Ranko, czy zechcialabys wytlumaczyc?

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
agnieszkad
Początkujący ✽✽
Posty: 263
Rejestracja: 02 sty 2008, 18:43
Choroba: IBS
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Ranko, czy zechcialabys wytlumaczyc?

Post autor: agnieszkad » 22 lut 2008, 19:33

Witam,



Bardzo Cie proszę wytlumacz mi:
- wycinki pobrane podczas badania sa moja wlasnoscia, czy kliniki,
- czy wycinek z jelita grubego bedzie na innym "szkielku" niz z odbytnicy , czy tez wszystkie (jezeli 3 pobrane) na jednym?

Teraz zastanawiam sie ( po fakcie co wlasciwie mi wypozyczono, bo dostalam jedno szkielko).

Zanim dowiem sie co mi jest , to chyba predzej zwariuje.

pozdrawiam
agnieszkad

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Ranko, czy zechcialabys wytlumaczyc?

Post autor: Mamcia » 22 lut 2008, 21:17

Wyniki są twoją własnością, co do wycinków to się je wypożycza za pokwitwaniem. ja tak robilam. Zawsze trochę się krzywią, ale nie mogą odmówić. \nie słyszałam, aby na jednym szkiełu umieszczać więcej niż jeden wycinek. \jeśli jest więcej to powinny być na szkiełku opisane,który jest skąd.
Przepraszam, że nie nie jestem Ranką.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

agnieszkad
Początkujący ✽✽
Posty: 263
Rejestracja: 02 sty 2008, 18:43
Choroba: IBS
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Dziękuje Mamciu

Post autor: agnieszkad » 22 lut 2008, 21:50

Zadnego opisu nie dostalam. Ponoc jakies "bloczki" (nie wiem co) zaginely.

Na szkielku byly 3 rozowe fragmenty (nie jeden jak piszesz)!!!

O ile dobrze pamietam pobierano mi 3 wycinki (z zagiecia, odbytnicy i jeszcze cos).
Wypozyczylam (po problemach) i zawiozlam do Warszawy do prof . Orlowskiej.
Tylko teraz zastanawiam sie czy w Rzeszowskim Zakladzie Histopat. przekazano mi wszystkie wycinki, skoro dostalam jedno szkielko?
Jak to sprawdzic? Moze cos mi podpowiesz.
Wynik w Wa-wie juz jest. Przekazano mi telefonicznie ze wysylaja, mowiono o jelicie grubym, o odbytnicy nic ( a ja mam pierwotnie stwierdzone proctitis chronica non-specifica). Wazna dla mnie jest diagnoza dotycz. odbytnicy.
Wynik jeszcze nie dotarl, a ja sie martwie ze wycinek z odbytnicy wogole nie byl badany , bo go nie otrzymalam.
Jak sprawdzic czy rzeszowska histopatologia przekazala mi zgodna ilosc wycinkow z pobranymi podczas badania?

Jesli mozesz mi cos podpowiedziec, to bede wdzieczna.

pozdrawiam
agnieszkad

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Ranko, czy zechcialabys wytlumaczyc?

Post autor: Mamcia » 22 lut 2008, 22:01

A skąd pobrano wycinki? Czy wszystkie z j. grubego, czy również z cienkiego? prof. O to guru jesli chodzi o hist-pat jelita. Czekaj na wynik.
Co do tego czy dali ci wszysko to napisz do nich pismo z prośbą o wyjaśnienie.
Praktyka laboratoryjna jest taka, że jesli na jednym szkiełku jest materiał z więcej niż jednego wycinka to musi być to opisane i dołaczona legenda. Wycinki pobiera sie w "butelki" i potem umieszcza na szkiełkach i odpowiednio barwi. Z jednej bopsji można na szkiełku umieścic kilka fragmentów i tak powinno się robić.
Na mój chłopski rozum to jest materiał z jedenego wycinka.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

agnieszkad
Początkujący ✽✽
Posty: 263
Rejestracja: 02 sty 2008, 18:43
Choroba: IBS
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

wycinki

Post autor: agnieszkad » 22 lut 2008, 23:52

Pobieral z grubego (zagiecie esiczo-odbyt., odbytnica i jeszcze cos) , poniewaz ja ma piekacy bol odbytu. Nie mam biegunek , krwi. Wstepnie podejrzewal cu, i ja do konca nie wiem czy tak nie jest (stad pomysl aby do Orlowskiej). Widzialam swoje jelito (mialam takie przekrwione zylki na odcinku 10-15 cm).
W histopacie (Rzeszow) napisali proctitis chronica non specifica. Rzeszowski gastrolog skwitowal "cu nie ma". Dal do zrozumienia ze mam spadac.
"Mamciu", teraz martwie, ze moj wycinek z odbytnicy wogole do Orlowskiej nie dotarl, a glownie chodzilo mi o zbadanie czy moje proctitis (niespecyficzne) to przypadkie nie proctitis ulcerosa.
Jakis pech mnie przesladuje.
Cos czuje, kolejne wydane pieniadze i nic sie nie dowiem.
Co to sa "bloczki"? Na wynik spojrzalam (ten stary) i jest napisane "Pobrano bloczkow - 1"?
agnieszkad

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Ranko, czy zechcialabys wytlumaczyc?

