ból pleców/lędźwi
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Robertos
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
ból pleców/lędźwi
mam problem
co jakiś czas, zwłaszcza wieczorami i w nocy, dostaję bólów w plecach, po prawej stronie, tak jakby na wysokości prawej nerki....
badania moczu są w porządku, obraz USG także
zgłaszałem problem lekarzom, ale jedyne co usłyszałem to info, że to może nerwobóle albo po prostu stan zapalny oddziałuje na jakiś nerw...
ktoś może miał podobny objaw?
co jakiś czas, zwłaszcza wieczorami i w nocy, dostaję bólów w plecach, po prawej stronie, tak jakby na wysokości prawej nerki....
zgłaszałem problem lekarzom, ale jedyne co usłyszałem to info, że to może nerwobóle albo po prostu stan zapalny oddziałuje na jakiś nerw...
ktoś może miał podobny objaw?
Coś się kończy, coś się zaczyna...
--------------------------------------------
Operacja 17.XII.2013:
usunięcie przetoki jelitowo-pępkowej oraz jelita grubego od zastawki aż po zagięcie wątrobowe...
Leki
pentasa 2x2, azatiopryna 1,5 , pantopraz, tardyferon fol, wit. pp, multilac
Operacja 17.XII.2013:
usunięcie przetoki jelitowo-pępkowej oraz jelita grubego od zastawki aż po zagięcie wątrobowe...
Leki
- Robertos
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Re: ból pleców/lędźwi
nie, nikt nic nie proponował i nie, mrowień nie mam, jedynie czasem też mnie boli prawe biodro, ten koniuszek wystający z ciała...
myślałem na początku że to może z powodu łóżka, że jest za twarde, bo przeważnie śpie na prawym boku
myślałem na początku że to może z powodu łóżka, że jest za twarde, bo przeważnie śpie na prawym boku

Operacja 17.XII.2013:
Leki
Operacja 17.XII.2013:
Leki
-
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: pomorskie
Robertos uważam tak jak Wredna Tubisia, że dobrze byłoby sprawdzić stawy biodrowo - krzyżowe i kręgosłup, chociażby skierowanie na rtg od lekarza pierwszego kontaktu.
Mam seronegatywne zapalenie stawów kręgosłupa i bardzo często są to bóle dokuczające nocą, gdy się leży.
A ten ból, nie promieniuje Ci przypadkiem na pośladek, pachwinę i tak jakby ciągnie na całą nogę? I najgorzej gdy długo jesteś w jakiejś jednej usztywnionej pozycji, na przykład długie siedzenie lub leżenie jak piszesz w nocy?
I to mrowienie, tak jak pisze Wredna Tubisia, u mnie to jest mrowienie zarówno stóp jak i rąk ( od barków).
Najlepszy to byłby ten rtg zdecydowanie.
Mam seronegatywne zapalenie stawów kręgosłupa i bardzo często są to bóle dokuczające nocą, gdy się leży.
A ten ból, nie promieniuje Ci przypadkiem na pośladek, pachwinę i tak jakby ciągnie na całą nogę? I najgorzej gdy długo jesteś w jakiejś jednej usztywnionej pozycji, na przykład długie siedzenie lub leżenie jak piszesz w nocy?
I to mrowienie, tak jak pisze Wredna Tubisia, u mnie to jest mrowienie zarówno stóp jak i rąk ( od barków).
Najlepszy to byłby ten rtg zdecydowanie.
-
- Aktywny ✽✽✽
pisałeś wiadomość w tym samym czasie co ja i teraz widzę, że nie masz mrowienia.
ale to miejsce co piszesz też często bardzo boli
to właśnie ma się takie wrażenie podczas leżenia wyjątkowej twardości materaca, jakby ucisku, ja często muszę przeskładać się z jednego boku na bok bo leżenie na jednej stronie jest nieciekawe a czasami to męczarnia
ale to miejsce co piszesz też często bardzo boli
to właśnie ma się takie wrażenie podczas leżenia wyjątkowej twardości materaca, jakby ucisku, ja często muszę przeskładać się z jednego boku na bok bo leżenie na jednej stronie jest nieciekawe a czasami to męczarnia
- Robertos
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
czasem faktycznie coś w prawej pachwinie mi promieniuje w dół, ale jakoś nigdy tego ze sobą nie wiązałem...
pójdę za Waszą radą
dziękuję za podpowiedzi
pójdę za Waszą radą
dziękuję za podpowiedzi
Operacja 17.XII.2013:
Leki
Operacja 17.XII.2013:
Leki
- Robertos
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
dzięki!
spróbuję się z tym uporać...
spróbuję się z tym uporać...
Operacja 17.XII.2013:
Leki
Operacja 17.XII.2013:
Leki
- Orzelek
- Doświadczony ❃
- województwo: śląskie
- miasto: Częstochowa
U mnie zaostrzenie objawiło się właśnie nagłym bólem kręgosłupa w okolicy lędżwiowej, promieniującego na lewe biodro i lewe udo. Zdjęcie RTG niczego nie wykazało. A wynik TK wykazał brak zmian w kręgosłupie oraz naciek zapalny na mięsniu biodrowo-lędźwiowym + ropień. I w ten oto sposób rozpoczęło się zaostrzenie 
Ja w razie jakichkolwiek sensacji kręgosłupowych robiłbym od razu TK.
Edit: dodam jeszcze, że miałem problemy z chodzeniem. A leżąc nie mogłem wyprostować lewej nogi.

