Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd
Witam
czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak mam wpłynąć na te wyniki badań żeby je zmienić na lepsze. Czy wprowadzić coś do diety. Zaznaczam że choruje na WZJG i Agammaglobulinemie Brutona sprężoną z chromosomem x
Oto moje wyniki badań:
Biochemia
Białko całkowite 4,85 [6-8]
Mocznik 6,3 [10-45]
Żelazo 14 [61-157]
Potas 3,30 [3,4-5]
Morfologia krwi pełnej:
LYM 0,5 [0,8-5,3]
_LYM% 4,4 [20-53]
RBC 4,14 [4,5-6]
HGB 11,6 [13,5-17,5]
HCT 34,1 [40-54]
PLT 56 [150-400] Tutaj chciałem zaznaczyć że małopłytkowość mam dłuższy czas gdy odstawię lekarstwo Imuran które biore płytki zaczynaja rosnąc i wracać do normy
Proszę o jakąś interpretacje tych wyników i doradzenie co mam jeść jakie witaminy, suplementy wprowadzić.
czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak mam wpłynąć na te wyniki badań żeby je zmienić na lepsze. Czy wprowadzić coś do diety. Zaznaczam że choruje na WZJG i Agammaglobulinemie Brutona sprężoną z chromosomem x
Oto moje wyniki badań:
Biochemia
Białko całkowite 4,85 [6-8]
Mocznik 6,3 [10-45]
Żelazo 14 [61-157]
Potas 3,30 [3,4-5]
Morfologia krwi pełnej:
LYM 0,5 [0,8-5,3]
_LYM% 4,4 [20-53]
RBC 4,14 [4,5-6]
HGB 11,6 [13,5-17,5]
HCT 34,1 [40-54]
PLT 56 [150-400] Tutaj chciałem zaznaczyć że małopłytkowość mam dłuższy czas gdy odstawię lekarstwo Imuran które biore płytki zaczynaja rosnąc i wracać do normy
Proszę o jakąś interpretacje tych wyników i doradzenie co mam jeść jakie witaminy, suplementy wprowadzić.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: Interpretacja wyników badań - morfologia, biochemia itd
Masz anemię z powodu niedoboru żelaza. PP podostawiasz. Jesli tolerujesz doustne żelazo to pobierz. Jeśli bierzesz sulfę można pobrać niewielkie dawni kwasu foliowego.
I badania kontrolne za jakiś czas.
Czy próbowano zamienić ci AZE na inny immunosupresant?? Może by nie działa tak na płytki?
Czy próbowano zamienić ci AZE na inny immunosupresant?? Może by nie działa tak na płytki?
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Początkujący ✽✽
Na żelazo biore Hemofer 2 x 1 tabletka. Sulfasalazyny nie biore tylko pentase 2 x 1 tabletke ale i tak kwas foliowy biore 2 x 1 tabletke. O zmiane imuranu na inny immunosupresant nie pytalem, najbliższą wizytę u gastrologa mam 30 sierpnia to sie zapytam.Mamcia pisze:Masz anemię z powodu niedoboru żelaza. PP podostawiasz. Jesli tolerujesz doustne żelazo to pobierz. Jeśli bierzesz sulfę można pobrać niewielkie dawni kwasu foliowego.
A mozesz mi powiedzieć co to znaczy PP podostawiasz

-
- Kontakt:
To może by cię wzięli na oddział i zaaplikowali dordzewianie dożylne?
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Początkujący ✽✽
A co to jest te dordzewianie dożylne?? Czy jest bolesneMamcia pisze:To może by cię wzięli na oddział i zaaplikowali dordzewianie dożylne?

-
- Początkujący ✽✽
A czy to można wykonać w jednym dniu tzn. przychodzę do szpitala podają żelazo odczekuje tam godzinę czy się coś nie dzieję i czy mogę iść póżniej do domumajka83 pisze:Jest to dożylne podawanie preparatów żelaza.nestetin93 pisze:A co to jest te dordzewianie dożylne??

-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
tak, zajrzyj np. do tego tematu viewtopic.php?t=11382nestetin93 pisze:A czy to można wykonać w jednym dniu
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
-
- Początkujący ✽✽
Witam
Od środy zacząłem walczyć z niskim żelazem. Do diety dodałem narazie:
- sok z buraków ( 600 ml/dobe)
- wino "bycza krew" z żółtkiem ( 1 kieliszek dziennie)
- zupa szpinakowa ( narazie tylko 3 razy zjadłem bo nie da się tego cały czas jeść)
Co moglibyście mi jeszcze polecić aby podnieść te moje wyniki badań krwi aby byly lepsze. Napiszcie jeszcze co utrudnia wchłanianie żelaza w organiżmie.
Mam pytanie jeśli mamy nasze choroby z jelitami czy one mogą wpłynąć na poziom żelaza w organizmie ( czy wtedy żelazo może być niskie )
Pozdrawiam
Od środy zacząłem walczyć z niskim żelazem. Do diety dodałem narazie:
- sok z buraków ( 600 ml/dobe)
- wino "bycza krew" z żółtkiem ( 1 kieliszek dziennie)
- zupa szpinakowa ( narazie tylko 3 razy zjadłem bo nie da się tego cały czas jeść)
Co moglibyście mi jeszcze polecić aby podnieść te moje wyniki badań krwi aby byly lepsze. Napiszcie jeszcze co utrudnia wchłanianie żelaza w organiżmie.
Mam pytanie jeśli mamy nasze choroby z jelitami czy one mogą wpłynąć na poziom żelaza w organizmie ( czy wtedy żelazo może być niskie )