Post autor: ranka » 23 lut 2008, 12:08

bloczki sie pogubily? no to niezly balagan tam maja,masz prawo zrobic im awanture bo w tym bloczku byl twoj wycinek.
bloczki to sa takie parafinowe "klocki" w ktorych sa zatapiane wycinki.a potem ta parafina twardnieje i sie to kroi na mikrotomie zeby uzyskac material na szkielko.potem to idzie do barwienia a potem do analizy.

czasami jest takl ze na jednym szkielku sa dwa albo trzy wycinki bo tak sie oszczedza.
ogolnie kazdy wycinek trafia do osobnego naczynka z formalina a potem na osobny bloczek.
no chyba ze w tym laboratorium maja inne zasady
Obrazek

agnieszkad
Początkujący ✽✽
Posty: 263
Rejestracja: 02 sty 2008, 18:43
Choroba: IBS
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Dzieki Ranko,

Post autor: agnieszkad » 23 lut 2008, 17:42

Czy awantura pomoze? Jakis pech mnie przesladuje.
WYbiore sie tam w poniedzialek.
Ciekawe czy racza mi wytlumaczyc co sie stalo z bloczkiem.

pozdrawiam

edit:

WIem, ze przesadzam z tymi pytaniami. TO juz ostatnie "z tej serii".

Jezeli pisza na wyniku, ze pobrano jeden bloczek. Oznacza to,ze w tym bloczku moga byc umieszczone wycinki z roznych czesci jelita grubego?

Jak sie pozniej "kroi" bloczek to na szkielku tez moga byc 3 rozne obok siebie (np 1 z esicy, drugi inny), czy kilka ale juz z jednego wycinka (np. tylko z esicy)?

pozdrawiam

przepraszam jesli juz glupoty wypisuje

-Ania- edit:
Nie pisz postu jednego po drugim. Prosze edytuj posty.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez agnieszkad, łącznie zmieniany 1 raz.
agnieszkad

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Ranko, czy zechcialabys wytlumaczyc?

Post autor: Mamcia » 23 lut 2008, 18:25

To ja już zgłupiałam. Skąd masz wątpliwości czy materiał dotarł do WARSZAWY? Jak zatopisz kilka wycinków w jednym bloczku to nie wiesz, który jest skąd.
A bałagan cudowny i w dodatku za kasę.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Ranko, czy zechcialabys wytlumaczyc?

Post autor: ranka » 23 lut 2008, 19:13

hym, ja tez nie spotkalam podobnie jak Mamcia zeby w jednym bloczku bylo kilka wycinkow ale w dobie problemow finansowych ja juz nie wiem jak jest obecnie.

ogolnie to wszystko musi byc opisane,ponumerowane czy co tam jeszcze i nic nie moze sie zgubic.

teoretycznie jak juz w jednym bloczku jest kilka wycinkow to nie wiem jak je potem mozna opisac?nawet wlozenie karteczek z numerem nie wiem czy by pomoglo.bo jak juz mamy tam 3 wycinki i trzy numerki to przeciez one moga sie poprzemieszczac.

ogolnie nie wyobrazam sobie tego ale jak mowie nie wiem jak to laboratorium to rozwiqzalo.
Obrazek

agnieszkad
Początkujący ✽✽
Posty: 263
Rejestracja: 02 sty 2008, 18:43
Choroba: IBS
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Dzięki dziewczyny

Post autor: agnieszkad » 24 lut 2008, 10:27

Jutro jade , zobacze czy cos sie wyjasni.
Plakac sie chce, ale zeby to cos pomoglo.

pozdrawiam
agnieszkad

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Ranko, czy zechcialabys wytlumaczyc?

Post autor: ranka » 24 lut 2008, 12:54

rozumiem Ciebie doskonale,tak samo bylam w rozpaczy jak pewien szpital zidentyfikowal u mnie w sposob bledny wirusa typu C WZW a potem okazalo sie ze jestem zdrowa poprzez badania w innym szpitalu.i taka sama sytuacja dotyczyla tez mojej kolezanki..
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”