wyniki badania krwi

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
gabriella
Początkujący ✽✽
Posty: 419
Rejestracja: 22 mar 2010, 23:26
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

wyniki badania krwi

Post autor: gabriella » 01 lut 2013, 11:28

Hej, dostałam właśnie swoje wyniki krwi ze szpitala i w sumie trochę zaniepokoiłam. Zobaczcie:

Leu - 4,53 [G/L] (4,5 - 10)
Er - 3,73 [T/L] (4,2-5,4)
Hb - 10,6 (12-16)
Ht - 33,2 (37-47)
MCV - 89 (81-94)
Płytki - 261 (150-400)

Żelazo w normie, ferrytyna podwyższona (458 - norma do 400), OB i CRP w normie.

Wygląda mi to na anemię, ale zastanawiam się jaką. Biorę Humirę i azathioprynę. Jestem co miesiąc w szpitalu i nie zwrócili na to uwagi.
Co myślicie o tych wynikach?

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: wyniki badania krwi

Post autor: maggie0278 » 01 lut 2013, 11:50

Obniżona Hgb, Erytrocyty i Hematokryt to rzeczywiście składowe niedokrwistosci.
Moja córka przy jeszcze niższych wartościach bo Hgb 8.6, Htc 23.5, Erytr.3,5 dostała zalecenie by zażywać żelazo Actiferol (bo u niej akurat żelazo jest bardzo niskie 12 i ferrytyny też poniżej normy ) i krwiotwòrczy zestaw : kwas foliowy 15mg + vit.B6.
Też jest na Azie , Humirze i jeszcze sterydy - ale już schodzimy z niego.
Nie ma żadnych krwawien a takie wyniki właśnie.
Jak bez powodu Hgb spadła do 8.1 to przy kolejnym razie bali się, że będzie poniżej 8 co jest wskazaniem do toczenia masy erytrocytarnej.
Po tym zestawie krwiotwórczym i żelazie wartość Hgb podniosła się do 9.3 tak jak i wartości inne wykładniki też ale już nie pamiętam dokładnie wartości.
Może też powinnaś taki zestaw zażywać ? Podpytaj.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
gabriella
Początkujący ✽✽
Posty: 419
Rejestracja: 22 mar 2010, 23:26
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: wyniki badania krwi

Post autor: gabriella » 01 lut 2013, 12:03

na pewno nie muszę brać żelaza przy takiej dużej ferrytynie. Ale będę brała witaminy, bo może mam jakieś niedobory.
Nie wiem sama, podczas badania miałam miesiączkę, byłam po zabiegu nacinania ropnia gruczołu Bartholina, miałam krwotok z nosa, ale nie wiem, czy to może być przyczyną takiego obniżenia tych parametrów.

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: wyniki badania krwi

Post autor: maggie0278 » 01 lut 2013, 13:42

gabriella pisze:miałam miesiączkę, byłam po zabiegu nacinania ropnia gruczołu Bartholina, miałam krwotok z nosa,
to zmienia postać rzeczy, wszystkie te rzeczy mogły się nałożyć na takie wyniki.
Jak już napisała powyżej amtb, powtórz badanie jak już nie będzie okresu i innych gratisów :wink: i to najlepiej w tym samym laboratorium, żeby mieć odniesienie do poprzedniego wyniku, bo normy będą te same.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: wyniki badania krwi

Post autor: Baby » 01 lut 2013, 19:59

Jest kilka rodzajów niedokrwistości. Zbadaj sobie poziom B12, i kwasu foliowego. W moim przypadku żelazo było ok a anemia był właśnie z niedoboru tych elementów :) Dostałam serię zastrzyków z B12, kwas foliowy i teraz tylko raz w miesiącu chodze na zastrzyk z witaminy B12. Póki co wyniki mam ok.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: wyniki badania krwi

Post autor: Mamcia » 01 lut 2013, 21:04

W przypadku niedoborów kwasu foliowego i/lub B12 krwinki są wiesze - tu MCV jest w normie. Powtórzyła bym badania.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: wyniki badania krwi

Post autor: Baby » 01 lut 2013, 21:13

Mamcia, MCV miałam 93,4 a płytki krwi 304 - ale to już wyniki po podaniu B12 i kwasu foliowego. Tych z początku pobytu w szpitalu nie mam.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
gabriella
Początkujący ✽✽
Posty: 419
Rejestracja: 22 mar 2010, 23:26
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: wyniki badania krwi

Post autor: gabriella » 01 lut 2013, 23:18

oki, dzięki bardzo za odpowiedzi :) za 3 tygodnie będę znowu w szpitalu, więc zrobią mi badanie, a przy okazji się spytam, od czego to może być. Tyle jest rodzajów anemii, że sama nie jestem w stanie określić. Zawsze miałam problem z żelazem, a teraz żelazo jest w normie. No cóż, pobiorę trochę falvit, może to faktycznie coś z witaminami.
Właściwie kiedyś brałam kwas foliowy, teraz już nie biorę. Ale czy kwas foliowy nie jest po to właśnie, żeby się żelazo dobrze przyswajało?

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: wyniki badania krwi

Post autor: maggie0278 » 01 lut 2013, 23:48

gabriella pisze: kwas foliowy nie jest po to właśnie, żeby się żelazo dobrze przyswajało?
kwas foliowy jest zaliczany do grupy witamin B a ta witamina jest szczególnie ważna do prawidłowego tworzenia się komórek krwi w szpiku kostnym.
gabriella pisze: Tyle jest rodzajów anemii, że sama nie jestem w stanie określić
to fakt, bo to się robi na poziomie laboratoryjnym, np. moja córka miała niedokrwistość mikrocytarną, dużo było tych krwinek czerwonych, ale były słabe, nadrabiała ilościowo ale jakościowe one były słabe.

może sobie przejrzyj te tematy, poczytaj :

viewtopic.php?t=894&highlight=kwas+foliowy

viewtopic.php?t=964&highlight=kwas+foliowy
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
gabriella
Początkujący ✽✽
Posty: 419
Rejestracja: 22 mar 2010, 23:26
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: wyniki badania krwi

Post autor: gabriella » 02 lut 2013, 00:04

dzięki :)

kurcze, totalnie nie pamiętam, kiedy przestałam brać ten kwas foliowy, a brałam go naprawdę długo. Zapytam lekarza, może musiałabym znów jeść :)

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”