Czy ktokolwiek z Was miał problem z nadżerkami krwotocznymi żołądka. Chodzi o problemy żołądkowe od ponad roku. Po wielu badaniach, ostatnie wykazało liczne nadżerki krwotoczne pokrywające żołądek. Helicobacter Pylori na 100% nie ma (wycinek + badanie laboratoryjne). Stosowane inhibitory pompy protonowej (omeprazolum. lansoprazolum, pantoprazolum) - efektu brak.
Historia:
Od półtorej roku problemy z "brzuchem", ciągły ból nadbrzusza, mdłości, odbijania, okropny dyskomfort, brak chęci do życia, objawy tak silne że zniechęcały do wszystkiego. Były momenty popraw 2-3 dni w miare dobrze, potem problem nawracał. Postanowiłem zrobić sobie gastroskopie. Termin oczekiwania był dość spory, zaczełem pić ziółka, mało co jadłem, troche zaczynało się poprawiać. Nadszedł czas gastroskopi, w momencie gastroskopii czułem sie w miare dobrze. WYNIK: nadżerka nad linią Z, niepełnosprawny wpust, zaczerwieniony żołądek w antrum. Więc nic strasznego inhibitorki i do domku. Po kilku dniach znowu nawroty okropne i tak ciągneły się miesiącami przeplatane kilkoma dniami popraw, które można wyliczyć na palcach obu rąk. Latanie po lekarzach, setki badań laboratoryjnych. Kolejne badanie Endoskopia Kapsułkowa wykazała liczne krwotoczne nadżerki w żołądku. Mówie SZOK niecały rok temu jedna nadżerka w gastroskopii , branie inhibitorów , a tu nadżerek sie namnożyło w cholerę i w dodatku krwotoczne. Teraz już wiem że przyczyną moich objawów jest de facto żołądek i ciągłe nawrotowe krwotoczne nadżerki.
Teraz nasuwa się pytanie co jest przyczyną ich powstawania

1. HELICOBACTER PYLORI - wykluczone
2. Alkochol, kawa, NLPZ - wykluczone
3. Pokarmy - lekkostrawne - więc ostre jedzenie - wykluczone
3. Nadmiar kwasu solnego - wykluczone - biore INHIBITORY PP - hamują kwas solny
Mój stan ewidetnnie (raz gorzej raz lepiej) jest uzależniony od ilości tych nadżerek , i ich wielkości.
Często mam nawrotowe nadżerki jamy ustnej (tzw AFTY NAWROTOWE) przyczyna nie znana, ale można sobie z nimi radzić, posmarować specjalną maścią i po problemie. Gorzej z żołądkiem. Skąd te cholerstwo