Proszę o interpretację badań krwi.

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
wtyku
Początkujący ✽✽
Posty: 258
Rejestracja: 08 lut 2012, 12:21
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Proszę o interpretację badań krwi.

Post autor: wtyku » 07 lut 2013, 20:33

Odbiegające od normy pogrubiłem
Morfologia (C55)
WBC ¯ 3,6 K/μL 4,0 — 10,0
w NEUT ¯ 1,4 K/μL 2,5 — 5,0
w NEUT% ¯ 38,3 % 45,0 — 70,0

w LYM 1,7 K/μL 1,5 — 3,5
w LYM% ­ 47,6 % 20,0 — 45,0
w MONO 0,4 K/μL 0,2 — 0,8
w MONO% ­ 11,2 % 3,0 — 8,0
w EOS 0,1 K/μL 0,04 — 0,4
w EOS% 2,8 % 1,0 — 5,0
w BASO ¯ 0,0 K/μL 0,02 — 0,10
w BASO% 0,1 % 0,0 — 1,0
w ALY% 1,5 % 0,0 — 2,5
w LIC% 0,3 % 0,0 — 3,0
RBC 4,9 M/μL 4,1 — 6,2
HGB 14,9 g/dL 14,0 — 18,0
HCT 45,3 % 40,0 — 54,0
MCV 92,8 fL 80,0 — 97,0
MCH 30,6 pg 27,0 — 34,0
MCHC 32,9 g/dL 32,0 — 36,0
RDW 13,0 % 11,0 — 15,0
PLT 216,0 K/μL 150,0 — 450,0
MPV 7,7 fL 6,1 — 11,0
PCT 0,17 % 0,12 — 0,36
PDW 11,5 % 11,0 — 18,0

Odczyn Biernackiego 2

Glukoza 88,3 mg/dl 70,0 — 99,0
Wartosc zalecana przez PTD 2012
Kreatynina w surowicy ¯ 0,60 mg/dl 0,70 — 1,20
EGFR >=60 ml/min/1,73m^2
Wartosc eGFR wyliczona wzorem MDRD wg zalecen PTD 2012 dla pacjentów powyzej 18 roku zycia.
Aminotransferaza alaninowa (ALT) 25 IU/L < 41
Aminotransferaza asparagin. (AST) 18 IU/L < 40
Fosfataza alkaliczna (ALP) 49 U/L 40 — 120
GGTP 60 IU/L < 60
Zelazo w surowicy 118 μg/dl 37 — 158
Białko C reaktywne 0,57 mg/l < 5,50
Ostatnio zmieniony 07 lut 2013, 21:52 przez wtyku, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Proszę o interpretację badań krwi.

Post autor: maggie0278 » 07 lut 2013, 21:33

wtyku pisze:WBC ¯ 3,6 K/μL 4,0 — 10,0
delikatna leukopenia, gdy białe krwinki są poniżej normy. Ale to może wynik zażywania np. Azatiopryny ? Jesteś na immunospupresji ?
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

wtyku
Początkujący ✽✽
Posty: 258
Rejestracja: 08 lut 2012, 12:21
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Proszę o interpretację badań krwi.

Post autor: wtyku » 07 lut 2013, 21:50

nie, biore 4mg metypred, dawka podtrzymująca.
Zazwyczaj jak biorę więcej sterydów to mam więcej WBC, przy górnej normie, ale nigdy poza.

A co z pozostałymi nieprawidłowościami??
Kreatynina to już wiem ze nie ma się czym przejmować...

Aktualnie jestem na:
metypred 4mg
Ursofalk 500mg
controloc 20mg
kwas foliowy 0,4mg
asamax 3g
meteospasmyl jak boli brzuch (na wieczór przed badaniem brałem)
vitamina c 250mg
concor cor 1,25mg

Od początku stycznia coś mnie męczą wyczuwalnie powiększone węzły chłonne na szyi, robiłem USG szyi –niby wszystko w normie.
Dzień przed badaniem rano trochę pobolewało mnie gardło.
W styczniu brałem też klika razy apap z powodu bólu głowy i szyi (to częsta sprawa u mnie od dziecka)
Pobolewał też mnie trochę żołądek, dlatego czasem na wieczór brałem dodatkowy contoloc 20mg.
Trochę ósemki dają mi się we znaki.

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Proszę o interpretację badań krwi.

Post autor: Mamcia » 07 lut 2013, 23:31

Leukopenii towarzyszy neutropenia (za niski % udział neutrofili). Nie wiem czy jest jednostkowy wynik czy tendencja. badanie można powtórzyć.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

wtyku
Początkujący ✽✽
Posty: 258
Rejestracja: 08 lut 2012, 12:21
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Proszę o interpretację badań krwi.

Post autor: wtyku » 07 lut 2013, 23:38

rozumiem, a skąd takie cholerstwo u mnie?

czy to możliwe ze od tego ze 2x posmarowałem się detreomycyna? chyba za mało?

ale jedno mnie cieszy hbg i żelazo, widać pol roku terapii vsl#3 robi swoje. Nigdy nie było tak dobrze i w wynikach i w życiu.

kaiyara
Debiutant ✽
Posty: 1
Rejestracja: 07 cze 2013, 08:28
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: united states

Re: Proszę o interpretację badań krwi.

Post autor: kaiyara » 07 cze 2013, 08:39

Doceniam wszystkie posty na tym forum ... Dzięki wszystkim ... Miłego dnia.
pass4sure pass4sure
testking.us testking
braindumps.co braindumps
selftestengine selftestengine

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”