Ja w razie jakichkolwiek sensacji kręgosłupowych robiłbym od razu TK.
Edit: dodam jeszcze, że miałem problemy z chodzeniem. A leżąc nie mogłem wyprostować lewej nogi.
25.11.2011 - ileostomia
01.12.2011 - kolostomia
21.11.2012 - usunięcie ileostomii
Bez leków
Remisja 
1 % z PITa wspomaga Jelita
Pozdrawiam

01.12.2011 - kolostomia
21.11.2012 - usunięcie ileostomii
Bez leków

1 % z PITa wspomaga Jelita
Pozdrawiam

- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
- Kontakt:
Ból może być również pochodzenia neurogennego, przeciążeniowego, zapalnego...
OB/CRP robiłeś?
Ja zaczęłabym szukać od badań mniej kosztownych, gdyż wiadomo- koniec roku... No chyba, że na priv.
OB/CRP robiłeś?
Ja zaczęłabym szukać od badań mniej kosztownych, gdyż wiadomo- koniec roku... No chyba, że na priv.
Na zawsze razem... 
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

Podpisano:Twój Crohn

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza

W planach : Realizacja punktu 2

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową

2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

- Robertos
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
OB/CRP mam podwyższone, oba koło 30, ale to może być wynikiem tego, że mam przetokę w pępku i jeszcze nie jestem w remisji...
zacznę od badań krwi, potem postaram się dostać jak najszybciej do specjalisty
zacznę od badań krwi, potem postaram się dostać jak najszybciej do specjalisty
Operacja 17.XII.2013:
Leki
Operacja 17.XII.2013:
Leki
-
- Aktywny ✽✽✽
No pewnie może tak być, że zdjęcie RTG nie pokaże; tylko bardziej zaawansowane badania dopiero, ale ja na pewno radziłabym zacząć od RTG bo to najbardziej dostępne badanie, najszybsze i u mnie wykazał dużo zmian zarówno w biodrach jak i w kręgosłupie; a może też pokazać inne problemy kręgosłupowe.
Badania krwi też warto do tego dołożyć.
Ale RTG to podstawa
Badania krwi też warto do tego dołożyć.
Ale RTG to podstawa
- ulka1986
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
A może ten ból jest powiązany z tą przetoką?
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)
Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"
Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"
- Robertos
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
też sądzę, że to nie od przetoki... w sumie ona nie boli, tylko ogranicza mój zakres ruchowy jeśli chodzi o brzuch, a to o dziwo duże utrudnienie 
wiecej się nachylam, więcej podźwigam i już więcej cieknie

