stolec
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- ewkunia
- Doświadczony ❃
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: pomorskie
Re: stolec
a słuchajcie-wszędzie trąbią: dużo błonnikaaa! ja chyba jednak nie mogę sobie pozwolić ani na razowe pordukty,ani na sałatki... (ubolewam...),ani nawet na banany:| a Wy jak?
Ewkunia; biorę: nic; brałam :Asamax Imuran, Pentasę, Metronizadol, Encorton, Salofalk, Jucolon, wlewki z hydrokortyzonem,..., and many more
ważę 60kg/169cm, mam notorycznie stany podgorączkowe;/ Moje jelita źle znoszą mesalazynę.

-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
no trąbią ale raczej do zdrowych ludziewkunia pisze:wszędzie trąbią: dużo błonnikaaa!

razowego pieczywa nie jem, bo wolę normalne, sałatki mi nie szkodzą, banany też nie, a uwielbiam te zieloneewkunia pisze:a Wy jak?

- ewkunia
- Doświadczony ❃
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
hm po tym, co napisałam mam kupę jak krowa;p ale- yes, my master. nie będę robić burdelu 

Ewkunia; biorę: nic; brałam :Asamax Imuran, Pentasę, Metronizadol, Encorton, Salofalk, Jucolon, wlewki z hydrokortyzonem,..., and many more
ważę 60kg/169cm, mam notorycznie stany podgorączkowe;/ Moje jelita źle znoszą mesalazynę.

-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono

A moze to normalne -sama nie wiem ,
Kał pomimo ze zwarty jednak/rzadki/ jest dziwny jak ze sluzem ,ps ,,jak to jest sluz to napisza mi przy tych badaniach ..
Czy na cos jeszcze mam zrobic badanie .Kału .Jezeli szukam przyczyny krwawien .
Acha i czy to badanie na pasozyty trzeba robic 3 razy ,,
ok

usmiech dla wszystkich
!

-
- Początkujący ✽✽
Hej witam u mnie ,,,wyniki ,,,OK ,ciesze sie bardzo ,nie ma krwi w kale -wynik ujemny
!
Pasożytów tez nie ma ........czy to sluz nie wiem nie napisali
..Moze mi sie uda i krwawienia nie powroca ,zaczynam w to pomalutku wierzyc
Tak bardzo bym chciała -
Marzyc kazdy moze ,usmiech ,,
Basia ,,

Pasożytów tez nie ma ........czy to sluz nie wiem nie napisali

Marzyc kazdy moze ,usmiech ,,

usmiech dla wszystkich
!

- Behemot(ka)
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Od kiedy mam CU robię jak krowa i tak już penie zostanie. Lwpiej jak krowa niż jak owca 