Pozdrawiam
-
- Weteran ✿
- Kontakt:
proponuję zajrzeć do prezentacji dietetyków na stronach J-elitynestetin93 pisze:Co moglibyście mi jeszcze polecić aby podnieść te moje wyniki badań krwi aby byly lepsze. Napiszcie jeszcze co utrudnia wchłanianie żelaza w organiżmie.

jak najbardziej tak, poczytaj tu:nestetin93 pisze:Mam pytanie jeśli mamy nasze choroby z jelitami czy one mogą wpłynąć na poziom żelaza w organizmie
viewtopic.php?t=1097&highlight=niskie+%BFelazo
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
-
- Znawca ❃❃
- województwo: małopolskie
cześć kochani, pomożecie.
robiłam badania krwi i są w normie. mam tylko pytanie czy OB 11/30 jest duże? proszę odpowiedzcie
robiłam badania krwi i są w normie. mam tylko pytanie czy OB 11/30 jest duże? proszę odpowiedzcie
-
- Weteran ✿
- Kontakt:
w normie jest.
-
- Znawca ❃❃
- województwo: małopolskie
znowu ja .![cwaniak ;]](./images/smilies/cwaniak.gif)
w poniedziałek odebrałam wyniki i mam pare rzeczy nie w normie a mianowicie:
Krwinki białe 7,8
Hematokryt 39,1
Krwinki czerwone 4,94
MCV 76,1
MCHC 32.2
MCH 25.5
PLT 253
MPN 10,4
PDW 13.3
Urobilinogen w moczu wzmożony +
Alfa amylaza 100.8 norma do 90
Amylaza w moczy 1006.1 norma do 490
Żelazo 6.1 norma od 6.6
CRP 3.6
OB 37/54
! Dawno nie było takie wyskoie
Hemoglobina 12,6
Dodam jeszcze że jestem w remisji, i od strony jelitowej nie zauważyłam pogorszenia, jedynie te amylazy się podniosły ale nic mnie nie boli. Już nie wiem co myśleć.
![cwaniak ;]](./images/smilies/cwaniak.gif)
w poniedziałek odebrałam wyniki i mam pare rzeczy nie w normie a mianowicie:
Krwinki białe 7,8
Hematokryt 39,1
Krwinki czerwone 4,94
MCV 76,1
MCHC 32.2
MCH 25.5
PLT 253
MPN 10,4
PDW 13.3
Urobilinogen w moczu wzmożony +
Alfa amylaza 100.8 norma do 90
Amylaza w moczy 1006.1 norma do 490
Żelazo 6.1 norma od 6.6
CRP 3.6
OB 37/54

Hemoglobina 12,6
Dodam jeszcze że jestem w remisji, i od strony jelitowej nie zauważyłam pogorszenia, jedynie te amylazy się podniosły ale nic mnie nie boli. Już nie wiem co myśleć.

-
- Początkujący ✽✽
co do podniesienia żelaza to mozna spróbowac soku z pokrzywy - syn pił i poziom żelaza odrobinkę sie podniósł - ale mam wrażenie że w granicach błędu.
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ok. Ja też się dołożę, Z powodu zaburzeń rytmu serca zgłosiłem się do lekarza. Lekarz kazał zbadać: kwas moczowy (krew), potas, TSH. Potas wyszedł podwyższony 5,4 mmol/l (norma 3,5-5,1). Jakieś sugestie? (serce się uspokoiło).
(dodam, iż nie biorę potasu w suplementacji)
(dodam, iż nie biorę potasu w suplementacji)
Salofalk 3x1g, Multivitamina High Potency, Witamina D3 7000IU, Omega 3 - 3 g, LDN 4.5 mg, lipolic acid 600 mg, probiotyk. momentami melatonina 1-5 mg.
Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu: że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy. (Albert Einstein)
Z czasem zrozumiesz, że 3 rzeczy się liczą: zdrowie, miłość i.... (Obyty z CU)
Jednej rzeczy nauczyłem się w moim długim życiu: że cała nasza nauka w konfrontacji z rzeczywistością wydaje się prymitywna i dziecinna - a jednak jest to najcenniejsza rzecz, jaką posiadamy. (Albert Einstein)
Z czasem zrozumiesz, że 3 rzeczy się liczą: zdrowie, miłość i.... (Obyty z CU)
-
- Kontakt:
po 1 - granica hiperkalemii jest dość płynna; po drugie przyczyn może być 100, nie tylko nadmierna suplementacja.