Tomeek pisze: ↑23 sie 2018, 17:59
Od kilku dni już czuje się dobrze, biegunki ustały, samopoczucie wróciło do normy.
To super

Dzisiaj miałem drugą kolonoskopię według zaleceń lekarza, tym razem odbyła na się na "żywca". Ale nie było tak źle jak się obawiałem - spokojnie do przejścia.
Mąż też miał pierwszą kolonkę na żywca i również uznał, że nie było tak źle i da się przeżyć
Stwierdziłem zmiany o charakterze ciągłym od kątnicy do odbytnicy w postaci zatarcia rysunku naczyniowego i drobnych owrzodzeń. Zwraca także uwagę spłycenie haustracji.
mi to chyba świadczy o CU
Opis faktycznie sugeruje CU, ale więcej powiedzą wycinki hist-pat, także trzeba czekać te 3 tygodnie i wtedy się wszystko okaże.
Lepiej CU niż CD.
CU dotyczy jedynie jelita grubego, a stan zapalny ograniczony jest tylko do błony śluzowej.
CD może się umiejscowić w całym przewodzie pokarmowym (od ust do odbytu), a zapalenie może objąć całą grubość ściany jelita + możliwe ropnie, przetoki, zwężenia, guzy zapalne itp.
Wnioski: Podejrzenie IBD (E3)
Lekarz napisał "podejrzenie IBD", czyli po prostu "podejrzenie któregoś z NZJ", ale ten symbol E3 odnosi się właśnie do CU.
Oznacza pancolitis, czyli rozległe zapalenie okrężnicy.
Zgadza się, bo masz zmiany zapalne od samej kątnicy do odbytnicy.
Załączam 2 tabelki na dole.
Polip zapalny okolicy zagięcia wątrobowego.
Polipy zapalne, czyli pseudopolipy, też są charakterystyczne dla CU.
Mąż również ma polipy zapalne.
Guzki krwawnicze odbytu.
Jeśli Ci dokuczają, to możesz wypróbować czopki UniGel Procto (bez recepty) - mężowi bardzo pomogły przy szczelinie odbytu, a we wskazaniach są również wymienione hemoroidy.
Dalsze postępowania w zależności od wyniku badania hist pat, po który proszę się zgłosić za 3 tygodnie.
Bardzo możliwe, że wycinki hist-pat rozwieją te wszystkie wątpliwości, także musisz cierpliwie poczekać na wynik badania spod mikroskopu.
Trochę dziwne, że lekarz nic Ci nie przepisał mimo wyraźnego stanu zapalnego w jelicie, tylko napisał "dalsze postępowania w zależności od wyniku badania hist pat".
Mojemu mężowi lekarka od razu po kolonce (czyli jeszcze przed wynikami biopsji) wypisała leki - m.in. tabletki Asamax, czopki oraz wlewki Salofalk, a także zaleciła probiotyk, wit. D, kwas foliowy itd.