Leki: Sulfasalazyna 2/2/2 Effectin 0/0/1 Depakina 1/0/1 + Kwas foliowy
Stan: Remisja kliniczna i endoskopowa
Nie jestem leniwa, po prostu mam wadliwy system dystrybucji energii.
http://www.venganza.org/
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
panna-m dobry tekst chociaż w sumie nie ma sie z czego śmiać, ale to Ci się udałopanna-m pisze:Od kiedy mam CU robię jak krowa i tak już penie zostanie. Lwpiej jak krowa niż jak owca
Ja to nie wiem gdzie mam napisać o swoim problemie bo mam ich pare, po pierwsze i najważniejsze chce a nawet muszę zrobić kolonoskopie, ale tylko i wyłącznie w znieczuleniu ogólnym i szukam szpitala lub poradni na pomorzu, 8lat temu miałam to badanie i wynik był taki : "Colitis chronica (ulcerosa susp) Ulceratio recti." i nic z tego nie rozumiem. Wtedy nic mnie nie bolało tylko z uwagi na krew w stolcu zrobiono mi to badanie, brałam leki, potem dałam spokój, poza krwią od czasu do czasu nic się nie działo, ale teraz gdzies od roku znów krew, bóle, biegunki i zaparcia na przemian, do tego doszedł helicobacter (bardzo upierdliwy - leczony dwa razy trioterapią), potem kamica woreczka żółciowego (woreczek usunięty w grudniu 2007) po którym zrobiła mi się przepuklina (w bliźnie pooperacyjnej) i teraz obecnie cos mnie kłuje w brzuchu, dziecka na ręce nie mogę podnieść, żeby wstać z łóżka muszę się podpierać, a "Broń Boże" kichnąć czy kaszlnąć, przy każdym ruchu czuję silne ukłucie,parzące, nie wiem co z tym robić, brzuch jest miękki, doktor dała skierowanie na kolonoskopię (nawet brzucha nie dotknęła)ale czekać będę do przyszłego roku w dodatku bez znieczulenia,a takiej już się nie poddam
mm
-
- Debiutant ✽
Żabusia wiem że mam prawo tylko jest problem bo w wielu szpitalach tego nie robią, znalazłam jeden w Gdańsku ale nie wiem czy wytrwam do terminu, chirurdzy tłumaczą,że ze znieczuleniem ogólnym to musi być tzw. chirurgia jednego dnia i jest potrzebny anestezjolog itd itd dlatego większość szpitali nie ma po prostu ludzi do takich badań, bez znieczulenia bez problemu, a tego za bardzo się boję po wcześniejszych przeżyciach
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, 17:28 przez mm2061, łącznie zmieniany 1 raz.
mm
-
- Debiutant ✽
dowiadywałam się i koszt znieczulenia (wraz z anestezjologiem) 350 zł, ale i tak nie ma możliwości zrobienia ponieważ nie ma ludzi czyli lekarzy, nikt dla mnie nie odciągnie anestezjologa od pacjentów, takie słowa usłyszałam w wielu szpitalach
edycja
po prostu ze znieczuleniem jest więcej zachodu i nie każdy lekarz chce sie tego podjąć, a ja na dzień dzisiejszy nie mogę normalnie funkcjonować
Skleiłem
edycja
po prostu ze znieczuleniem jest więcej zachodu i nie każdy lekarz chce sie tego podjąć, a ja na dzień dzisiejszy nie mogę normalnie funkcjonować
Skleiłem
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, 15:51 przez mm2061, łącznie zmieniany 1 raz.
mm
- Visenna
- Debiutant ✽
skoro tak mówisz, to i ja się dołączę... Kiedy jestem w remisji mam normalną kupę, nawet i całkiem twardą. Pierwszym objawem tego, ze znowu cos się psuje jest kupa o konsystencji "trociny+ rzadka maź"Torvik pisze: Ten temat nie jest o błonniku, tylko o robieniu kup jak krowa![]()
- malapkasia
- Znawca ❃❃
znalazłam tylko taki temat podobny do mojego problemu wiec się podepnę:P od 12 sierpnia nie biorę już sterydów:) a gdzieś od 2-3tyg zaczęłam zauważać dziwną rzecz... idę do ubikacji zrobić siku i nie czując nic praktycznie robię kupę
i to na rzadko,a nie jak na sterydach normalną
na początku myślałam, że to może po jabłkach ale niestety raczej nie... jabłek nie jem od ponad tygodnia a problem jest... biorę w tej chwili Pentasę 2x2 i potas i magnez raz dziennie oczywiście wg. zaleceń lekarza... pomóżcie:(

