znalazło się w nieodpowiednim czasie w nieodpowiednim miejscu i do tego źle ubranym 

Why So Serious?!
http://promocjozercy.pl/ - Najlepsze promocje zebrane w jednym miejscu!
Czy te oczy mogą kłamać?
http://promocjozercy.pl/ - Najlepsze promocje zebrane w jednym miejscu!
Czy te oczy mogą kłamać?
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
- Kontakt:
Jak dla mnie to jelitka nakręcają psychikę i koło się zamyka.
Chociaż, że u pacjentów z przewlekłymi zapalnymi chorobami jelit udało się stwierdzić, że istnieją korelacje między radzeniem sobie z chorobą, a czasem trwania i nasileniem aktywności procesu chorobowego. A radzenie sobie z chorobą to nic innego jak orientacja w problemie i aktywność jak i wysoka gotowość do współpracy z lekarzem, który prowadzi leczenie.
Z kolei znajoma mi mówiła, że ona jak się wkurzy to też już bóle ma, niedobrze jej itp. Więc nie wątpię w tego rodzaju istniejący problem, choć przyznam, że mnie stres nie rusza pod tym względem

Chociaż, że u pacjentów z przewlekłymi zapalnymi chorobami jelit udało się stwierdzić, że istnieją korelacje między radzeniem sobie z chorobą, a czasem trwania i nasileniem aktywności procesu chorobowego. A radzenie sobie z chorobą to nic innego jak orientacja w problemie i aktywność jak i wysoka gotowość do współpracy z lekarzem, który prowadzi leczenie.
Z kolei znajoma mi mówiła, że ona jak się wkurzy to też już bóle ma, niedobrze jej itp. Więc nie wątpię w tego rodzaju istniejący problem, choć przyznam, że mnie stres nie rusza pod tym względem

Na zawsze razem... 
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

2. Normalne życie...

- Rem
- Początkujący ✽✽
- województwo: -- poza Polską --
Ja całe życie "brzydziłem" się bakterii. Mycie rąk kilka razy na dzień itp itd... Czułem wstręt do niektórych potraw, warzyw. generalnie wiele czynników wywoływało u mnie wstręt. Może moje jelitko po mnie to odziedziczyło...
Zgadzam się, że nie sama psychika wywołuje chorobę.
Ja od dziecka alergikiem byłem - to juz jakas autoimmunologiczna patologia, do tego wszechobecna chemia w pożywieniu, antybiotyki przy chorobach.
Może da się cofnąć ten proces zapalny w nas.. tylko pytanie jak. Bo jak na razie to jedynie wszystkie zabiegi prowadza do usuwania objawów a nie przyczyny, a i tak nieskutecznie.
Zgadzam się, że nie sama psychika wywołuje chorobę.
Ja od dziecka alergikiem byłem - to juz jakas autoimmunologiczna patologia, do tego wszechobecna chemia w pożywieniu, antybiotyki przy chorobach.
Może da się cofnąć ten proces zapalny w nas.. tylko pytanie jak. Bo jak na razie to jedynie wszystkie zabiegi prowadza do usuwania objawów a nie przyczyny, a i tak nieskutecznie.
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Kontakt:
Cofną- ja w to wierzę!
A tak poza tym to u mnie w domu był i jest nacisk na zdrowe odżywianie, warzywka z własnego poletka itp., żadnych świństw typu chipsy, fast- foody itp., ale i tak mnie sięgnęło
ale mimo to uważam, że wszechobecna, szeroko rozumiana CHEMIA też dorzuciła swoje 3 grosze...
Gdzieś wyczytałam, że żyjemy w 'zahigieniczynym' świecie. Że pozbywając się tych złych bakterii, pozbywamy się w dużym stopniu również tych dobrych...

A tak poza tym to u mnie w domu był i jest nacisk na zdrowe odżywianie, warzywka z własnego poletka itp., żadnych świństw typu chipsy, fast- foody itp., ale i tak mnie sięgnęło

Gdzieś wyczytałam, że żyjemy w 'zahigieniczynym' świecie. Że pozbywając się tych złych bakterii, pozbywamy się w dużym stopniu również tych dobrych...

