Morfologia - świeżynka

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
kasinp
Znawca ❃❃
Posty: 2418
Rejestracja: 19 cze 2007, 17:48
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Morfologia - świeżynka

Post autor: kasinp » 10 lip 2012, 12:19

Wczoraj wieczorem z powodu silnego bólu w podbrzuszu i strasznego kłucia w odbycie zafundowano mi w pracy przejażdżkę karetką na SOR. Oto i wyniki które w nocy mi zrobiono:

morfologia:
WBC 17,1 (4-10)
Limfocyty 1,7 (1,5-4,0)
Limfocyty % 10,2% (20-48)
Granulocyty 14,6 (2,5-7)
Granulocyty% 85,6 (45-75)
|RBC 4,07 (4-5)
Hematokryt 35,9 (37-47)
Hemoglobina 12,2 ( 12-16)
plytki krwi 396 (140-400)

crp 4,1 (0-10)

przepisalam te najwazniejsze ,

usg bez zmian
rtg jamy brzusznej bez zmian

zastosowali Buscolizyne w kroplówce i wypisali w nocy do domu.
I co to było ???

kasinp
Znawca ❃❃
Posty: 2418
Rejestracja: 19 cze 2007, 17:48
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: kasinp » 10 lip 2012, 12:39

magdalene, ale czy to możliwe , biorę 16mg metypredu , 3g asamaxu , 100mg imuranu, może te białe to od imuranu?? stan zapalny a crp w normie\?? kurde ja juz nie wiem co sie dzieje, a brzuch boli , moze jakis błąd dietetyczny??

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: Baby » 10 lip 2012, 13:54

kasinp, a ginekologicznie wszystko ok? Ja bym sprawdziła najpierw to skoro bóle są w podbrzuszu. Miałam podobnie wszyscy upierali się że to jelita a tu niespodzianka. Idź do ginekologa i poproś o skierowanie na USG Transwaginalne.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

kasinp
Znawca ❃❃
Posty: 2418
Rejestracja: 19 cze 2007, 17:48
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: kasinp » 10 lip 2012, 14:30

usg dopochwowe mialam w styczniu /lutym jakos na przelomie i wszystko bylo ok, chyba ze cos sie zmienilo

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: Baby » 10 lip 2012, 14:53

kasinp, do bardzo dawno temu W ciągu pół roku wiele mogło się zmienić. Ja bym szybko poszła do lekarza aby przynajmniej wykluczyć, że przyczyną bólu są problemy ginekologiczne.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

kasinp
Znawca ❃❃
Posty: 2418
Rejestracja: 19 cze 2007, 17:48
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: kasinp » 10 lip 2012, 14:54

a na tym usg na sor co mi zrobili to nie byloby widac? potrzeba jeszcze ginekologa??

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: Baby » 10 lip 2012, 19:37

kasinp, tak bo USG przez powłoki brzuszne nie pokarze stanu jajników, macicy, przymacic. Dziwne że SOR nie skierował Cię na konsultację ginekologiczną no ale tak bywa niestety u nas też...
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: Baby » 10 lip 2012, 21:33

tola, przecież to napisałam że U NAS NIESTETY TEŻ TAK BYWA. Dziwi mnie sam fakt czemu SOR nie konsultuje w takich przypadkach jak np. mój z ginekologią.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
Słonko
Początkujący ✽✽
Posty: 486
Rejestracja: 08 wrz 2006, 20:35
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: Słonko » 10 lip 2012, 23:13

CRP w normie nic nie znaczy, niejednokrotnie leżałam w szpitalu z zaostrzeniem przy bardzo niskim CRP... Może po prostu upał, coś niedobrego w diecie i już.

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: Baby » 10 lip 2012, 23:25

kasinp, jak sie teraz czujesz? Może rzeczywiście był to tylko incydent. Mnie też się zdarzają gorsze dni, nie raz lądowałam na SOR (kroplówki podali) i czasami na tym sie kończyło. Takie napadowe silne bóle niestety tez miewam (na to ani Tramal mi nie pomaga ani rozkurczowe i wtedy tylko dożylne leki pomagają).
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

rozpruwacz
Debiutant ✽
Posty: 17
Rejestracja: 16 sie 2010, 20:52
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: rozpruwacz » 11 lip 2012, 13:28

Podczepię się pod temat, bo właśnie też odebrałem wyniki badania krwi:
i tak:
CRP: 37,59 mg/l <5,5
Żelazo: 34 μg/dl (37-158)

WBC 13,3 (4-11)
Erytrocyty 4,11 (4,4 - 6,3)
Hemoglobina 12 (14 - 18)
Hematokryt% 35,2 (40 - 54)
LYM% 11,3 (20 - 45)
NEU% 78,2 (45 - 70)

Reszta w granicach normy.

Teraz jestem na:
Encorton 1x20mg (ze względu na brak widocznej poprawy od jutra 1x40mg )
Salofalk 500 4x2

Jak na zaostrzenie to chyba nie ma tragedii? Czy może mam powody do niepokoju?

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7786
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: obyty.z.cu » 11 lip 2012, 14:54

rozpruwacz pisze:Jak na zaostrzenie to chyba nie ma tragedii? Czy może mam powody do niepokoju?
zależy...
dobrze też nie jest :smutny:
Nie wiem gdzie te stany zapalne,ale czy nie warto dołożyć wlewki salofalku albo choć czopki ?
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: Baby » 11 lip 2012, 19:23

rozpruwacz, stan zapalny jest i pewnie z tego powodu zwiększono Ci dawkę sterydu. Teraz trzeba czekać na efekty. Prócz złych wyników krwi co jeszcze Ci dolega? Masz biegunki, krwawisz, czy są bóle? Jeśli nie byłeś z tymi wynikami u lekarza to idź koniecznie, jeśli byłeś to czekaj cierpliwie na efekty większej dawki sterydów :)
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

kasinp
Znawca ❃❃
Posty: 2418
Rejestracja: 19 cze 2007, 17:48
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: kasinp » 12 lip 2012, 22:45

U mnie bez zmian , tyle ze od dzis biorę dodatkowo metronidazol i cipronex od mojej dr.
W poniedziałek znów idę więc może do poniedziałku siępoprawi z tym antybiotykiem , kontrola będzie . A ginekologicznie faktycznie jeszcze nie zrobilam konsultacji ale niestety rozsypałam się i wcześniej mam krwawienie, wiec skurcze macicy tez dodały swojego bólu.

rozpruwacz
Debiutant ✽
Posty: 17
Rejestracja: 16 sie 2010, 20:52
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Morfologia - świeżynka

Post autor: rozpruwacz » 13 lip 2012, 09:05

Baby:
Wygląda na to, że zwiększona dawka sterydu chyba przynosi efekty (mam zaostrzenie od kilku tygodni). Jest lepiej. Nie ma krwi, przeszły bóle, a rano na toalecie spędzam 15, a nie 60 minut.
U lekarza z wynikami byłem.
Jak poprawa będzie postępować (na co mam nadzieję) to przy schodzeniu ze sterydu będę miał włączany Mercaptopurinum. Trochę się jednak obawiam, bo w zeszłym roku miałem podejście do Imuranu (a to ta sama rodzina leków) i już po dwóch dniach mój organizm się zbuntował (bolało mnie wszystko, bardzo wysoka gorączka, a psychicznie też wydawało mi się, że zamieniam się w warzywo). Może to nie była wyłączna przyczyna Imuranu i zobaczymy jak będzie teraz - może wejdzie dobrze i pomoże:)

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”