Dysplazja i liczne torbiele sutka a sterydy.
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Linda123
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Dysplazja i liczne torbiele sutka a sterydy.
Na USG stwierdził lekarz w jednej piersi, liczne torbiele i dyspalzję sutka. Wiem co to jest i że muszę często robić USG piersi (nie jak do tej pory raz na 5 lat), aby kontrolować to coś. Mam pytanie, ponieważ jestem często na sterydach czy to ma wpływ na tą przypadłość?
biore: pentasa 2x2, sulfasalazyna 1x2
IBS u dziecka
IBS u dziecka
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Re: Dysplazja i liczne torbiele sutka a sterydy.
Linda123, co do sterydów to nie mam pewności - natomiast u mnie od czasu gdy weszłam w terapię biologiczną tez pojawiła się dysplazja (szyjki macicy). Próbowałam podpytać lekarzy prowadzących (zarówno gastro jak i z ginekologii) czy widzą związek, ale mówią, że jedno do drugiego nic nie ma...
Ja byłam już gotowa rezygnować z terapii...
Ja byłam już gotowa rezygnować z terapii...
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Dysplazja na podstawie USG?? to trochę dziwne, bo to określenie jest zarezerwowane dla histopatologów.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
na podstawie obrazu USG mozna rozpoznac tzw. chorobe torbielowato-wloknistą dawniej nazywana dysplazja lagodna sutka i mysle ze o to tu chodzi. de facto nie jest to czysta dysplazja - jest to po ropstu taka przebudowa sutka.
trzeba kontrolowac i tylko to.
trzeba kontrolowac i tylko to.
- Linda123
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Dziękuje za odpowiedzi. Poczytałam troche i napewno nie jest to od leków. Zrobiłam wywiad rodzinny, Moja mama ma coś takiego 
ps. a jeśli chodzi o tą dysplazje to nie wiem, poprostu było tak na USG napisane, lekarz robiący USG, robił je bardzo dokładnie, i raczej wydawał się fachowcem w swojej dziedzinie. Prosił abym na kontole przychodziła z poprzednimi zdjęciami i tyle.

ps. a jeśli chodzi o tą dysplazje to nie wiem, poprostu było tak na USG napisane, lekarz robiący USG, robił je bardzo dokładnie, i raczej wydawał się fachowcem w swojej dziedzinie. Prosił abym na kontole przychodziła z poprzednimi zdjęciami i tyle.
IBS u dziecka
IBS u dziecka
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: IBS
Witaj Linda,
Nie martw sie. Ja tak mam i jak do tej pory nie przyjmowalam zadnych sterydow , hormonow itp. Ja mysle, ze to raczej dziedziczne - mam liczne torbiele. Na wyniku napisane piersi gruczolasto- wlokniste. Kontrola co 6 mies. I tak jest . Lekarz (Luxmed) mowi, ze to lagodne zmiany i tyle.
pozdrawiam
Nie martw sie. Ja tak mam i jak do tej pory nie przyjmowalam zadnych sterydow , hormonow itp. Ja mysle, ze to raczej dziedziczne - mam liczne torbiele. Na wyniku napisane piersi gruczolasto- wlokniste. Kontrola co 6 mies. I tak jest . Lekarz (Luxmed) mowi, ze to lagodne zmiany i tyle.
pozdrawiam
agnieszkad
- Linda123
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Agnieszkad a do kogo chodzisz w luxmedzie? Bo ja mam abonament wykupiony w tej placówce. Może masz jakiegoś dobrego gina.
Martwić, to się nie martwie, bo ja nie z tych zamartwiających się jestem, ale wkurzam sie, że co i rusz to coś nowego się pojawia. U mnie już dużo tego się nazbierało i trzeba pamiętać o tych wszystkich kontrolach, badaniach i lekach (bo sumienie nie pozwala poprostu tego olać).
Martwić, to się nie martwie, bo ja nie z tych zamartwiających się jestem, ale wkurzam sie, że co i rusz to coś nowego się pojawia. U mnie już dużo tego się nazbierało i trzeba pamiętać o tych wszystkich kontrolach, badaniach i lekach (bo sumienie nie pozwala poprostu tego olać).
IBS u dziecka
IBS u dziecka
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Mogę z czystym sumieniem polecić dr. Marka Litmanowicza. Grafik przyjęć jest http://www.luxmed.pl/dla-...-pracy-lekarzy/
Jest świetnym fachowcem i wie bardzo dużo o CD i CU. Wspierał nas w chorobie Ani.
Jest świetnym fachowcem i wie bardzo dużo o CD i CU. Wspierał nas w chorobie Ani.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Linda123
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Dzięki Mamciu. Jesteś kochana. Długo szukałam tam jakiegoś specjalisty, ale żaden prawie nic nie wie o Crohnie.
IBS u dziecka
IBS u dziecka
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: IBS
Witajcie,
Przepraszam za milczenie, ale bylam w szpitalu MSW.
Nie mam zadnego konkretnego lekarza w Luxmedzie, chodze do roznych. W tej kwestii niestety nie poradze, ale pozdrawiam cieplutko.
Aga
Przepraszam za milczenie, ale bylam w szpitalu MSW.
Nie mam zadnego konkretnego lekarza w Luxmedzie, chodze do roznych. W tej kwestii niestety nie poradze, ale pozdrawiam cieplutko.
Aga
agnieszkad