"Aby być szczęśliwym z mężczyzną, trzeba go bardzo dobrze rozumieć i trochę kochać. Aby być szczęśliwym z kobietą, trzeba ją bardzo kochać i w ogóle nie próbować zrozumieć"
imuran, pentasa, folik
imuran, pentasa, folik
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Powinieneś zadzwonić do lekarza i powiedzieć o problemie, bo objawy nie świadczą o remisji. Jaką część jelita masz zajętą, bo od tego zależy postępowanie terapeutyczne.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Debiutant ✽
- województwo: dolnośląskie
haha, ja chyba też, co niekoniecznie jest dobre...Natalka pisze: Cinimini napisał/a:
rogal2929 napisał/a:
I nawet jak wezme duzo sterydow to nie mam twardej kupy tylko jest likwidacja gazow
"Twardej" to my raczej miec nie bedziemy .. mimo wszystko, nawet w remisji.
no to jestem wybrańcem losu chybabo ja nie mam takiej krowskiej kupy
Przez 3.5 roku "leczono" mnie marnymi dawkami imuranu (50mg) i salofalkiem (różnie od 2-4g) aż do wykonania mi kontrolnej kolonoskopii, wtedy zwiększono mi dawkę -obecnie 100mg imuranu i salo 4g. Wynik był taki, że nigdy do tej pory nie udało się wejść do jelita cienkiego, bóle są systematycznie, kwalifikuję się na operację... Ale na moje sygnały o niepokojących stolcach lekarz reagował: "sraczki każdy ma"..... albo "proszę nie przesadzać" albo "stawy będą bolały, nie musi pani do reumatologa chodzić" (a wykryto mi ZZSK). a bywało tak że miałam spokoj tydzien, a potem biegunki 2-3miesiące a ostatnio nawet ok. roku, non stop, ale cóż sraczki każdy ma...

"poczucie humoru dobrze amortyzuje życiowe wstrząsy" 
imuran x50mg
asamax x2g
humira 40mg
+ zzsk + osteopenia + astma i alergia

imuran x50mg
asamax x2g
humira 40mg
+ zzsk + osteopenia + astma i alergia
- Maatylda
- Znawca ❃❃
mam pytanie dotyczące badania kału.
wynik pH = 5
wskazuje na problem z trawieniem cukrów, ale może coś jeszcze? czy ktoś miał może taki wynik? jakieś sugestie?
ok, rozumiem, że nikt nie miał takiego problemu. idę kopać dalej
wynik pH = 5
wskazuje na problem z trawieniem cukrów, ale może coś jeszcze? czy ktoś miał może taki wynik? jakieś sugestie?
ok, rozumiem, że nikt nie miał takiego problemu. idę kopać dalej

- krolik224
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
Witam
Czy może ktoś spotkała sie z problemem tzw piekącego stolca...dla mnie to jest masakra po każdej wizycie w toalecie mam strasznie podrazniony odbyt swędzi i piecze, tak samo jest z przetoką jelitowo-kroczową jak troszkę stolca się mi wydostanie przez nią to chcę zwariowac tak piecze i swędzi i to miejsce jest strasznie zaczerwienione. Kiedy mam dni że jelitko mam wyczyszczone zero takich objawów.
Pomóżcie co to może być obecnie zażywam pentase i imuran.
Czy może ktoś spotkała sie z problemem tzw piekącego stolca...dla mnie to jest masakra po każdej wizycie w toalecie mam strasznie podrazniony odbyt swędzi i piecze, tak samo jest z przetoką jelitowo-kroczową jak troszkę stolca się mi wydostanie przez nią to chcę zwariowac tak piecze i swędzi i to miejsce jest strasznie zaczerwienione. Kiedy mam dni że jelitko mam wyczyszczone zero takich objawów.
Pomóżcie co to może być obecnie zażywam pentase i imuran.
STAN OGÓLNY DOBRY. WYNIKI ZADOWALAJĄCE!!!
Leczenie biologiczne Remicade od 27.12.2012 - 15.11.2013.
I co dalej...? Crohn śpi ale czuwa !
Pentasa 2x1g
Salofalk 500 - czopki.
INFLECTRA 1 dawka - 13.07.2015 - i kolejne tygodnie....2 dawka - 27.07.2015 ; 3 dawka - 24.08.2015 ; 4 dawka - 19.10.2015 ; 5 dawka - zatrzymana ze względu na zmiany powstałe na twarzy.
Leczenie biologiczne Remicade od 27.12.2012 - 15.11.2013.
I co dalej...? Crohn śpi ale czuwa !
Pentasa 2x1g
Salofalk 500 - czopki.
INFLECTRA 1 dawka - 13.07.2015 - i kolejne tygodnie....2 dawka - 27.07.2015 ; 3 dawka - 24.08.2015 ; 4 dawka - 19.10.2015 ; 5 dawka - zatrzymana ze względu na zmiany powstałe na twarzy.