Ostatnio wziąłem pod lupę jeszcze raz swoje wyniki histopatologii z kolonoskopii robione rok temu podczas zaostrzenia? i mam do nich kilka wątpliwości i pytań.
Opis: A więc, czy taki opis i wynik to na pewno Crohn? Mikroropnie krypt i cryptitis występuje przecież też w infekcyjnym zapaleniu jelita, a więc jaka jest różnica między histopatologią infekcyjnego zapalenia od tego, który ja dostałem?
Jakie kryteria musi spełniać obraz pobranej tkanki aby stwierdzić, że jest to przewlekłe zapalenie?
Drugie pytanie o nacieki z komórek limfoidalnych? Czy występują one tylko w NZJ?
Tak samo zaburzenie architektoniki jelita - czy to też jest specyficzne tylko w NZJ?
Druga ciekawa rzecz jest taka, że podczas badania kolonoskopii i bedąc w zaostrzeniu? moje wyniki żelaza wynosiły 175 (norma do 180), hemoglobina 15,3 (norma do 17), ASCA wyszło mi co prawda dodatnie, gdzieś około 12 (norma do 10) - dużo artykułów naukowych podaje, że przy zzsk również może być podwyższone.
Bardzo chciałbym poznać waszą opinie drodzy forumowicze, co o tym myślicie, jakie są wasze spostrzeżenia..
Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia