Ulka , z doświadczenia wiem, że reumatolodzy także zajmują się boreliozą, to znaczy ja byłam leczona na boreliozę jednocześnie przez lekarza chorób zakaźnych i przez reumatologa – i na późniejszym etapie reumatolog wdrażała mi długotrwałe leczenie boreliozy. Myślę więc, że takie skierowanie na badania w kierunku boreliozy to reumatolog powinien wystawić, oczywiście zależy to indywidualnie, jaki po prostu jest dany lekarz, czy jest w porządku. Dobrze by było, jeżeli chodzi o diagnostykę boreliozy, żebyś miała robione testy Western Blot oczywiście w obu klasach IgG i IgM, ponieważ testy Elisa są niemiadrodajne i często wychodzą fałszywie ujemne wyniki. Zresztą diagnozowanie boreliozy, w szczególności późnej to bardzo skomplikowana sprawa, no dużo można by o tym pisać.
Niestety mam wieloletnie doświadczenie jeśli chodzi o problemy ze stawami, o bóle stawów i kręgosłupa – więc borelioza właśnie spowodowała u mnie artropatię i miałam coś takiego jak Ty opisujesz, to znaczy na przykład jeden dzień kolano, drugi dzień nadgarstki, trzeci dzień staw barkowy – właściwie wszystkie stawy, ale najbardziej jeśli chodzi o boreliozę to kolana, więc słusznie, że chcesz się przebadać w tym kierunku.
Ten ból co napisałaś z tyłu na zgięciu, to ja dokładnie tak miałam, od stawu to było plus bardzo mocno jakby z boku kolana, i puchnięcie, obrzęki stawów.
Tubisia ma rację, nie zawsze przy chorobach reumatologicznych występuje dodatni czynnik reumatoidalny, w szczególności przy ZZSK, często nie występuje , ja jestem tego przykładem– choć akurat przy tym tałatajstwie to najczęściej stawy biodrowe bolą, barki i kręgosłup.
Generalnie moje doświadczenie z reumatologami jest bardzo dobre i mam nadzieję, że Ty także na takiego trafisz. Bardzo przykładają się do diagnostyki, dużo badań zlecają.
Powodzenia w diagnozowaniu i mam nadzieję, że lekarz pomoże Ci w walce z bólem stawów

.