pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Wyjaśnienia dotyczące badań diagnostycznych i przygotowanie do nich

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
_Adamo_
Debiutant ✽
Posty: 36
Rejestracja: 10 lut 2006, 16:00
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: _Adamo_ » 18 mar 2012, 19:01

Kochani,

Jestem sobie wlasnie w szp.MSW w Wwie, gdzie we wtorek mam miec kolonoskopie. Dowiedzialem sie, ze tutaj nie jest robiona pod narkoza, ale w znieczuleniu, jak rozumiem, takim bardziej miejscowym + srodek usypiajacy dozylnie. W kazdym razie nie jest pelne znieczulenie.

I tu moje pytanie - ktos z Was mial kolono robione w ten sposob? Boli?

Bede wdzieczny za info.

Pozdrawiam!

PS prosze o szczere odpowiedzi, to w razie czego sie bede dopominal o narkoze. ;)

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: Cinimini » 18 mar 2012, 19:49

Kolonoskopii nie robi się w narkozie. Badanie jest wykonywane w znieczuleniu dożylnym, bo pacjent musi być przytomny, musi współpracować w trakcie badania m.in. sygnalizować jeśli mocniej zaboli, przekładać się z boku na plecy itd. Ja miałam to badanie 6 razy za każdym razem w znieczuleniu dożylnym. I za każdym razem miałam inne odczucia, wszystko zależy od stanu jelita, jednak zawsze podkreślam, że gorsze od samego badania - dla mnie - jest oczyszczenie się i męki z fortransem.

...a poza tym to ten temat chyba już na forum jest...
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
Truskawka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 739
Rejestracja: 20 lip 2011, 16:01
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: Truskawka » 18 mar 2012, 19:51

Witaj-nie wiem czym oni nazywają znieczulenie miejscowe:)
Ja nie mialąm kolonoskopii w narkozie...dostałąm tabletke pod język czyli głupiego jasia
i zastrzyk w dupkę podbno znieczulający-miał być dożylnie ale pani nie umiała założyc wenflonu...
Przezyłam..tragedii nie miałam czasem bolalo i takie dziwne uczucie wzdęcia bo wtłaczają powietrze..ale czytałam straszne opinie na necie a ja traumy nie przezyłam:)

Podobno zależy jeszcze od tego kto jak bardzo ma chore jelita....

Będzie dobrze dasz rade:)!

Ps.jak mówiałm,że boli to lekarz przestawał i czekal az przejdzie:)
Nie jest to przyjemne ale da sie przeżyć:)
Pozdrawiam
Truskawka:)

Obrazek

_Adamo_
Debiutant ✽
Posty: 36
Rejestracja: 10 lut 2006, 16:00
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: _Adamo_ » 18 mar 2012, 20:00

Wielkie dzieki, Truskawko. :) Podnioslas mnie na duchu.

Pozdrawiam. :)

PS Jesli ktos jeszcze chce sie podzielic, to zapraszam. :)

[ Dodano: 18-03-2012 ]
Innym oczywiscie tez dziekuje za odpowiedzi (na poczatku widzialem tylko odpowiedz Truskawki - dzialam na malym ekranie tabletu ;).

Cinimini - zdziwila mnie Twoja odpowiedz, bo dwie poprzednie kolono mialem wlasnie w narkozie i bylo ok. Badanie zrobione, a ja nic nie czulem. :) Widocznie rozni lekarze maja rozne opinie na ten temat..

Majka, dziekuje za link. :)

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: Cinimini » 18 mar 2012, 20:05

Na forum już jest o tym sporo, poczytaj.

viewtopic.php?t=4090&highlight=kolonosk ... ieczulenie

viewtopic.php?t=4090&highlight=kolonosk ... ieczulenie

viewtopic.php?t=88&highlight=kolonoskopia+znieczulenie

[ Dodano: 18-03-2012 ]
_Adamo_ pisze:Cinimini - zdziwila mnie Twoja odpowiedz, bo dwie poprzednie kolono mialem wlasnie w narkozie i bylo ok
Ja ilekroć w swoim przerażeniu prosiłam o narkozę i abym mogła "sobie spać" to słyszałam właśnie to co wyżej napisałam - pacjent musi być przytomny, aby mógł współpracować.
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
taloca
Doświadczony ❃
Posty: 1489
Rejestracja: 09 paź 2010, 14:02
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: śląskie
Lokalizacja: ......

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: taloca » 18 mar 2012, 20:15

Cinimini pisze:Kolonoskopii nie robi się w narkozie
nieprawda ja miałam robioną w narkozie (ale nie było to w MSWiA w Warszawie). Spałam sobie i nic z badania nie wiem. Natomiast na pewno lepiej jest kiedy pacjent jest przytomny i współpracuje.

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: Cinimini » 18 mar 2012, 20:27

taloca pisze:Cinimini napisał/a:
Kolonoskopii nie robi się w narkozie

nieprawda ja miałam robioną w narkozie
Sprostowałam już swoją wypowiedź wyżej.

W moim szpitalu w narkozie w ogóle nie robi się tego badania. Nawet przy ostatniej kolonce o to pytałam i lekarz powiedział, ze takiej możliwości nie ma, bo pacjent musi sygnalizować, jeśli go boli, bo to może oznaczać, że aparat "idzie" po ścianie jelita i trzeba go skorygować.
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

_Adamo_
Debiutant ✽
Posty: 36
Rejestracja: 10 lut 2006, 16:00
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: _Adamo_ » 18 mar 2012, 21:28

Generalnie, dzieki Waszym opiniom w tym watku oraz w innych przytoczonch, nie bede sie szczegolnie czails przed znieczuleniem miejscowym. Zreszta,pewnie ostateczna decyzja bedzie jeszcze jutro po spotkaniu z lekarzem prow.

Dzieki raz jeszcze i dobrej nocy!

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: Baby » 18 mar 2012, 21:39

Ja miałam 2 razy podawane znieczulenie dożylne. Raz byłam oszołomiona widziałam wszystko, oglądałam na ekranie, lekko czułam ale jak zabolało dali mi większą dawkę. Czułam się tak jak bym stała obok i oglądała zabieg. Innym razem dali mi taką dawkę że zasnęłam :) Takie znieczulenie nazywa się chyba sedacją. Tu jest fajny artykuł http://www.egastroenterologia.pl/Sedacj ... -1279.html
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
Ala57
Aktywny ✽✽✽
Posty: 873
Rejestracja: 05 lis 2010, 20:19
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Koszalin

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: Ala57 » 18 mar 2012, 21:58

_Adamo_, mialam kolonkę 9 marca w znieczuleniu dozylnim,podanym w trakcie badania .Poczatek byl na zywca i fakt,ze jelito jest po 3,5 roku leczenia w zaskakująco dobrym stanie nie ma nic wspólnego z badaniem.Tak samo mialam wykonane badanie z calym jelitem grubym owrzodzonym na maksa i owszem czulam dyskomfort z powodu dmuchania(hi hi)powietrza w jelito ale pan dr pilnował,przypominał, opuszczaniu bąków bez krępacji i to bardzo pomaga.Owszem słyszałam o kolonce robionej w pełnej narkozie ale pani zostala uprzedzona o ryzyku perforacji jelita bo brak współpracy z lekarzem nie wychodzi na dobre jednym i drugim.Ja bardzo mocno reaguję na tkie środki i reszty badania nie pamietam a takze kilu godzin później

Awatar użytkownika
Alis
Doświadczony ❃
Posty: 1591
Rejestracja: 23 wrz 2010, 12:59
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: z Polski

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: Alis » 18 mar 2012, 22:28

Jak to w MSWiA nie robią kolonoskopi w głębokiej sedacji?? Ja sobie nie wyobrażam tego badania na żywca, mam niedługo planowy pobyt w tym szpitalu i na żywca nie chcę :smutny:
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: Baby » 18 mar 2012, 22:49

Alis pisze:Jak to w MSWiA nie robią kolonoskopi w głębokiej sedacji?? Ja sobie nie wyobrażam tego badania na żywca, mam niedługo planowy pobyt w tym szpitalu i na żywca nie chcę :smutny:
Moja mama miała w grudniu w MSW spała. Koleżanka w tym tygodniu i też spała. Więc nie ma się co martwić Alis. Leżałam tam kilka razy, jeszcze więcej byłam na gastro z wizytą u znajomych więc wiem co nie co. W MSW robią kolonkę w uśpieniu. Wystarczy porozmawiać z lekarzem. Wielu ludzi nie chce znieczulenia i bardzo dobrze przechodzi badania bez więc oni się nie domagają wręcz przeciwnie. Nie ma co się bać na zapas. Nikt nikomu na siłę badania nie zrobi :)
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

_Adamo_
Debiutant ✽
Posty: 36
Rejestracja: 10 lut 2006, 16:00
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: _Adamo_ » 18 mar 2012, 22:54

Alis, ale ja nigdzie nie napisalem, ze to jest bez zadnego znieczulenia. :) Jakies srodki (przeciwbolowe, nasenne, rozkurczajace) sa jak najbardziej podawane, tylko po prostu nie ma takiej pelnej narkozy z anestezjologiem (aczkolwiek w wybranych, uzasadnionych przypadkach robia tez w narkozie).
Tak ze - badz spokojna. :)

I jak juz bede po, to dam znac, jak bylo. :)

I w ogole, Bog Wam wszystkim zaplac za pomoc :) wiele wypowiedzi jest dla mnie autentycznym wsparciem, zmniejsza moje obawy. :]

Awatar użytkownika
Alis
Doświadczony ❃
Posty: 1591
Rejestracja: 23 wrz 2010, 12:59
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: z Polski

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: Alis » 18 mar 2012, 23:16

Baby, dziękuję kochana, że mnie uspokoiłaś. W sumie to mam nadzieję, że lekarz wybierze najlepsze dla mnie wyjście, w sesnie pełna sedacja czy znieczulenie. Tyle, że jeden lekarz mi powiedział, że mam jakieś zagięte jelito a jak miałam drugą kolonoskopie, że mam strasznie obkurczone i na żywca nie dałabym rady. No ale zobaczymy co lekarz powie i zadecyduje.
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade

Awatar użytkownika
CAMPARI34
Aktywny ✽✽✽
Posty: 939
Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: zagranica

Re: pytanie o kolonoskopie bez narkozy

Post autor: CAMPARI34 » 19 mar 2012, 07:55

Kolonoskopii nie robi się w narkozie.

ja miałam też narkozę obudzili mnie po na swoim łóżku już :wink:
:D

Zablokowany

Wróć do „Diagnostyka”