Na zawsze razem... 
2. Normalne życie...

2. Normalne życie...

-
- Znawca ❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
święte słowa Zeno, ale winne tez jest zbyt czyste podejscie do zycia , częste mycie skraca zycie, heh
- Słonko
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
O, temat bardzo mi bliski, wszystko mnie kiedyś brzydziło (brzydzi?), jestem okropnie sterylna. Apropos psychiki to mój nowy lekarz ciągle wypytywał, czy się stresuję, czym, ile razy dziennie myślę o Crohnie itd. Patrzyłam na niego dziwnie, o Crohnie tak intensywnie nie myślę, ale inne bodźce stresogenne owszem są...
- CzarnaMamba
- Doświadczony ❃
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
Mam to samo, jestem za bardzo sterylna, a nauczyli mnie tego w szkoleRem pisze:Ja całe życie "brzydziłem" się bakterii. Mycie rąk kilka razy na dzień itp itd... Czułem wstręt do niektórych potraw, warzyw. generalnie wiele czynników wywoływało u mnie wstręt.

-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
Bardzo częste mycie rąk związane bywa z posiadaniem cech osobowości obsesyjno-kompulsywnej.
No ale, z drugiej strony, jak można nie umyć rąk po dotykaniu klamek, czy poręczy w autobusie i np. zabrać się od razu do jedzenia
No ale, z drugiej strony, jak można nie umyć rąk po dotykaniu klamek, czy poręczy w autobusie i np. zabrać się od razu do jedzenia

How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
- CzarnaMamba
- Doświadczony ❃
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
Tego to ja sobie nie wyobrażam... A tym bardziej, ze w mojej pracy ciągle dotykam pieniędzyUnknown pisze:No ale, z drugiej strony, jak można nie umyć rąk po dotykaniu klamek, czy poręczy w autobusie i np. zabrać się od razu do jedzenia

- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: pomorskie
Z tym się zgadzam,u nas było podobnie i teraz patrząc z perspektywy czasuRem pisze:Ja od dziecka alergikiem byłem - to juz jakas autoimmunologiczna patologia, do tego wszechobecna chemia w pożywieniu, antybiotyki przy chorobach.
myślę,że 'wszystko' zaczęło się od alergi.
Na pewno nie sama psychika,wpływa na to wiele czynników.Syn zachorował wRem pisze:Zgadzam się, że nie sama psychika wywołuje chorobę.
wieku 5 lat i jestem pewna,że nie miał wtedy powodu do stresu.Teraz sytuacja
wygląda zupełnie inaczej ma prawie 14 lat i stresujące sytucje niestety już są
i zaostrzają chorobę.
Nigdy nie mów nigdy...
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Kontakt:
Ja jeszcze niedawno miałam zboczenie zawodowe, ze tak powiem i chciałam się pokusić o płyn do dezynfekcji w czasie chirurgicznego mycia rąk...
stwierdziłam, że przesadzam 

Na zawsze razem... 
2. Normalne życie...

2. Normalne życie...

- Słonko
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
Płyn do dezynfekcji... w sam raz dla mnie, przecierałabym ręce po każdym dotknięciu książki. Taka obsesja byłaby chyba bardzo szkodliwa. Jedno jest pewne: wszystkiemu winna psychika - dokładnie jak w temacie, jakieś głupie podskórne niezadowolenie, zakamuflowany głęboko stres, frustracja no i najgorsze - strach.
- Alishia
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Hm,widzę,że jestem w mniejszości...nie mam w ogóle żadnego zboczenia na tle mycia rąk;)Prawdę mówiąc często o tym zapominam...
Ale od czego jest Klan(Rysiu)i nasza telewizja z misją:)
Ale od czego jest Klan(Rysiu)i nasza telewizja z misją:)