szczepienie p/w żółtaczce
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: szczepienie p/w żółtaczce
jacy lekarze i jakich szczepień. Już zostało to dokładnie na forum opisane.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- senior Martinez
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
Odświerzę troszkę temat.
Może ktoś mi podpowie:
Czy posiadając umiarkowany stopień niepełnosprawności, mogę liczyć na jakieś dofinansowanie z PFRON przy szczepieniu się przeciw żółtaczce, a jeśli tak, to czy potrzebuję jakiegoś zaświadczenia od lekarza, czy po prostu idę do PFRON i domagam
się refundacji?
Dzieki za wszelką poradę
Może ktoś mi podpowie:
Czy posiadając umiarkowany stopień niepełnosprawności, mogę liczyć na jakieś dofinansowanie z PFRON przy szczepieniu się przeciw żółtaczce, a jeśli tak, to czy potrzebuję jakiegoś zaświadczenia od lekarza, czy po prostu idę do PFRON i domagam

Dzieki za wszelką poradę

-
- Debiutant ✽
- województwo: śląskie
Przeglądam ten temat z dużą uwagą, gdyż ja, kiedy chciałam zaszczepić się przeciw żółtaczce usłyszałam od profesora, który mnie zdiagnozował, że wszelkie szczepienia u osoby z Leśniowskim Crohnem są niewskazane, gdyż mogą spowodować istotne powikłania, w tym ostry rzut choroby i tego do tej pory się trzymałam. Nie szczepię się ani na grypę, ani na żółtaczkę. Dodatkowo profesor dodał, że o wiele poważniejsze jest zarażenie sie WZW C a na to szczepionki nie ma. Ale tutaj widzę zupełnie inne opinie. Mam zupełny mentlik w głowie, tym bardziej, że kiedyś trzeba będzie zrobić znowu kolonoskopie. Na razie jest remisja, chociaż zdarzają sie krwaienia. I póki co wystarcza mi asamax, ale jak długo?
A co Wasze autorytety lekarskie mówią na temat szczepień

A co Wasze autorytety lekarskie mówią na temat szczepień

- CAMPARI34
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: -- poza Polską --
a ja tam się zaszczepiłam i mój lekarz wręcz mnie na to namawiał.oczywiście że żółtaczka typu c jest gorsza wiadomo nie ma na nią szczepionek jest na B tylko.ale obydwie sa grożne a co jak przy zwykłym zabiegu u fryzjera nawet zarazisz się
???lepiej dmuchać na zimne i się zaszczepić

- Miki
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: warmińsko-mazurskie
Kto się szczepił na Żółtaczkę?
Witam!
Chciałabym się zaszczepić na żółtaczkę.
Czy ktoś z Was się szczepił? Choruję na WZJG-nie ma żadnych przeciwwskazań?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Miki, scaliłam Twój post z tym tematem, przejrzyj też inne np. tu viewtopic.php?t=3147&highlight=szczepienia

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
- Miki
- Początkujący ✽✽
- województwo: warmińsko-mazurskie
Co zrobić w sytuacji... jeśli wzięło się 2 dawki i zaszło się w ciążę przed trzecią dawką?
-
- Doświadczony ❃
- województwo: łódzkie
ja się szczepiłam w zeszłym roku.....pan dr nic nie mówił....Miki pisze:Witam!
Pozdrawiam
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Kochani szczepiłam sie 3 dawkami 11 lat temu. Ok. 3 lata temu miałam testy i wynikało z nich, ze nie musze sie doszczepiać, bo mam przeciwciała, jednak teraz czeka mnie operacja i dodatkowo okazało się, że mój brat został zakażony, wiec mam na codzień stycznosc z osoba chorą. Czy powinnam powtórzyc testy, czy jeśli 3 lata temu miałam przeciwciała to już je po prostu mam 'dozywotnio'?.
- Ania406
- Doświadczony ❃
Cinimini, lekarzem nie jestem, ale standardowa "data ważności" przy tym szczepieniu to 10 lat, nic więc dziwnego, że po 8 latach od szczepienia miałaś wciąż przeciwciała. Jak jest teraz- to może tylko lekarz sprawdzić, także na pewno powinnaś powtórzyć test.
Care for life and physical health, with due regard for the needs of others and the common good, is concomitant with respect for human dignity.
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Zrobię jutro w takim razie. A jeśli okaże sie, ze nie mam przeciwciał, wówczas jeszce przed operacja bede musiała doszczepić sie we własnym zakresie? Tylko hmmm...no właśnie a co jeśłi przyjmuje Azathiopryne i leczenie biologiczne? Musze wypytac mojego lekarza.Ania406 pisze: na pewno powinnaś powtórzyć test.
- Ania406
- Doświadczony ❃
Nie słyszałam o tym, żeby komuś szczepienia fundowana w ramach gratisowej usługi, więc na pewno musisz to sama zrobićCinimini pisze:A jeśli okaże sie, ze nie mam przeciwciał, wówczas jeszce przed operacja bede musiała doszczepić sie we własnym zakresie?

Tu Ci niestety nic nie poradzę, bo ja się szczepiłam jeszcze przed diagnozą. Ale lekarz na pewno Ci pomoże, ponadto pamiętam, że był gdzieś tu artykuł o szczepieniachCinimini pisze:Tylko hmmm...no właśnie a co jeśłi przyjmuje Azathiopryne i leczenie biologiczne? Musze wypytac mojego lekarza
viewtopic.php?t=5956&postdays=0&postorder=asc&start=15
Care for life and physical health, with due regard for the needs of others and the common good, is concomitant with respect for human dignity.
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Jak sie okazało moje po 11 latach jest wciąz skuteczneAnia406 pisze:standardowa "data ważności" przy tym szczepieniu to 10 lat

- Ania406
- Doświadczony ❃
SuperCinimini pisze: Jak sie okazało moje po 11 latach jest wciąz skuteczne