Stoperan na CU - nie można ??

Miejsce na wszelkie inne leki, które nie zostały wymienione w innych podforach

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
tommy
Początkujący ✽✽
Posty: 96
Rejestracja: 04 paź 2006, 09:54
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Otwock

Stoperan na CU - nie można ??

Post autor: tommy » 11 cze 2010, 16:02

Dlaczego nie można stosować leków na biegunkę np. Stoperan na CU :?: :?:

pozdrawiam :mrgreen:

Tomy
Doświadczony ❃
Posty: 1162
Rejestracja: 07 sty 2006, 13:46
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Polska

Re: Stoperan na CU - nie można ??

Post autor: Tomy » 11 cze 2010, 17:15

Nie można, to za ostro powiedziane.

Nie powinno się stosować takich specyfików zatykających, ponieważ maskują one objawy choroby. Poza tym mogą utrudniać gojenie się ran w odbytnicy jeżeli mamy zaostrzenie. Normalnie w takich sytuacjach, jeżeli w to miejsce dostaje się treść jelitowa, to natychmiast zostanie wypchnięta. Tak powstaje biegunka, która w takiej sytuacji jest zjawiskiem dobrym, choć mocno wkurzającym :)
Jeżeli teraz zablokujesz to naturalne usuwanie treści jelitowej z miejsca chorego przez różne Stoperany i Loperamidy, to to wszystko będzie tam stało, kisiło się i mechanicznie podrażniało śluzówkę jelita w sytuacji, kiedy ona i tak jest już uszkodzona przez CU. To tak najprościej, na chłopski rozum :)

Oczywiście zastosowanie od czasu do czasu i na bardzo krótko takich zatykaczy w związku z pilnymi wyjściami, kiedy częste latanie do kibelka jest nie wskazane, nie jest wielkim przestępstwem. Ale stałe ich stosowanie na pewno nie pomaga w leczeniu.

.

Awatar użytkownika
tommy
Początkujący ✽✽
Posty: 96
Rejestracja: 04 paź 2006, 09:54
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Otwock

Re: Stoperan na CU - nie można ??

Post autor: tommy » 11 cze 2010, 18:00

Czyli rozumiem , ze tego typu "środki" przy CU jeśli działają to chwilowo :smutny:

Tomy
Doświadczony ❃
Posty: 1162
Rejestracja: 07 sty 2006, 13:46
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Polska

Re: Stoperan na CU - nie można ??

Post autor: Tomy » 11 cze 2010, 21:23

tommy pisze:Czyli rozumiem , ze tego typu "środki" przy CU jeśli działają to chwilowo :smutny:
Jeżeli już koniecznie trzeba, to można je stosować, ale tylko chwilowo. A czy i jak działają, to to już jest sprawa, jak wszystko u CUD-adków, bardzo indywidualna. U mnie, przy zaostrzeniu, to te środki w ogóle nie działały. Tak czy siak, latałem do kibelka z prędkością naddźwiękową :)

Zablokowany

Wróć do „Leki Niezwiązane Bezpośrednio z NZJ”