Prośba o interpretację wyników

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Prośba o interpretację wyników

Post autor: Jeziorko » 05 cze 2013, 09:25

Leukocyty 9,2 K/μl 4,0 — 10,0
Erytrocyty 4,72 M/μl 4,1 — 6,2
Hemoglobina 14,5 g/dl 14,0 — 18,0
Hematokryt 42,9 % 40,0 — 54,0
MCV 91,0 fl 80,0 — 97,0
MCH 30,6 pg 27,0 — 34,0
MCHC 33,7 g/dl 32,0 — 36,0
RDW 13,6 % 11,0 — 15,0
Płytki krwi ­ 460 K/μl 150,0 — 450,0
PCT ­ 0,38 % 0,12 — 0,36
PDW 13,5 % 11,5 — 21,0
MPV 8,3 fl 6,1 — 11,0

Rozmaz automatyczny
NEU% 54,1 % 45,0 — 70,0
NEU 4,96 K/μl 2,5 — 5,0
LYMPH% 25,4 % 20,0 — 45,0
LYMPH 2,33 K/μl 1,5 — 3,5
MON% ­ 8,5 % 3,0 — 8,0
MON 0,78 K/μl 0,2 — 0,8
EOS% ­ 11,0 % 1,0 — 5,0
EOS ­ 1,01 K/μl 0,04 — 0,4
BASO% 1,0 % 0,0 — 1,0
BASO 0,090 K/μl 0,02 — 0,10

Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) ­ 41 U/l 10 — 37
Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) ­ 45 U/l 10 — 41
Gamma-glutamylotranspeptydaza (GGTP) (L31) ­ 83 U/l 5 — 61
Białko C-reaktywne (CRP) - ilosciowe (I81) 0,167 mg/dl < 0,5
Sód w surowicy (O35) 141 mmol/l 138 — 147
Potas w surowicy (N45) 4,2 mmol/l 3,5 — 5,1
Wapn całkowity w surowicy (O77) 9,3 mg/dl 8,1 — 10,4
Zelazo w surowicy (O95) 77 μg/dl 59 — 158

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Prośba o interpretację wyników

Post autor: maggie0278 » 05 cze 2013, 20:41

Generalnie nie ma się do czego przyczepić, raczej wszystko w normie.

Minimalnie płytki krwi podwyższone co się na przykład dzieje się po dużym wysiłku fizycznym, przy infekcjach ale też krwotokach, urazach czy operacjach. W takich sytuacjach jest to zjawisko zrozumiałe i oczekiwane.
Może też świadczyć to o stanie zapalnym ale na serio ich wynik nie jest nazbyt wysoki.

No i enzymy wątrobowe są troszkę podwyższone (ALAT i ASPAT) . Ciężko gdybać od czego, bo to może być od leków, na skutek chorób wątroby a nawet urazu.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
emalkadream
Początkujący ✽✽
Posty: 247
Rejestracja: 07 sie 2013, 19:39
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Prośba o interpretację wyników

Post autor: emalkadream » 28 sie 2013, 12:27

Proszę o pomoc w interpretacji wyników:
wynik norma
Żelazo 23 33-193
CRP 49,1 0-5
Leukocyty 11,8 4-10
Erytrocyty 4,2 3,7-5,1
Hemoglobina 11,4 12-16
Hematokryt 36 37-47
MCV 85 80-99
MCH 27 27-35
MCHC 31,6 32-37
PŁYTKI KRWI 497 140-440
RDW-CV 13 11,6-14,8
PDW 10,9 9-17
MPV 9,9 9-13
P-LCR 23,7- 13-43
ILOŚCIOWO:
NEUTROFILE 8,16 2,5-7
LIMFOCYTY 2,45 1-,35
MONOCYTY 0,81 0,2-1
EOZYNOFILE 0,34 0,1-0,5
BAZOFILE 0 0-0,1


Czy jest bardzo źle? :cry: Mam się szykować na zastrzyki z żelaza? czy jeszcze gorzej? :cry:
Cytując obyty.z.cu: lepiej już było, żeby tylko nie było gorzej..

Lekkie załamanie psychy...
____________________________________

Asamax 500 2x3szt
Aza 75mg

Awatar użytkownika
MakGajwer
Debiutant ✽
Posty: 2
Rejestracja: 13 lip 2012, 23:22
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Też spytam o interpretacje.

