Morfologia prośba o pomoc w ocenie

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
auer
Debiutant ✽
Posty: 11
Rejestracja: 03 sie 2015, 17:23
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Kujawy

Morfologia prośba o pomoc w ocenie

Post autor: auer » 27 sty 2016, 14:30

Dzień dobry,

Od dłuższego czasu mam problemy z układem pokarmowym ( i śledzę uważnie forum mimo, że to mój pierwszy post:D:D).Jutro czeka mnie kolonoskopia, oczyszał się bedę jakims preparatem EZICLEN (stwierdzono IBS, ale wolę być pewien). Miałem robioną rekto, która prócz guzków hemoroidalnych 2 stopnia i lekkie zaczerwienienia nic nie wykazała. USG też w porządku. Poniżej wyniki morfologii z prośbą o "rzucenie okiem"

Mężczyzna 30 lat

Wyniki z wczoraj:
WBC 4,5 (4,0-10,0)
RBC 4,7 (4,7-6,1)
HGB 15,0 (14-18)
HCT 44 (40-54)
MCV 93 (80-100)
MCH 32 (27-34)
MCHC 34,1 (31-37)
PLT 316 (140-440)
RDW-CV 12,7 (11.6-14,8)

obniżone MPV 7,6 (9.0-13,0)
oraz nieznacznie neutrofile 2,04 (2,50-5,40)

Zrobione też APTT, INR, elektrolity (K, Na), kreatynina - wszystko w granicach normy

Wcześniej badania wykonywane w maju w innym lab:

WBC 5,3 (4-11)
RBC 4,65 (3.5-5.5)
HGB 14,7 (11-17)
HCT 41,5 (nie podana norma)
MCV 89,2 (nie podana norma)
MCH 31,6 (nie podana norma)
MCHC 35,4 (nie podana norma)
PLT 290(150-450)
MPV 8,9 fl (nie podana norma, ale zaznaczony minusik:D)

Podczas tego badania sprawdzono
CRP (ujemne),amylaza, bilirubina, aspat, alat ok.

Proszę o opinię o w/w wynikach. Czy jest coś niepokojącego?.
2. Doświadczam często krwawienia z dziąseł podczas mycia zębów. Czy może to mieć jakis wpływ na wyniki morfologii?

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Morfologia prośba o pomoc w ocenie

Post autor: obyty.z.cu » 27 sty 2016, 15:46

auer pisze:obniżone MPV 7,6 (9.0-13,0)
oraz nieznacznie neutrofile 2,04 (2,50-5,40)
ogolnie to jest ok.,
a te obniżenia mogą mieć różne pochodzenie,choćby od leków,antybiotyków itd.
auer pisze: Doświadczam często krwawienia z dziąseł podczas mycia zębów
gdyby to były duże krwawienia to i tak mogłoby być,ale chyba nie...
Musi lekarz to ocenić,on zna Twoją historię,bo to może miec zupełnie inne podłoże.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

look84

Re: Morfologia prośba o pomoc w ocenie

Post autor: look84 » 27 sty 2016, 17:26

Na moim przykładzie powiem tak: krew nie zawsze odzwierciedla miarodajnie to co drzemie w organizmie np. Crp bywało u Mnie w normie a miałem zaostrzenie i wymiotowałem, albo teraz mam podwyższone w skali od 0 -5 mam 8 i czuje się dobrze a i pizze zdarzyło mi się zjeść, mc Donalda . Co do dziąseł to bywało tak u Mnie że lekko krwawiły ,po tygodniowej "kuracji" witaminą C (1000mg) dwa trzy razy na dobę ustępować. ..

auer
Debiutant ✽
Posty: 11
Rejestracja: 03 sie 2015, 17:23
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Kujawy

Re: Morfologia prośba o pomoc w ocenie

Post autor: auer » 27 sty 2016, 18:20

Dzięki za odpowiedzi. Wiem wiem,że na podstawie morfologii niczego nie można wykluczyć i każdy z nas ma inny organizm - stąd jutro moja pierwsza kolonka ( w znieczuleniu ogólnym u dr. Kujawskiego.). Niedługo zaczynam oczyszczanie EZICLENEM i mam nadzieję, że chociaż częściowo mi się coś jutro wyjaśni. Od ponad roku żyje w niepewności i z myślą, że mam raka jelita lub inną niefajność, więc chce w końcu położyć kres domysłom i zacząć normalnie żyć. Oczyszczał się ktoś może tym Eziclenem i może coś podpowiedzieć bo w sieci są tylko szczątkowe informacj :roll:


p.s fajnie, że jest takie miejsce jak to forum bo dużo jest takich biernych użytkowników jak ja, którzy z Waszych postów czerpią wiedzę i dzięki informacjom w nich zawartych nie czują się tak bezsilni. :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpretacja wyników”