Żylaki, pajączki, pękające naczynka...
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Żylaki, pajączki, pękające naczynka...
Od pewnego czasu zauważyłam u siebie na nogach w okolicy kostek tzw. pajaczki, a wręcz całe 'pajęczyny' popękanych naczynek. Często też odczuwam coś jakby "rwanie" w okolicy kostek. Jak można z tym walczyć, bo z tego co się orientuje, to są to pierwsze oznaki, tego, że mam predyspozycje do żylaków (mój dziadek miał).
Czy choroba crohna może mieć z tym związek? Co mam robić i jak zapobiegać dalszemu rozwojowi tej przypadłości?
Czy choroba crohna może mieć z tym związek? Co mam robić i jak zapobiegać dalszemu rozwojowi tej przypadłości?
- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: pomorskie
Re: Żylaki, pajączki, pękające naczynka...
Od kilku dni zauważam u siebie to samo. Nie mam pajączków, ale jak jest gorąco, a ja dodatkowo jestem na wysokich obcasach, to zaczął mi się pojawiać mały żylak. Do tego drętwieją mi nogi i boli mnie coś mocno w pachwinie. Wszystko to zaczyna mnie poważnie martwić. Nie bez znaczenia są tu zapewne przyjmowane hormony
Zastanawiam się czy iść z tym do lekarza, jeśli tak, to do jakiego. Chyba jesteśmy jeszcze trochę za młode jak na takie przypadłości?

New beginning 

- leila
- Doświadczony ❃
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
tez mam te pajaczki ale u mnie to wina płaskich obcasow
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
No właśnie też sie zastanawiam do jakiego lekarza trzeba z tym iść...ale z drugiej strony w naszym wieku takie coś? I to przed ciążą?...Zastanawiam się czy iść z tym do lekarza, jeśli tak, to do jakiego. Chyba jesteśmy jeszcze trochę za młode jak na takie przypadłości?
...ja tylko tak względem statystyki. też mam pajączki koło kostek stóp, nie chodzę na obcasach, ...no i jestem przed ciążą 

- Lemoni
- Doświadczony ❃
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
Mnie się pojawiają na prawej łydce, w góroboku:P. Niestety jestem obciążona genetycznie z obu stron i mnie to martwi:(. Czasem pilnuję, by wieczorem trzymać nogi w górze. Przy okazji się rozciągam i lepiej wysypiam dzięki temu;)
- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
Może ta odpowiedz Ci pomoże?Cinimini pisze:Co mam robić i jak zapobiegać dalszemu rozwojowi tej przypadłości?

http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/ ... ch/4184/1/
Nigdy nie mów nigdy...
-
- Debiutant ✽
W ostatnim czasie też pojawiło mi się mnóstwo pajączków na nogach (łydkach) było to właśnie po zaostrzeniu i po nim. Poza tym brałam różne leki dożylnie i wydaje mi się, ze to ma związek z crohnem. Zastanawiam się tylko jak zahamować ten postępujący problem 

- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
A czy taki stan czymś Ci grozi? Czy to wymaga pilnej wizyty u lekarza, czy jak mi przejdzie, to mogę sobie odpuścić? Aha i najważniejsze - przy pomocy jakiego badania lekarz stwierdził niewydolność żyły? USG?
A czy taki stan czymś Ci grozi? Czy to wymaga pilnej wizyty u lekarza, czy jak mi przejdzie, to mogę sobie odpuścić? Aha i najważniejsze - przy pomocy jakiego badania lekarz stwierdził niewydolność żyły? USG?
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
np.badanie Dopplera,Coralie pisze:przy pomocy jakiego badania lekarz stwierdził niewydolność żyły? USG?
poczytaj http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-s ... 33564.html
u mnie takie oznaki jak wyzej opisywano wynikaja z miazdzycy,nadcisnienia ,
a dodatkowo malo ruchu .Pomagaja leki.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
Dzięki
Skierowanie można dostać od lekarza rodzinnego?

New beginning 

- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
dziękuje, zawsze to jakaś wskazówka - wg.tego opisu, to faktycznie moje naczynka nie pękają, ale uwidaczniają sie. Czyli stare sposoby, tak jak mama radziła - maść z kasztanowcaita71 pisze:Cinimini napisał/a:
Co mam robić i jak zapobiegać dalszemu rozwojowi tej przypadłości?
Może ta odpowiedz Ci pomoże?
http://www.poradnikzdrowi...-nogach/4184/1/

To będzie trudne - bo pracuje bite 8 h za biurkiem...
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Proste rady są najlepsze
Proste rady są najlepsze

-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
U mnie pajączki na wewnętrznej stronie kostek wylazły podczas brania sterydów i tak już zostały. Żylakami też jestem obciążona po Mamie, jeszcze ich nie mam na szczęście, ale to pewnie kwestia czasu, bo już na lewej łydce od paru lat widać niebieski ślad. Od paru miesięcy zaczęłam też odczuwać wieczorem takie nieprzyjemne uczucie ciężkości w nogach i puchły mi kostki, też siedzę przez 8 godzin na tyłku, a ze sportem ostatnio jestem na bakier całkiem. Więc zaczęłam brać Diosminex i muszę przyznać, że sporo pomógł
dzięki Żabusiu, na pewno skorzystam z tego sposobu, bo bardzo nie chcę mieć żył na wierzchu, a wiem, że same prochy typu wspomniany diosminex mnie przed tym nie uchronią.
![cwaniak :]](./images/smilies/cwaniak.gif)
dzięki Żabusiu, na pewno skorzystam z tego sposobu, bo bardzo nie chcę mieć żył na wierzchu, a wiem, że same prochy typu wspomniany diosminex mnie przed tym nie uchronią.
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
skoro jeszcze nie masz żylaków, a wiesz, że masz predyspozycje po dziadku to koniecznie o to zadbaj Teraz zimą radziłabym Ci nosić specjalne podkolanka na żylaki (trzeba ustalić dokładny rozmiar i najlepiej będzie jeśli dobierze Ci je lekarz)