Strona 3 z 4

Re: CRP?

: 26 paź 2010, 14:36
autor: megi_25
Poszukaj na forum, bo był taki wątek i pamiętam,że było sporo takich osób. Stan zapalny był na całego i OB i CRP mieli w normie.

Już znalazłam viewtopic.php?t=4144&highlight=crp++normie

Re: CRP?

: 26 paź 2010, 15:10
autor: Oretsyrt
Wielkie dzięki za odpowiedź.

Re: CRP?

: 26 paź 2010, 16:13
autor: Missgrey
Ja mam oprócz choroby jelit, póki co nie do końca określonej, jeszcze kilka (zespół nakładania: toczeń rumieniowaty, zespół Sjögrena i RZS) z grupy chorób tkanki łącznej, zwanych kiedyś kolagenozami. OB cały czas mam "ciut podwyższone", ostatni wynik 77, a bywało ponad 100, natomiast CRP malusie, ostatnio 0,07, a najwyższe 0,56. Ale od reumatologów wiem, że mój typ tak ma. :o

Re: CRP?

: 26 paź 2010, 19:47
autor: Linda123
Ja mam Crohna, a moje CRP jest zawsze w normie.

Re: CRP?

: 27 paź 2010, 12:09
autor: Cinimini
A ja jestem w ostrym zaostrzeniu i moje CRP lichutkie było (na poczatku). Teraz jestem 'przeleczona' i dzis zrobiłam powtórne badanie - jutro będzie wynik.

[ Dodano: 29-10-2010 ]
Dziś odebrałam wynik CRP mam 41 (norma jest do 5), jednak to i tak juz jest dobrze, bo przed dwoma tygodniami miałam 80 ! Także jest dużo za dużo, ale idzie ku lepszemu.

Re: CRP?

: 21 sty 2011, 08:53
autor: aglo-meracja
Ja mam strasznie wysokie crp , gdy teraz przyjmowali mnie do kliniki miałam 125 w zaostrzeniu ! Wyszłam z 7 :roll: :roll: Rekord zyciowy crp to 131 :oops: Lekarze się aż wystraszyli że takie wysokie :mad: No i raz miałam sytuacje ob 115 a crp ujemne przy pierwszym pobycie w szpitalu, lekarz postraszył że to może być nawet nowotwór :mad: :mad: No ale skończyło się tylko na crohnie na szczęście, generalnie crp to każdy ma indywidualnie ja mam tendencje do niesamowitych skoków :twisted:

Re: CRP?

: 22 sty 2011, 18:58
autor: andzka
moje CRP jest zawsze idealne, nawet przy ostatnim zaostrzeniu z którym prawie miesiąc się męczyłam

Re: CRP?

: 22 sty 2011, 19:18
autor: matigos
2 tygodnie temu robiłem badanie krwi i CRP wyszło mi 13,6
a stan zapalny okazał się dość poważny (badanie kolonoskopowe)

Re: CRP?

: 24 sty 2011, 12:24
autor: aglo-meracja
a no jednak z niczego to crp sie nie wzielo! jednak ropień ojojo i spowrotem szpitala

Re: CRP?

: 05 lut 2011, 22:52
autor: Garek
moje CRP przy pierwsym zaostrzeniu to było CRP -205 a OB 150 , a teraz jak mam zaostrzenia to crp i ob jest ok

Re: CRP?

: 09 kwie 2011, 19:26
autor: izabela
Proszę o interpretacje CRP
Obecnie mam CRP 1,71 mg/dl norma 0-0,5
zawsze jak robiłam to miałam w jednostkach mg/l norma 0- 5
Wydaj mi się za mam przekroczone tylko 2 razy czyli tak jak by 15 mg/l, a obecnie jestem w złoszczeniu.
Jak mam to rozumieć?

Re: CRP?

: 09 kwie 2011, 21:41
autor: Alutka86
Z CRP jest różnie ja mam np. w remisji 0.4 a w zaostrzeniy 0,7-0.9 a norma do 5.0 Różnie z tym jest.

Re: CRP?

: 15 kwie 2011, 14:51
autor: Lukech
Witam,
chciałbym prosić o interpretację moich zmian w wynikach na przestrzeni ostatniego miesiąca.

Powiem jeszcze tylko wstępnie o co chodzi:

CD wykryto u mnie w lipcu zeszłego roku - od tamtego czasu przyjmowałem Asamax i Metypred - zgodnie z zaleceniami zmniejszałem dawki (w grudniu dodatkowo włączono mi Imuran) i już niemalże odstawiłem metypred w styczniu tego roku (byłem na ostatnich dniach brania 4mg), a pojawił się u mnie na nodze rumień guzowaty. Zwiększono więc dawkę Metypredu do 40mg i stwierdzono, że widocznie Imuran jeszcze nie zaczął działać, a Metypredu już było za mało. Rumień zginął po kilku dniach.
Dzisiaj mamy połowę kwietnia i właśnie zgodnie z harmonogramem odstawiłem metypred, biorę nadal asamax (3x2tab.) i imuran (200).
Po odstawieniu metypredu zacząłem się czuć osłabiony, śpiący, bolą mnie stawy rano - no ale to nic strasznego.
Gorsze wydaje mi się, że:

badania krwi sprzed miesiąca wskazały na elektrolity w normie, ASPAT, ALAT w normie (ALAT na górnej granicy), podwyższone (chyba z powodu sterydów) WBC, ale CRP również było w normie.
Wczoraj zrobiłem kolejne badania już po odstawieniu i okazało się że prawie wszystkie możliwe wskaźniki mam w normie - poza CRP. CRP wyszło mi aż 48 przy normie 0-5.

Oprócz tego, że jestem taki zmęczony (z tego co czytałem tutaj na forum, to jest to w zasadzie powszechne, że po odstawieniu metypredu są takie efekty przez jakiś czas), to w zasadzie czuję się dobrze. Bóle brzucha w sumie się nie zdarzają (a jeśli tak to bardzo rzadko, bardzo słabe i w różnych miejscach - nazwałbym je prędzej delikatnym dyskomfortem niż bólami), biegunek nie mam w ogóle, rumień ani inne tego typu objawy też się tym razem nie pojawiły.

Jak mam to zinterpretować? Czy to oznacza, że skoro mam wysokie CRP, to znowu będę musiał wrócić do metypredu? Mam go trochę dość (jak pewnie większość...).

Re: CRP?

: 18 maja 2011, 22:03
autor: Baby
Moje CRP przez kilka lat było podwyższone nieznacznie w okolicach 15-20. Za to OB mam od 15 lat dwucyfrowe 50-80 a dwa razy miałam 116 i 180. Lekarze nie mogli znaleźć przyczyny to mówili, że taki mój urok. Jakoś na sterydach urok minął i CRP mam 5 a OB jeszcze nie sprawdzałam, ale pewnie też spadło bo lepiej się czuje :)

Re: CRP?

: 19 maja 2011, 08:50
autor: Alutka86
Baby dobrze, że się lepiej czujesz. :)
Dobrze, że tobie twoje wskaźniki stanu zapalnego "mówią", że jest stan zapalny..
Moje zawsze są poniżej 1 a norma do 5. :)