Strona 1 z 1

prośba o interpretację wyników

: 12 lis 2010, 22:08
autor: magdusia
Zrobiłam badania mojej 8,5 letniej córce, która często narzeka na ból brzucha.
Jej pediatra nie widzi w nich nic niepojącego,jednak ob i wysoki poziom żelaza bardzo mnie zaniepokoił.

Morfologia krwi:
WBC 9,52 (4,5-10,0)
Limfocyty 40,3 (35,0-55,0)
Mxd. (pozostałe) 8,8 (3,0-20,0)
Neutrofile 50,9 (40,0-60,0)
RBC 5,02 (4,0-5,4)
HGB 13,4 (11,5-16,5)
HCT 42,2 (32,0-43,0)
PLT 290,0 (170,0-500,0)
MCH 26,7 (27,0-33,0)
MCHC 31,8 (32,0-36,0)
MCV 84,1 (77,0-95,0)
MPV 10,8 (9,-13,0)
P-LCR 31,5 (13,0-43,0)
PDW 13,4 (9,0-17,0)
RDW-CV 12,9 (11,5-15,0)

Białko całkowite 7,6 (6,0-8,0)
CRP 1,5 (do 6,0)
Żelazo 139,9 (25,0-115,0)
Transaminazy-ALT 12,1 (4,0-38,0)
Transaminazy AST 30,0 (4,0-38,0)
OB 33

Re: prośba o interpretację wyników

: 12 lis 2010, 23:08
autor: gregtech
magdusia pisze:,jednak ob i wysoki poziom żelaza bardzo mnie zaniepokoił.
Wysoki poziom żelaza może od diety, ale jak ma CU i zaostrzenie to OB świadczy o stanie zapalnym.

Re: prośba o interpretację wyników

: 12 lis 2010, 23:41
autor: Mamcia
Ja też nie widzę nic niepokojącego.

Re: prośba o interpretację wyników

: 13 lis 2010, 06:05
autor: magdusia
ma sporą niedowagę, waży 20kg przy wzroście 126cm
jest niejadkiem
CU nie ma stwierdzonego; podczas standardowych badań szkolnych pielęgniarka stwierdziła, że trzeba ją przebadać

Re: prośba o interpretację wyników

: 13 lis 2010, 10:56
autor: Mamcia
To przebadaj , ale nie popadając w histerię. Najlepiej przyjdź na dzień edukacji i pogadaj z lekarzami.

Re: prośba o interpretację wyników

: 16 lis 2010, 19:08
autor: magdusia
dla uspokojenia sie powtórzyłam w sobotę córce samo żelazo
wynik: 65

pewnie doszło do jakies pomyłki,bo jest to nierealne zeby po 4 dniach az tyle spadło

Re: prośba o interpretację wyników

: 04 gru 2010, 15:21
autor: Ala57
Odebrałam dzis wyniki Crp 5,0 i OB 10 nie pamietam kiedy mialam taki w październiku bylo odp,28,9 i 33 a o to reszta
WBC-6.3
RBC-4,96
HGB-14,4
HCT-45,0
PLT-189
PCT-139
MCV-91
MCH-29
MCHC-32
RDW-14,6
MPV-7,4
RDW-13,5
LYM -20,7%,LYM-1,2L
MON-4,7%,MON-0,2L
GRA-74.6,GRA-4,9
Te wynik mnie nie martwią ale w moczu są krwinki św,20-22 wpw i nieliczne krysztaly szczawianu Ca ++ reszta w normie? co to znaczy?

Re: prośba o interpretację wyników

: 04 gru 2010, 15:33
autor: Mamcia
To płucz nerki i zastosuj dietę o niskiej zawartości szczawianów. Zrób USG nerek i dróg moczowych, aby zobaczyć ,czy nie ma kamieni.

Re: prośba o interpretację wyników

: 04 gru 2010, 16:58
autor: Ala57
Dzięki Mamcia,już sprawdziłam czego mi nie wolno no i zdałam sobie sprawę z tego,że za malo piję.Najchętniej przepłukalabym te nerki piwem ale to pewnie nie wchodzi w grę :oops:

Re: prośba o interpretację wyników

: 04 gru 2010, 17:31
autor: Coralie
Ala57, lepiej użyj wody mineralnej :)

Re: prośba o interpretację wyników

: 05 gru 2010, 14:31
autor: Mamcia
Piwo jest zabronione przy podniesionym kwasie moczowym i groźbie tworzenia się kamieni moczanowych

Re: prośba o interpretację wyników

: 05 gru 2010, 20:13
autor: Ala57
Niestety wiem o tym i tylko tak sobie ciuchutko marzyłam :smutny: ale rano postawilam sobie 2l wodę i wlasnie ja kończę chociaż to dla mnie duzy problem bo nie potrzebuję zbyt duzo płynow i zmuszam się by to wypić.

Re: prośba o interpretację wyników

: 06 gru 2010, 01:33
autor: Coralie
Ala57, na początku trzeba się zmuszać, a potem organizm już sam domaga się wody.