Uciażliwe skurcze
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Ania16
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: Uciażliwe skurcze
ja bralam rozne leki na skurcze i witaminki tez, ale tez lapaly, a byly rowniez bardzo bolesne:/ to chyba zalezy od organizmu czlowieka, ale moja mama pija sok pomidorowy bez cuktu i konserwantow kupuje w kartonie i pije jedna szklanke rano i wieczorem i skurczow nie ma.
- cordo
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
Ja na skurcze łykam sobie tabletkę z magnezem i mi przechodzi. 
Ostatnio mnie złapał w noge skurcz na basenie.

Ostatnio mnie złapał w noge skurcz na basenie.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
bo sok pomidorowy to bogate zrodlo potasu,a najczesciej jest tak ze jak ktos ma bolesne skurcze w lydkach to wlasnie potas.
natomiast u mnie jest tak ze ja poznaje niedobory po tzw. kolataniu serca.
natomiast u mnie jest tak ze ja poznaje niedobory po tzw. kolataniu serca.
- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: dolnośląskie
Ja też miałam straszne skurcze łydek.Pomaga magnez kupuję ten do rozpuszczenia i sok pomidorowy jak napisała ranka
- nelumbo
- Debiutant ✽
- województwo: lubelskie
tak sok pomidorowy jest bogaty w potas, ja do kuracji encortonem mam kaldyum lecz mimo to miałem dziwaczne skurcze od łydek poczynając ( co jest u mnie standardem, nawet na długo przed diagnozą miewałem takie serie dreszczowców) skończywszy na palcach rąk co przyprawiło mnie o śmiech ( czasem człowiek jak nie wie co się z nim dzieje to reaguje nieracjonalnie)
[ Dodano: 10-01-2009 ]
tak sok pomidorowy jest bogaty w potas, ja do kuracji encortonem mam kaldyum lecz mimo to miałem dziwaczne skurcze od łydek poczynając ( co jest u mnie standardem, nawet na długo przed diagnozą miewałem takie serie dreszczowców) skończywszy na palcach rąk co przyprawiło mnie o śmiech ( czasem człowiek jak nie wie co się z nim dzieje to reaguje nieracjonalnie)
[ Dodano: 10-01-2009 ]

-
- Początkujący ✽✽
raz mnie calkiem pogielo w kregoslupie nie umialem sie ruszyc przez 30 minut doslownie zostalem skierowany na densytometrie czy jak to sie tam zwie i okazalo sie ze mialem slaba gestosc kosci. ostatnio spotykaly mnie w nocy skurcze lydek dosc mocne iz nie potrafilem rozciagnac ich tak jakby miesien sie zablokowal - przeszlo mi samo
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
w Twoim wieku co znaczy wg Ciebie "slaba gestosc kosci"..to brzmi groznie !Avs pisze:sie ze mialem slaba gestosc kosci. ostatnio spotykaly mnie w nocy skurcze lydek dosc mocne iz nie potrafilem rozciagnac ich tak jakby miesien sie zablokowal - przeszlo mi samo
Skurcze moga byc powodowane roznymi przyczynami, i wierz mi , ze nic nie przechodzi samo, jesli samo przyszlo i odeszlo to wroci

Powinienes to zdiagnozowac, czy to krazeniowe sprawy, utrata elektrolitow, Twoje kruche kosci... czy jeszcze "cuś", nie powinno sie tego zostawic bez wyjasnienia.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Początkujący ✽✽
slaba gestosc kosci - mialem konsultacje z metabologiem i pozniej bylo juz ok. skurcze pojawialy sie w tamtym roku szkolnym i to w nocy gdy sie budzilem i lekko je napialem - ale wtedy bylem tez bardziej aktywny fizycznie - gralem w lidze siatkarskiej mlodzikow i juniorow itd siatkowki
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
skorcze miesni
Powiedzcie mi czy ktos miewa skorcze konczyn bo ja mam takie ataki ze ciezko wytrzymac , czy to moze byc spowodowane niskim zelazem lub duza dawka sterydow ? 