wiecej się nachylam, więcej podźwigam i już więcej cieknie

Operacja 17.XII.2013:
Leki
Operacja 17.XII.2013:
Leki
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Choroba: CU
Robertos pisze:co jakiś czas, zwłaszcza wieczorami i w nocy, dostaję bólów w plecach, po prawej stronie, tak jakby na wysokości prawej nerki....
to są objawy rwy kulszowej,niektórzy opowiadają jako lumbago czy zapalenie korzonków.sofijka pisze:A ten ból, nie promieniuje Ci przypadkiem na pośladek, pachwinę i tak jakby ciągnie na całą nogę? I najgorzej gdy długo jesteś w jakiejś jednej usztywnionej pozycji, na przykład długie siedzenie lub leżenie jak piszesz w nocy?
to są typowe objawy też od jelita.Orzelek pisze:U mnie zaostrzenie objawiło się właśnie nagłym bólem kręgosłupa w okolicy lędźwiowej, promieniującego na lewe biodro i lewe udo.
U mnie wielkie bóle w kręgosłupie lędźwiowym są diagnozowane tak od stanu zapalnego jelit,przewlekłego,ale też jak wykazał rezonans i zdjęcia RTG zmian w kręgosłupie,no i postępująca osteoporoza
No i rwa kulszowa.
Trzeba by chyba odwiedzić specjalistów,u mnie jest to neurolog i ortopeda,spec. od osteoporozy i inni.
To wcale nie jest tak,że to musi być jedna diagnoza.
Pewnie może być też to ZZSK czy lordoza.
Nie bez winy są tez leki.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Aktywny ✽✽✽
obyty.z.cu, właśnie na początku doktor pierwszego kontaktu obstawiała, że to rwa kulszowa, korzonki, dokładnie tak jak napisałeś i ja też tak nawet pomyślałam, ale jednak miałam w przeszłości duże problemy reumatologiczne i w przeszłości miałam pierwsze podejrzenia ZZSK, to coś później Ją tknęło że to może jednak właśnie w tym kierunku może być.
Dużo dolegliwości, chorób może mieć podobne objawy, takie same wręcz i pewnie dlatego tak trudno zorientować się jaką dokładnie chorobę mogą oznaczać, zwiastować.
Ja też w związku ze stawami i kręgosłupem miałam do czynienie z różnymi specjalistami: reumatologiem, neurologiem i specjalistą od chorób zakaźnych - bo miałam ( lub mam
) boreliozę która zaatakowała mi stawy w pierwszej kolejności.
Jeden specjalista mi odpadł, że tak powiem, bo neurolog obejrzała zdjęcia kręgosłupa i powiedziała że według Niej to ZZSK i to nie jest Jej działka, tylko reumatologów.
Dużo dolegliwości, chorób może mieć podobne objawy, takie same wręcz i pewnie dlatego tak trudno zorientować się jaką dokładnie chorobę mogą oznaczać, zwiastować.
Ja też w związku ze stawami i kręgosłupem miałam do czynienie z różnymi specjalistami: reumatologiem, neurologiem i specjalistą od chorób zakaźnych - bo miałam ( lub mam

Jeden specjalista mi odpadł, że tak powiem, bo neurolog obejrzała zdjęcia kręgosłupa i powiedziała że według Niej to ZZSK i to nie jest Jej działka, tylko reumatologów.
- Alishia
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Jakiś czas temu miałam zapalenie nerki i po prawej mnie bolało.Wyszło,że zapalenie,dali leki ble ble,przeszło.A po jakimś czasie znów mnie złapał ten ból i znów byłam pewna,że to zapalenie nerki,bo bolało tak samo.Ale ojciec(lekarz)zbadał mnie na ostrym dyżurze i powiedział,że mi to promieniuje w tamto miejsce.Podał leki przeciwbólowe(dożylnie)i przeszło,ani gorączki ani nic.