Hemoglobina leci w dół

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
sylunia80
Moderator
Posty: 686
Rejestracja: 03 cze 2011, 16:29
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska
Kontakt:

Hemoglobina leci w dół

Post autor: sylunia80 » 19 cze 2013, 14:33

Właśnie odebrałam wyniki morfologi i crp
Crp w normie-0,94
Natomiast hemoglobina leci w dół
Ostatnio w połowie kwietnia miałam 11,5
dzis mam 11,1
Co robić?
Żelazo w kwietniu 116,6
Czasem mi się kręci w głowie i słabo się robi
no i ciagle jestem zmęczona
27.01.2014-usunięcie jelita grubego, ileostomia...
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: Baby » 19 cze 2013, 14:44

sylunia80, sprawdź poziom wit. B12. Ja mam podobnie jak Ty żelazo ok, hemoglobina niska, niedobór B12.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: robert89 » 19 cze 2013, 14:56

sylunia80, jeżeli to jest niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 to może to być widoczne po pozostałych wynikach morfologii, zwłaszcza MCV. Jakbyś je podała to może będę w stanie coś podpowiedzieć.
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

Awatar użytkownika
sylunia80
Moderator
Posty: 686
Rejestracja: 03 cze 2011, 16:29
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska
Kontakt:

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: sylunia80 » 19 cze 2013, 15:01

MCV 87,8
w kwietniu 89,1
27.01.2014-usunięcie jelita grubego, ileostomia...
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: robert89 » 19 cze 2013, 15:09

najlepiej podaj troche wiecej danych, łącznie z normami podanymi przez laboratorium. Interesuje mnie MCV, MCH, MCHC, Hematokryt, Krwinki czerwone(RBC) i RDW-CV.
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: Baby » 19 cze 2013, 15:12

sylunia80, z tego co wyczytałam podwyższone wartości MCV mogą świadczyć o niedoborze witaminy B12 lub kwasu foliowego jednak z tego co widzę u Ciebie jest w normie (norma dla kobiet 81-99) - chyba że masz inne normy podane.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
sylunia80
Moderator
Posty: 686
Rejestracja: 03 cze 2011, 16:29
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska
Kontakt:

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: sylunia80 » 19 cze 2013, 15:13

RBC 3,71 norma 3,50-5,60
HGB 11.1 norma 11,0-18.0
HCT 32,6 norma 32.0-54.0
MCV 87.8 norma 79.0-101.0
MCH 29,9 norma 26,0-36,0
MCHC 34.0 norma 31.0-37.0
27.01.2014-usunięcie jelita grubego, ileostomia...
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: robert89 » 19 cze 2013, 15:23

sylunia80 pisze:RBC 3,71 norma 3,50-5,60
HGB 11.1 norma 11,0-18.0
HCT 32,6 norma 32.0-54.0
Te wyniki według mnie jednoznacznie na nic nie wskazują. Jedynie powyższe są na granicy minimum. Trzeba by zrobić dodatkowe badania. Czasem przy chorobach przewlekłych zdarza się niedokrwistość z powodu samej obecności stanu zapalnego, ale trzeba by się dowiedzieć czy nie masz niedoboru B12 i kwasu foliowego. A jak z płytkami krwi? Podwyższone u mnie wskazują na stan zapalny.
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

Awatar użytkownika
sylunia80
Moderator
Posty: 686
Rejestracja: 03 cze 2011, 16:29
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska
Kontakt:

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: sylunia80 » 19 cze 2013, 15:28

PLT 213 norma 120-500
MPV 7,5 norma 9,0-17,0
PDW 10,0 norma 11,5-14,5
cały czas biorę kwas foliowy więc to raczej nie jest niedobór kwasu
27.01.2014-usunięcie jelita grubego, ileostomia...
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: robert89 » 19 cze 2013, 15:35

Bez dalszych badań nic się nie dowiemy. Twoje wyniki nie są takie złe, miewałem gorsze i czułem się dobrze, ale to zawsze subiektywne odczucia. Tak niewielki spadek hemoglobiny może być nawet spowodowany normalnym błędem statystycznym. Ostatnio miałem sytuację, że w szpitalu w odstępie jednego dnia wynik hemoglobiny różnił się o 2g/dl. A nie krwawiłem:)
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

Awatar użytkownika
sylunia80
Moderator
Posty: 686
Rejestracja: 03 cze 2011, 16:29
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska
Kontakt:

Re: Hemoglobina leci w dół

Post autor: sylunia80 » 02 lip 2013, 20:11

No więc pokazałam wyniki lekarzowi i dostałam skierowanie na badanie stężenia wit B12-to powinno wszystko wyjaśnić.
27.01.2014-usunięcie jelita grubego, ileostomia...
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”