- magdusia
- Początkujący ✽✽
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Pewnie masz niedobór potasu przy sterydoterapii.
Polecam Kalipoz lub Kaldyum (na receptę).
Dodatkowo brałam też Magne B6.
Polecam Kalipoz lub Kaldyum (na receptę).
Dodatkowo brałam też Magne B6.
Magda,CU & Celiakia (Marsh IIIa).
Leczenie:
Vedolizumab
Asamax tabl.3x2,
Imuran 125mg,
Remicade(III dawki),
Budenofalk rectal foam,
dieta bezglutenowa.W KOŃCU REMISJA
Lekarz prowadzący:szpital MSWiA W-wa
Leczenie:
Vedolizumab
Asamax tabl.3x2,
Imuran 125mg,
Remicade(III dawki),
Budenofalk rectal foam,
dieta bezglutenowa.W KOŃCU REMISJA
Lekarz prowadzący:szpital MSWiA W-wa
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
temat o skurczach już jest na forum, więc scalam
dobrze jest użyć funkcji szukania zanim założy się nowy temat, a jak szukać jest opisane tu:
viewtopic.php?t=6087
dobrze jest użyć funkcji szukania zanim założy się nowy temat, a jak szukać jest opisane tu:
viewtopic.php?t=6087
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- miasto: Kraków
- Kontakt:
A ja przyznam się, że w żaden sposób nie mogę sobie poradzić z tymi skurczami...
Magnez piję od kiedy pamiętam, potem jeszcze potas doszedł i nadal mnie łapią.
Najgorzej jest na basenie. Mam go w ramach zajęć fizycznych na uczelni i rozważam, czy się nie przenieść na salę,bo kurka wodna: zdążę wejść do wody i już muszę wychodzić
Teraz przy zaostrzeniu to już zupełnie...
Chwilami mam tak, że nie mogę chodzić, bo mi w nogę wejdzie... 

Magnez piję od kiedy pamiętam, potem jeszcze potas doszedł i nadal mnie łapią.

Teraz przy zaostrzeniu to już zupełnie...

Na zawsze razem... 
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

2. Normalne życie...

- CatAnn
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Znam to. I nie potrafię się tego pozbyć.
Basen - to jest masakra. Wystarczy, że próbuję włożyć wodę do wody (palce - w dół) - i już łapie mnie skurcz. Pływanie - znowu łapie. Najgorzej jest w płetwach, ale nawet zwykłe - bywa masakrą.
Ba - nawet po basenie, jak jestem w szatni i się ubieram (też palce w dół, żeby nie zahaczyć np. o spodnie) - też mnie łapią.
Kiedyś próbowałam z jakimiś potasami czy magnezami, ale mój lekarz generalnie jest przeciwny podawaniu mi jakichkolwiek leków w formie tabletek. Warzyw (w rodzaju pomidorów) jeść nie mogę, zwłaszcza teraz, kiedy są te problemy alergiczno-wysypkowe...
No i nie wiem. Inna sprawa, że od dawna nie byłam na basenie, właśnie od kiedy zaczęły się te problemy ze skórą...
Basen - to jest masakra. Wystarczy, że próbuję włożyć wodę do wody (palce - w dół) - i już łapie mnie skurcz. Pływanie - znowu łapie. Najgorzej jest w płetwach, ale nawet zwykłe - bywa masakrą.
Ba - nawet po basenie, jak jestem w szatni i się ubieram (też palce w dół, żeby nie zahaczyć np. o spodnie) - też mnie łapią.
Kiedyś próbowałam z jakimiś potasami czy magnezami, ale mój lekarz generalnie jest przeciwny podawaniu mi jakichkolwiek leków w formie tabletek. Warzyw (w rodzaju pomidorów) jeść nie mogę, zwłaszcza teraz, kiedy są te problemy alergiczno-wysypkowe...
No i nie wiem. Inna sprawa, że od dawna nie byłam na basenie, właśnie od kiedy zaczęły się te problemy ze skórą...

Ulepimy dziś bałwana, Cudusiu...?
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- miasto: Kraków
- Kontakt:
No, mój też właściwie nie był temu przychylny...CatAnn pisze:Kiedyś próbowałam z jakimiś potasami czy magnezami, ale mój lekarz generalnie jest przeciwny podawaniu mi jakichkolwiek leków w formie tabletek.

Ja też... Co z tego, że banany, że tabletki...CatAnn pisze:Warzyw (w rodzaju pomidorów) jeść nie mogę,

Jeszcze mi się zapalenie stawów krzyżowo- biodrowych przypałętało...

Basen na kręgosłup- spoko, ale co z tego, że co chwilę wychodzę z wody?

Na zawsze razem... 
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
2. Normalne życie...

2. Normalne życie...

- Justa1985
- Początkujący ✽✽
- Choroba: inna choroba jelita
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
ja jak skurcze nawracją biore refastin przez 7 dni ( potem długo spokój ) 4 dni 2x1 3 kolejne po jednej dziennie