Post autor: MakGajwer » 28 sie 2013, 23:26

Powoli wychodze z zaostrzenia, od ptrawie 2 tygodnii biorę Imuran i Encorton.
Imuran jest dla mnie nowym lekiem,dlatego badania krwi,te sa pierwsze i tak jak patrze to chyba nie musze się zgłaszac do lekarza,ale wolę się upewnić, bo obecnie moge mieć problem z dostaniem się do jakiegoś. Standardowo łykam jeszcze Asmax 500mg łącznie 6 tabletek dziennie.

Morfologia krwi obwodowej:
wynik norma
WBC 14,9 x10^3/μl 4-11
Erytrocyty 5,15 x10^6/μl 4,5-5,9
Hemoglobina 13,8 g/dl 13,5-17,5
Hematokry % 41,7 % 42-55
MCV 81,0 fl 80-98
MCH 26,8 pg 27-35
MCHC 33,1 g/dl 32-36
RDW-CV 14,2 % 11-16
Płytki krwi 336 x10^3/μl 140-400
LYM% 23,4 % 18-45
MXD % 11,1 % 4-14
NEU% 65,5 % 45-75
LYMPH# 3,5 x10^3/μl 0,9-4,9
MXD# 1,6 x10^3/μl 0,2-1,8
NEUT # 9,8 x10^3/μl 2,1-8,3
PDW 11,4 fl 9-17
MPV 9,8 fl 8-13
P-LCR 24,5 % 13-43

ALAT 11 U/l 21-72
Kreatynina. 0,89 mg/ml 0,66-1,25
GFR (wg.MDRD). 102,54 ml/min/1,73m2

Podwyższone WBC i NEUT#
Obniżone HEMATOKRYT%, MCH,ALAT

Byłbym wdzięczny za poradę,czy z takimi wynikami biec do lekarza by modyfikował leczenie, czy narazie moge się wstrzymać i zobaczć co wydzie w przyszłym tyg.

Pozdrawiam.
170/60 zwężone świtało jelita, biorę: 1*60mg Encorton,1*100mg Imuran, 3*1000 Asamax, tymczasowo raz dziennie Sanprobi

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Prośba o interpretację wyników

Post autor: maggie0278 » 29 sie 2013, 00:02

emalkadream, rzeczywiście wychodzi na to , że się anemizujesz bo Hgb jest troszkę za niska i żelazo też poniżej normy.
Czy trzeba się dordzewiać - powinien zadecydować lekarz, nie ma w Twoich wynikach poziomu Ferrytyny , a tam rezerwy mogą być dobre.
Może wystarczy doustne żelazo , np. Actiferol ??

O tym bioprzyswajalnym żelazie Actiferol i generalnie o żelazie tu :

viewtopic.php?t=964&postdays=0&postorde ... &start=225

Bardziej niż niedobory żelaza i Hgb uwagę Twoją powinien zwrócić fakt, że CRP jest podwyższone i adekwatnie do tego płytki krwi i leukocyty też minimalnie, co świadczy o stanie zapalnym w organizmie , a ten może dotyczyć jelit.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7766
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Prośba o interpretację wyników

Post autor: obyty.z.cu » 29 sie 2013, 09:18

MakGajwer pisze:czy z takimi wynikami biec do lekarza by modyfikował leczenie, czy narazie moge się wstrzymać i zobaczć co wydzie w przyszłym tyg.
to badanie będzie ważne jako porównanie do następnych badań.
Kiedy sie rozpoczyna z imuranem to na początku robić trzeba je co jakis czas,im dalej tym w większym odstępie czasowym,tak do 3 mcy.
Po mcu,brania powinieneś mieć dwa badania i wtedy widać już tendencje i dopiero wtedy jest sens zastanawiać się .
Wcześniej to chyba tylko wtedy,kiedy dzieje się coś naprawdę złego,nietypowego itd.
Tak naprawde,to dawkę imuranu ustali się tak na "stałe" pewnie koło 3 mcy.
Inna sprawa,że kiedy jest wielkie zaostrzenie to taka dawka może być większa,z czasem można z niej zejść,a kiedy już będzie super ok. to wogóle odstawić lek.
No ale to wszystko zadziała lekarz,ale czasem warto być "upierdliwym" pacjentem i przy każdej wizycie pytać o dawkowanie.
Całkowity czas brania imuranu będzie też różny,ja miałem brac do roku,a jestem już na AZA 11 lat :smutny:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”